G4Media.ro

Preşedintele Colegiului Medicilor: Avem două Românii – una cu exces de medici…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Preşedintele Colegiului Medicilor: Avem două Românii – una cu exces de medici şi a doua, fără medici / Avem trei judeţe cu sub 300 de medici şi zece judeţe cu sub 500 de medici / Formăm anual 4.000 de medici rezidenţi, dar numai 1.000 rămân în ţară

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, susţine că există două Românii, una în care avem un exces de medici şi a doua, fără medici. El a precizat că sunt trei judeţe care au mai puţin de 300 de medici şi zece judeţe cu sub 500 de medici. Coriu a mai afirmat că România formează anual 4.000 de medici rezidenţi, dar numai 1.000 dintre aceştia rămân în ţară. De asemenea, în opinia sa, „medicina de familie este total neatractivă şi Casa Naţională are grijă să o menţină neatractivă” prin birocratizarea excesivă, relatează News.ro.

Daniel Coriu a fost întrebat, marţi, la Prima News, unde sunt zonele din România cu cei mai mulţi medici şi unde aceştia lipsesc.

„În România sunt 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% dintre aceşti medici sunt concentraţi în zonele universitare, adică Bucureşti, Dolj, Timiş, Cluj, Mureş şi Iaşi. 36 de judeţe împart 27.000 de medici. Avem trei judeţe cu sub 300 de medici şi zece judeţe cu sub 500 de medici. Cam ăsta este tabloul general în ţară. Avem două Românii – o Românie în care avem un exces de medici şi a doua Românie fără medici”, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

El a fost rugat să definească acest exces de medici.

„Nu neapărat că sunt prea mulţi medici, poate nu este o exprimare corectă, ci este peste media europeană. Avem mulţi medici în aceste zone. În aceste zone universitare sunt suficienţi, dar în rest nu. În rest avem o mare, mare problemă”, a adăugat Daniel Coriu.

El a precizat că România formează anual 4.000 de medici rezidenţi, dar numai 1.000 dintre aceştia rămân în ţară.

„În România sunt în jur de 3.800 de absolvenţi ai universităţilor de medicină, formăm în jur de 4.000 de medici rezidenţi pe an. Din nefericire, marea majoritate aleg să plece. Rămân în ţară în jur de o mie, o mie şi ceva. Va trebui să înţelegem de ce se întâmplă acest lucru. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate încearcă să rezolve anumite probleme, dar nu într-o manieră în care ar trebui să o facă. Aceste politici de sănătate trebuie să fie făcute cu cei care cunosc cu adevărat problemele. Noi, Colegiul Medicilor din România, am reuşit să avem echipe de profesionişti, care ştim ce se întâmplă, ştim exact nevoile. Din păcate, dialogul cu Casa Naţională nu este întotdeauna cel mai potrivit. În birourile Casei Naţionale lucrurile stau altfel decât în realitate”, a mai afirmat preşedintele Colegiului Medicilor.

El a precizat că medicina de familie este neatractivă, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are grijă să o menţină aşa.

„Medicina de familie este total neatractivă şi Casa Naţională are grijă să o menţină neatractivă. De ce? Pentru că este o birocratizare excesivă, medicul de familie este transformat într-un funcţionar public şi o finanţare deficitară. Casa poate să schimbe, e adevărat, dar din păcate la acest moment nu văd o intenţie certă. Sigur, a crescut finanţarea, ştiu argumentele lor, dar au doar percepţii. Am cerut nişte studii pilot, dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum”, a mai declarat Daniel Coriu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Se tot spune că este nevoie de medici. In ultimii 3 ani, timp de aproape un an posturile au fost blocate. In restul timpului, se scot la concurs posturi răzlețe, cele mai multe in zone complet izolate si republicate de nenumărate ori. Este o totală batjocură față de tinerii medici specialiști. În spitale sunt menținuți medici peste 65 ani care încasează și pensie și salariu. Atât timp cât nu se va găsi o modalitate concretă și corectă de ocupare a posturilor, vor prima corupția și nepotismul.

    • Unde esti Astarastoaie cu padurea ta (de medici) cu tot ???!!!!

    • Foarte bine ca mai avem medici peste 65 de ani, cu experienta vasta, la care sa mergem sa ne tratam. Acestia ii pot si invata foarte multe pe cei mai tineri.

    • Din partea mea sa incaseze si al 3-lea venit si alte nenumarate venituri ca au o meserie care chiar conteaza.