G4Media.ro

Preşedintele CNAS: Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi…

Sursa foto: captură video

Preşedintele CNAS: Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate / UPDATE: Este vorba despre pacienții cu suspiciune sau cu diagnostic de cancer

Update 12 aprilie: Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a explicat, joi, într-o declarație pentru Agerpres, că de la 1 iulie vor fi incluse servicii gratuite pentru pacienţii neasiguraţi în Planul Naţional de Cancer, care vor fi decontate de la bugetul de stat, după ce, la finalul anului trecut existau 204.722 de cazuri de cancer. valeria Herdea a precizat că doar persoanele neasigurate cu suspiciune sau cu diagnostic de cancer vor avea acces gratuit la serviciile medicale la fel ca persoanele asigurate.

‘Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări. Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie – asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament. Deci este un mare pas înainte. Banii vin de la bugetul de stat, aici e diferenţa. În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie. Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat. Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii’, a declarat dr. Valeria Herdea.

Potrivit preşedintelui CNAS, un neasigurat care merge la medicul de familie este consultat şi dacă în urma consultaţiei se stabileşte că s-ar putea să existe o suspiciune de boală neoplazică, de cancer, pacientul va fi trimis la investigaţii, la analize, după care va fi trimis la un specialist oncolog pentru investigaţii de specialitate, care îi va pune un diagnostic.

‘Se va face acelaşi parcurs ca la ceilalţi pacienţi, fiindcă e un drept constituţional într-o astfel de boală. Faptul că se asumă aşa ceva este mare lucru din punctul meu de vedere. (…)  Gândiţi-vă că avem cancere de colon, cancere de esofag, avem cancere pulmonare, cancer de sân etc, e o mortalitate foarte înaltă, deci o astfel de măsură e foarte binevenită. Planul Naţional de Cancer este unul din dezideratele cele mai importante pe care eu, personal, le apăr în acest mandat. Vă spun de ce, pentru că nu este normal să moară atâţia oameni şi atunci un astfel de plan, care e rodul muncii a foarte multor oameni, merită pus în aplicare şi merită sprijinit. Avem 204.722 de pacienţi cu cancer la 31 decembrie anul trecut şi 2.700 sunt de copii’, a afirmat dr. Valeria Herdea.

Preşedintele CNAS a precizat că această alocare pentru pacienţii neasiguraţi este prevăzută doar pentru Planul Naţional de Cancer şi nu pentru toate tipurile de servicii medicale.

Știrea inițială: Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a precizat, miercuri, că prin noul contract, din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate şi că există promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, relatează Agerpres.

„Să ştiţi că în sistemul medical, întâmplător sau nu, există şi bani. Unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este să ajutăm medicii să găsească acei bani şi să poată să-şi dezvolte serviciile. La 1 iulie 2023, contractul nou pentru care s-a muncit de la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, şi-a propus să aducă şi serviciile în atenţia noastră şi să poată fi remunerate. Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate şi promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituţie scrie că suntem cu toţii egali. Încercăm să schimbăm multe lucruri, dar este foarte greu. E un an dur, un an cu plin de încercări pe care îl ştiţi, n-are sens să vă povestesc mai mult”, a subliniat Valeria Herdea.

Prezentă la o întâlnire la Târgu Mureş, cu profesioniştii din sănătate, Valeria Herdea a mai spus că se doreşte semnarea unui nou contract începând cu data de 1 iulie, care va avea o serie de modificări, dar nu spectaculoase, şi care va avea cam aceleaşi valori ca şi cel actual.

„Încercăm să modificăm un contract în care vor fi câteva noutăţi, nu spectaculoase. Dar cred că dacă vom reuşi împreună – nu singură, împreună, eu îmi asum, dar vreau să vă asumaţi alături de mine şi de toţi aceşti oameni care şi-au pus pielea în joc – vreau să vă rog frumos să vă asumaţi şi să faceţi tot ce trebuie în aşa fel încât, la 1 iulie 2024, să putem continua, măcar cu aceleaşi valori, acest contract în aşa fel încât să-l ducem cu demnitate până la capăt, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Ăsta ar fi punctul unu, echilibru şi stabilitate, punctul doi şi trei în sistem”, a declarat Valeria Herdea, în întâlnirea de lucru organizată la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.

Preşedintele CNAS mai aspus că deşi cunoaşte foarte bine sistemul, şi de pe poziţia de pacient şi de pe poziţia de medic, există foarte multe probleme, însă se concentrează pe găsirea de soluţii.

„Haideţi să vă spun cum stăm. Avem la acest moment 10.070 de medici aflaţi în contract, medici de familie aflaţi în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în asistenţa medicală de ambulatoriu 3.473 de contracte avem, în asistenţă de paraclinic 1.059, spitale civile 372, spitale private 342 (…). La capitolul în care lucrăm noi, cei mai mulţi, prezenţa medicului de familie, arată aşa: există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate, 190 de localităţi fără puncte de lucru, fără medic de familie, deci total lipsit de asistenţă medicală – 1.043 de localităţi cu deficit din punct de vedere al prezenţei medicului de familie. Cifrele sigur că pot continua şi am să vă mai spun ceva. La acest moment am cerut 90 de miliarde de lei, am obţinut 62 (miliarde, n.r.), la bunuri şi servicii avem 44,5 miliarde, 30% la spital, 8% la medicina de familie, 6% la ambulator, 1% la stomatologie. Avem în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 17 programe curative. Programele de prevenţie sunt la Ministerul Sănătăţii”, a mai arătat Valeria Herdea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Banii de la Banca Mondiala sunt nerambursabili? Daca sunt rambursabili, cine ii returneaza?

  2. Cetățeni! Votați cu cine trebuie! Partidul Comasat Român are grijă ȘI de sanătatea dumneavoastră.

  3. acu vreo saptamana ne spunea ca se termina banii in septembrie , cam confuza doamna !

  4. Cei asigurați vor plăti pentru cei neasigurate,iar dacă mai rămân bani cei asigurați vor beneficia de asistenta medicală, dacă nu, trebuie sa facă asigurare privată pentru servicii medicale… Da ,ați înțeles bine, asigurarea prin Casa de sănătate plătește pentru neasigurati, ceilalți vor avea două asigurări medicale,că „au bani de unde da”….

  5. Banca Mondiala „dă” bani?? De unde sunt acești bani care „trebuie” plătiți pentru neasigurati? Câți neasigurati sunt? Din banii pe care-i plătim lunar la asigurările de sănătate rareori beneficiem de vreun serviciu/tratament „gratuit” și, oricum, trebuie sa te programezi când ești sănătos ca să fii sigur ca intri pe undeva când ești bolnav. Ați mai găsit cumva un motiv sa va împrumutați și sa carsati bani intr-o gaura neagra? Zilnic inventați pretexte sa jupuiti lumea de bani, hoților!

  6. Ati fost vreodata pe la spitalul general pascani ?Zici ca esti in Burkina Faso.Saracia bubuie ,serviciile primitive si multi doctori si asistente care se cred zei .M-am dus cu o problema ,nu s-a rezolvat .Birocratie mare .In schimb am primit o reteta plina cu …suplimente

  7. total gresit, va fo fix pe dos: persoanele asigurate vor avea aceleasi drepturi ca cele neasigurate. adica CIUCIU. cum e si acuma, de fapt…

  8. Vom fi și mai furați decât suntem

  9. Atunci de ce trebuie să ne mai împartă în asigurați și neasigurați. Dacă tot „veghează” Banca Mondială la sănătatea românilor să fim cu toții neasigurați că fac ăia cinste. Ne tratează mocca în străinătate cu medicii noștri și spitalele lor . Noi ne ducem doar cu boala și cu buletinu’.

  10. Si atunci de ce sa mai muncesti cinstit, cu contract de munca si cu toate darile platite la zi ?!?
    Asa au facut de 30 ani : au incurajat nemunca si mana intinsa pentru pomana si i-au asuprit pe cei care au muncit !

  11. Romania, ramane o tara de non-sens chiar si in aceasta problema, sanatatea! De ce? Va dau un exemplu: un tanar dupa varsta de 26 ani, concediat si lipsit de venituri pana la gasirea unui nou job in care pe baza unui contract de munca sa i se plateasca asigurarile de sanatate conform legii, figureaza neasigurat. Ca sa acceseze servicii de sanatate, limitat trebuie sa plateasca pe luna sau pe 1 an procentul legal la salariul minim. Aici intervin rudele, care ii pot plati contributia la sanatate, el tanarul, fiind lipsit o.perioada buna de timp lipsit de posibilitati financiare. Unii ar spune: foarte bine, la munca cu el! Da, dar procesul de angajate potrivit calificarii lui, este de lunga durata..Foarte bine, ar spune altii..sa munceasca la matura atunci! Da, dar la matura nu il ia nimeni pentru ca este cu studii superioare…Poate are relatii si este incadrat peste rand..poate..si poate..La un moment dat, pe platforma Best Jobs s-au inregistrat peste 1 milion de aplicari de CV-uri..Ce credeti ca sunt acestia? Va spun eu..acestia sunt neasiguratii..prezenti sau in viitor..cu joburi pierdute sau incerte, aflati in preaviz. Sunt uimita cum poate exists acest nonsens si cum efectiv nimeni nu vrea sa il recunoasca! Efectiv, punem persoane aflate fara un loc de munca, sa plateasca asugurari de sanatate! Acestea nu pot fi trecute in categoria coasigurati deoarece legea actuala a limitat accesul unora, precum tinerii peste 26 ani! Peste 1 milion de tineri se afla in cautarea unui loc de munca in prezent! Peste 1 milion de tineri sunt in imposibilitate de a -si plati contributia la sanatate, pentru ca stau cu CV-ul in brate, intr-un proces de recrutare care poate dura si o luna..asta la o oportunitate a unei firme..dar, daca sunt mai.multe firme? Firma, nu il angajeaza pentru ca a cerut si tanarul un pic mai mult ca salariu net, normal raportat la preturile actuale, si tot cauta, cauta tineri care cer putin la salariu. Nici nu mai conteaza experienta in peripade de crize..profit sa iasa! Si tanarul, se trezeste ca nu are job nici dupa 1 an…Mentionez aici si faptul ca de la concedierea lui si pana a fi sunat pentru un interviu pot trece 8 luni..culmea! Si cine ii plateste lui contributia la sanatate? Parintii, nu? Pensionarii, nu? Daca nu, figureaza neasigurat, desi el in urma, a platit contributii si nici nu a beneficiat de ceva serviciu pentru ca nu a avut nevoie,el fiind sanatos in acel moment. In privat, se stie ca nici nu ai timp sa stai pe la usi la doctori, nu ai CM …nici CO ..esti sluga patronului, altfel esti concediat! Acest timp de cautare loc de munca in urma unei disponibilizari, este neacoperit de banii platiti in trecut ca si CAS de catre tanarul respectiv! Ma intreb, de ce nu se cumuleaza acesti bani platiti intr-un cont al lui, si de acolo scazuta suma echivalenta cu contra valoarea srrviciilor medicale, cat a apelat tanarul la servicii medicale gratuite? Este frustrant sa stii ca ai platit 3 ani,5 ani, 10 ani, 15 ani..etc luna de luna contributia la sanatate si cand esti aruncat in strada, sa vezi ca esti neasigurat din acel moment desi poate tu nu ai luat nici o trimitere, nu ai facut nici o ecografie, nici un CT gratuit, decontat de Stat. In prezent, pentru a se vedea cata forta de munca activa este neasigurata consultati site-urile de recrutare principale ca sa vedeti cati aplicanti de cv-uri sunt. Ca nu toti isi schimba locul de munca, majoritatea au fost concediati „amiabil” sau restructurare post. Aruncarea in strada, in Romania este un proces care se intampla pentru oameni care muncesc, nu chiulesc, nu fura, nu fac ilegalitati..efectiv isi fac treaba, dar sunt concediati! Pentru profit, pentru castigarea increderii actionarilor etc …si va rog sa nu imi spuneti ca se pot inscrie la somaj…Firmele fac concedieri fara trimitere la somaj, din pacate! Cine stie ce se intampla de fapt? Nimeni..si ne mai intrebam de ce suntem rai unii cu ceilalti! Ne intrebam si de ce nu mai curg banii la Sanatate! Pentru ca procesul de re-angajare dureaza cu lunile! Poate trece si 1 an…greu, nu? Eu ma intreb daca si in spitale are loc un Audit pe bune, eu una m-as implica profesional sa ii puric bine de acte (facturi, nir-uri, cheltuieli etc) stiu eu bine despre ce vorbesc!

    • @ Ama – „Peste 1 milion de tineri se afla in cautarea unui loc de munca in prezent”?? Am mari indoieli ca e reala cifra asta. Ai si dovezi in sprijinul afirmatiei? Pe de alta parte, cei care muncesc si platesc taxe nu au si ei drepturi? Nu ti se pare ca e putin frustrant tu sa platesti asigurari dar sa beneficiezi de aceleasi drepturi cu cei care nu platesc nimic? In ce priveste somajul, spui o aberatie acolo, nu te trimite nicio firma la somaj, tu esti cel care esti obligat, in maximum 12 luni, sa te duci sa depui cerere la AOM, n-are nicio treaba angajatorul. Iar daca te inscrii la somaj ai drepturi de asigurat.

    • @Ama: in toata lumea larga sunt diferentieri intre cei ce platesc/au platit asigurari de sanatate si cei ce nu platesc, acestia din urma au acces limitat (limitarea asta nu le pune viata in pericol) la asistenta medicala, asa este si normal. Drept este ca in dictaturi (cum a fost pe timpul lui ceasca) toti beneficiam de asistenta medicala gratuita, dar pe timpul ala nu prea gaseai oameni fara loc de munca si eram egali in saracie si cu limitare pana la minim in drepturi individuale si chiar colective. Exemplul dat de dvs. nu cred ca se sustine in realitate, peste tot in media toti se plang de lipsa fortei de munca si a locurilor de munca ramase luni de zile neocupate.

  12. Daca suntem toti egali si aparent este dreptul fiecaruia sa fie asigurat atunci vreau sa-mi fie taiate taxele aferente asigurari de sanatate.
    Daca suntem egali eu de ce sa platesc taxe pentru asigurarea de sanatate, iar cei care nu muncesc nu platesc nici macar un leu?
    Sper sa fie atacata la toate institutiile competente aceasta decizie.

  13. Ca la nebuni în țara asta, de fapt ca la mafioți! Iei contribuție din indemnizația de concediu medical, adică din asigurarea medicala, că să tratezi nediscriminatoriu neasiguratii!!!
    Sau, mai rău, ai milioanele de persoane asigurate, vezi pensionarii, fără ca acestea sa plătească 1 leu contribuție!
    Norocul nostru este că alegerile țin doar un an!

  14. În general, nu mă iau după fizicul omului, dar fața acestei femei îmi inspira teamă!

    • Cand pensiile contributive vor fi egale din toate punctele de vedere (legislativ si financiar) cu salariile, atunci cred ca normal ar fi ca si acestea sa suporte aceleasi taxe si impozite precum salariile! Pensia contributiva este rezultatul unor retineri din salariu de-a lungul timpului muncit, este un non sens sa fie impozitata precum salariul, chiar si impozitul acela de 10% aplicat pensiilor peste 2000 lei este tras de par. Bine, asta-i parerea mea, cei ca dvs. care sunteti adeptul zicalei „ti-ai trait traiul ti-ai mancat malaiul”….asta e! Ne adaptam la timpuri si oameni. P.S. Buba neasiguratilor CAS nu-i in ograda pensionarilor, ca astia beneficiau si pana azi de asigurare, buba-i la cei foarte multi care n-au platit/nu platesc in viata lor taxe si impozite, inclusiv „asistatii social”.

  15. Ce drepturi ? Păi plătești tot felul de CAȘ uri și când meri la doctor tot tu tre să plătești și pt o aspirina . Da la rumani le place să plătească și să nu primească nimic în schimb decât țepe . Asta-i romania de doi lei !