G4Media.ro

Președintele brazilian Lula anunță redeschidă negocierilor pentru marele acord comercial dintre UE…

Președintele brazilian Lula anunță redeschidă negocierilor pentru marele acord comercial dintre UE și statele sud-americane / Presa braziliană critică inițiativa și spune că dăunează comerțului

Analiză a publicației braziliene O Globo, preluată de Rador:

Unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda vizitei cancelarului german, Olaf Scholz, în America Latină este acordul de liber schimb între Mercosur (uniunea economică dintre Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, cu alte țări asociate) și Uniunea Europeană, semnat în 2019 dar care nu a intrat în vigoare în guvernarea Jair Bolsonaro. Odată cu revenirea lui Luiz Inácio Lula da Silva ca președinte al Braziliei era de așteptat ca acesta să intre în sfârșit în vigoare.

Scholz însuși a arătat clar acest lucru în interviul acordat Grupului Diários América (GDA), și la anunţarea de investiții de 200 de milioane de euro în proiecte de conservare a mediului, odată cu reactivarea Fondului Amazonia, paralizat şi el în timpul administrației Bolsonaro.

Lula, însă, a profitat de vizita lui Scholz la Brasília pentru a anunța redeschiderea negocierilor dintre cele două blocuri.

Acest lucru este surprinzător, întrucât acordul a fost semnat în urmă cu mai bine de trei ani, după ce a fost negociat și renegociat timp de încă douăzeci de ani. Pentru a intra în vigoare, este nevoie doar de aprobarea parlamentelor din ţările membre UE și Mercosur, pe lângă Parlamentul European însuși.

Odată cu anunțul lui Lula, nu se mai poate prevedea când va putea beneficia economia braziliană de o piață de 780 de milioane de consumatori, care reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul mondial.

Lula a încercat să reducă pagubele afirmând că totul va fi rezolvat „până la sfârșitul acestui semestru”. Dar subiectele pe care le-a menționat sunt complexe: revizuirea participării furnizorilor europeni la licitațiile de achiziții publice (pentru a favoriza întreprinderile mici braziliene) și evitarea faptului ca acordul să împiedice reindustrializarea Braziliei și a Argentinei.

Ambele preocupări sunt nefondate. Achizițiile guvernamentale sunt deja prevăzute în mod satisfăcător în acord. În afară de aceasta, el prevede o deschidere comercială treptată, între 10 și 15 ani, perioadă suficientă pentru ca firmele, supuse unei concurențe externe mai mari, să se modernizeze și să devină competitive. Reindustrializarea nu poate servi drept pretext pentru a revigora politici vechi, eșuate, de protejare a piețelor pentru companiile naționale, care au ca rezultat ineficiența, o capacitate scăzută de a crea locuri de muncă și de a genera venituri. Scăderea ponderii industriei în economie reprezintă o tendință globală. Nu este vorba despre o distorsionare braziliană sau argentiniană care să se confrunte cu politici protecționiste.

Prin anunţarea faptului că Brazilia doreşte să redeschidă negocierile, Lula îi ajută pe protecționiștii din sectorul agrozootehnic european, care se tem de concurența a doi dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale și de carne, Brazilia și Argentina. Și creează tensiuni inutile cu Uruguayul, cea mai mică economie din Mercosur, care vrea să semneze un tratat bilateral cu China, sfidând uniunea vamală a Mercosur.

Pentru a-l convinge pe președintele uruguayan, Lacalle Pou, să nu semneze acest tratat, Lula a susținut că nu va dura mult până la încheierea acordului cu UE. Nu asta se va întâmpla dacă Brazilia insistă să redeschidă negocierile cu europenii.

Mercosur este un bloc comercial sud-american înființat în 1991. Membrii săi cu drepturi depline sunt Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Venezuela a fost suspendată în 2016. Țările asociate sunt Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru și Surinam. (Traducerea: Iulia Baran)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ai alte asteptari de la redactia sri?