G4Media.ro

Brazilia îl convoacă pe ambasadorul israelian, după ce președintele Lula da Silva…

Sursa foto: Unsplash / Ramon Buçard

Brazilia îl convoacă pe ambasadorul israelian, după ce președintele Lula da Silva a fost declarat „persona non grata” în Israel

Ministrul brazilian de externe, Mauro Vieira, l-a convocat luni pe ambasadorul Israelului în Brazilia, după ce preşedintele Lula da Silva a fost declarat „persona non grata” în Israel pentru afirmaţiile sale în care a comparat războiul din Fâşia Gaza cu Holocaustul, notează AFP, transmite Agerpres.

„În faţa gravităţii declaraţiilor de luni dimineaţă ale guvernului israelian, ministrul Mauro Vieira (…) l-a convocat astăzi pe ambasadorul israelian Daniel Zonshine” la Rio de Janeiro, potrivit unui comunicat al Ministerului brazilian de Externe.

De asemenea, el l-a „rechemat pentru consultări pe ambasadorul brazilian la Tel Aviv, Frederico Meyer, care va pleca mâine (marţi) în Brazilia”.

Ministrul brazilian se află la Rio de Janeiro pentru a pregăti reuniunea prevăzută pentru miercuri şi joi a şefilor de diplomaţie ai G20, a căror preşedinţie prin rotaţie o deţine Brazilia.

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a acuzat duminică Israelul că a comis un „genocid” al palestinienilor din Fâşia Gaza, comparând ofensiva israeliană cu exterminarea evreilor de către nazişti.

După aceste declaraţii, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a anunţat luni că Lula da Silva este persona non grata în Israel.

„L-am informat pe preşedintele Lula că este persona non grata în Israel până când îşi cere scuze şi nu va retracta”, a spus Israel Katz în cursul unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, unde l-a convocat pe ambasadorul Braziliei în Israel după aceste declaraţii.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a reacţionat ferm duminică, denunţând remarci „ruşinoase şi grave”.

Preşedintele brazilian de 78 de ani a condamnat atacul comis de Hamas pe 7 octombrie, numindu-l un act „terorist”. Dar de atunci a fost foarte critic la adresa Israelului.

Atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian a dus la moartea a 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Bombardamentele şi ofensiva terestră desfăşurate de atunci de Israel în Fâşia Gaza au ucis cel puţin 29.092 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...