G4Media.ro

Preşedintele Academiei Române către ministrul Bode: „Restricţionarea accesului la documentele din depozitele…

sursa foto: Facebook/ Ioan Aurel Pop

Preşedintele Academiei Române către ministrul Bode: „Restricţionarea accesului la documentele din depozitele proprii, o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei”

Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a transmis, luni, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne Lucian Bode, că „posibilitatea restricţionării accesului la documentele (din depozitele proprii) cu marcaje de secretizare”, din perioada comunistă şi chiar mai vechi constituie „o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, în totală contradicţie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, potrivit agenției news.ro.

Potrivit textului scrisorii, „ne îngrijorează semnalările mediatice privind distrugerea unor documente publice la expirarea termenului legal de secretizare, fără evaluarea firească a conţinutului lor documentar-istoric de către specialiştii Arhivelor, fapt îndreptat ferm înspre prejudiciul ştiinţei istorice şi a identităţii naţionale. Instituţiile cu profil istoric (facultăţi, institute, centre etc.), din cadrul universităţilor şi Academiei Române îşi desfăşoară activitatea pe baza investigaţiilor din arhive. Majoritatea cercetătorilor istoriei recente au în plan lucrări care presupun asemenea cercetări în arhivă”.

Preşedintele Academiei solicită autorităţilor publice implicate să intervină în cel mai scurt timp pentru eliminarea restricţiilor menţionate şi asigurarea integrităţii informaţiei relevante pentru istoria acestei ţări.

„Este necesar ca prestigioasa instituţie numită Arhivele Naţionale ale României, principala depozitară a memoriei naţionale şi unica autoritate de reglementare în domeniul arhivelor, condusă nu de puţine ori de-a lungul timpului de membri ai Academiei Române, să-şi păstreze rangul şi menirea, să fie modernizată, consolidată şi respectată, în acord cu practicile din Uniunea Europeană. În acest sens, este imperios necesar ca proiectul Legii Arhivelor PL-x nr. 31/2019, care soluţionează corect şi problemele menţionate mai sus, să revină cu prioritate pe agenda Parlamentului”.

La 26 mai 2022, pe website-ul Arhivelor Naţionale ale României, a fost postat un comunicat, prin care s-a anunţat faptul că, începând de la această dată, toate documentele solicitate sălilor de studiu ale Arhivelor vor trece printr-un filtru al cenzurii, urmărindu-se oprirea accesului la informaţiile clasificate, indiferent de creator, conţinut şi anul în care au fost create aceste documente, totul desfăşurându-se sub pretextul „respectării măsurilor cu privire la protecţia informaţiilor clasificate”. S-a mai menţionat şi posibilitatea ca unele dintre dosare să nu mai ajungă la cercetători.

Prin urmare, mai mulţi istorici, cercetători, arhivişti au protestat, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, Parlamentului, Guvernului şi Arhivelor Naţionale, faţă de limitarea accesului biler la „documentele ce fac parte din Fondul Arhivistic Naţional. Cerem revocarea acestei decizii şi declasificarea documentelor gestionate de Arhivele Naţionale ale României, precum şi a documentelor cu valoare istorică, deţinute de instituţiile statului, pentru care s-a împlinit termenul de 30 de ani de la crearea lor”.

Citește și:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. ‘prestigioasa instituţie numită Arhivele Naţionale ale României’ :-))) ce gluma buna

    Arhivele nationale sunt intr-o cladire de langa Primaria Bucuresti, daca ati vedea cum arata cladariea aia, parca e o cladire parasita! Plina de mizerie, cu geamuri sparte, in ‘renovare’ de vreo 10 ani dar nu lucreaza nimeni acolo.

    arhivele care mentioneaza numele grele din politica au fost distruse in anii 90 cand iliescu si PSD au preluat prin forta puterea. astazi inca se mai distrug documente …ce-au uitat sa distruga atunci

    nu uitati ca avem guvern militarizat. specialii fac ce vor si nu ii va trage nimeni niciodata la raspundere

    • IN CURAND VOR AVEA LEGE SA SE TRATEZE MEDICAL IN STRAINATATE, NU IN SPITALELE MORTII DIN romania.

    • ESTE FOARTE PROBABIL CA EXECELENTA SA, tovarasul presedinte AL academiei SA FI LUAT ATITUDINE DOAR DE FATADA.

    • Academia ar trebui să primească bani de la guvern pentru digitalizarea colecțiilor de presă, dar prin alungarea USR de la guvernare în beneficiul PSD, adică prin inversarea sensului politic Anticorupție al alegerilor din 2020, România a intrat într-o altă epocă istorică, apărând simultan și mutații antidemocratice grave în toată vecinătatea. Literar, ce se întâmplă cu cenzura poate genera un film în care un regim nou, care se vrea longeviv, transmite intelectualilor un prim avertisment că „dezmățul” s-a terminat.

  2. Ranjitul de Bode nu are cum sa inteleaga notiuni de astea complexe…

  3. SINISTRUL PEEESEEDIIIST bode SI-A SECRETIZAT SI TEZA DE DCOTORAT.

  4. Sa faca demersuri legale, sa schimbe legislatia, nu parade media! Momentan legea asta este, buna, rea, trebuie sa o respectam ad-literam, ce e asa complicat?

  5. Bode nu este decat un executant docil al ordinelor! Sa fi venit „ordinul” de la Iohahahannis? Ceva schelete prin dulapul sasesc?????

  6. Atata circ pentru nimic! Esti autorizat, ai acces, care e problema? Gata, s-au dus vremurile cand aia de prin arhive vindeau informatii in stanga si in dreapta dupa bunul plac, ne aliniem cu tarile civilizate!