G4Media.ro

Presa din Grecia: Cum au ajuns Salonicul şi Halkidiki în faţa unui…

Sursa Foto: Facebook/ Halkidiki

Presa din Grecia: Cum au ajuns Salonicul şi Halkidiki în faţa unui lockdown iminent?

A fost o lună fierbinte luna care tocmai s-a încheiat. Din toate punctele de vedere. În ciuda recrudescenţei epidemiei în Balcani, guvernul grec a decis să-și deschidă granițele către Balcani, scrie Thessalia TV, citată de Rador.

Începând cu luna mai, secretarul de stat în Ministerul de Interne, responsabil pentru Macedonia și Tracia, Theodoros Karaoglou, a propus în scris guvernului deschiderea imediată, în prima fază, a patru dintre cele treisprezece puncte de trecere terestră de la granița de nord, și anume: Kipoi cu Turcia, Promachonas (Bulgaria), Evzones (Macedonia de Nord, Serbia) și Krystallopigi la granița greco-albaneză.

Şi în acelaşi timp efectuarea la acestea a unor controale sanitare pe toată durata zilei (termometrizare într-o primă fază) pentru cei care intrau şi ieşeau din ţară.

Aşadar, granițele se deschid, sârbii încep să vină, deşi la mijlocul lunii iunie un act publicat în Monitorul Oficial al Greciei prevedea prelungirea până la data de 30 iunie a interdicției de a intra în Grecia pentru locuitorii din țări terțe, din afara statelor UE și a Acordului Schengen.

Protestele oamenilor din sectorul turistic al Greciei de Nord l-au obligat pe premier să intervină pentru ca frontierele să se deschidă. La graniță însă lucrurile devin brusc greu de separat, sute de sârbi rămân blocaţi de-a valma, din cauza lipsei de clarificări, dar după cum spune ministrul Turismului „am depus un efort (!) pentru a rezolva problema, întrucât au fost mulți oameni care s-au adunat la frontieră și, în cele din urmă, este de aşteptat să treacă în Grecia și, în final, este dată o soluție de premierul însuși, pentru a rezolva această problemă”.

Grupurile mari de oameni trec granița greacă, începând cu 15 iunie, unii oameni chibzuiţi exprimă temeri, dar mass-media pro-guvernamentală celebrează turismul din nord care va salva sezonul estival din Grecia.

Grecia avea 13 cazuri noi în acea zi. Între timp, în Balcani, pandemia escaladează din nou în mod periculos, iar Belgradul ia măsuri, după care urmează şi alte țări. În Grecia, de la 1 iulie până în 6 iulie, au fost înregistrate 87 de cazuri importate dintr-un total de 133 de cazuri.

În Halkidiki, o familie de sârbi se îmbolnăveşte și cautând hotelul de referință care ar trebui să-i găzduiască, constată că nu a fost desemnat niciun hotel de carantină, deoarece omul de afaceri care a acceptat inițial să-și aloce hotelul în acest scop, în zona Fourka, s-a răzgândit ​​în ultima clipă sub presiunea primită de la alţi factori locali.

În cazul sârbilor, de fapt, angajaţii hotelurilor la care erau cazaţi a fost nevoiţi să gestioneze singuri cazurile, punându-le în carantină. Asimptomaticii au cerut să se întoarcă în țara lor, cuplul și-a exprimat dorința de a părăsi Halkidiki și de a se întoarce în Serbia, dar acest lucru nu a fost posibil până când hotelierul nu a primit o confirmare scrisă de la autorităţile sanitare greceşti pentru a le returna pașapoartele pe care le reţinuse la check-in.

În cele din urmă, familia s-a întors în țara lor. La data de 10 iulie aveam 27 de cazuri importate -50 în total, la Promachonas au fost depistaţi pozitiv prin testarea aleatorie 25 de turiști veniți din România și Bulgaria în concediu. Până ca granițele să fie închise din nou și să fie introduse condiții noi, mai mulți balcanici asimptomatici au circulat zile întregi prin Halkidiki și, bineînțeles, prin Salonic.

Între timp, o serie de evenimente sociale cu multă lume au început să se organizeze pe parcursul lunii iulie. Nunți și botezuri în Salonic și Halkidiki fără nicio măsură de control și protecție. Rezultatul este cunoscuta propagare a contaminării, cu zeci de cazuri la astfel de ceremonii și, în principal, la petreceri.

În același timp, până la sfârșitul lunii iulie, sărbătorile bisericilor din municipiul Salonic s-au desfăşurat normal, în urma presiunii Bisericii asupra municipalităţii, cu participarea a mii de oameni, deși în alte oraşe au fost interzise. O mare problemă au constituit-o, desigur, şi cluburile și barurile din Salonic și Halkidiki, unde aglomeraţia era incredibilă în rândul populației tinere. Imaginile postate de tineri pe rețelele de socializare amintesc de vremurile bune, în timp ce guvernul vorbea despre controale și amenzi.

Dar ce anume s-a întâmplat? În cazul a zeci de inspecții, proprietarii cluburilor au fost anunțați în avans și în ultima clipă clubul a fost golit sau au fost puse în aplicare regulile de distanțare, iar de ochii lumii, barurile au primit avertismente doar pentru poluarea fonică.

În unele cazuri, în Halkidiki, când angajații se îmbolnăvesc, îi trimit acasă cu o dispoziţia de a nu spune nimic nimănui pentru a nu afecta renumele clubului/restaurantului. Este relevant faptul că, chiar şi duminică seară, cu câteva ore înainte de a se interzice ca oamenii să stea în picioare în cluburi, care, desigur, au fost lăsate să funcţioneze pe tot parcursul weekendului, deoarece guvernul a cedat iar la presiunea oamenilor din sectorul restaurantelor și nu a implementat măsura direct din ziua în care a fost anunțată, adică de sâmbătă, în Halkidiki, la un concert de la un bar de pe plajă, imaginea a fost de mare aglomeraţie, deşi în țară se înregistrau deja 75 de cazuri noi cu 15 în Salonic și 4 în Halkidiki. În Salonic, în cazurile restaurantelor de pe terase, există reclamații cum că portarul avea obligaţia să-l informeze pe responsabilul restaurantului imediat ce apărea vreo patrulă de poliţie, dând astfel alarma ca mulţimea să se disperseze pe perioada inspecţiei.

Chiar și astăzi controalele sunt limitate, deşi după ședința de astăzi, după rata înfricoşătoare de răspândire şi după modelele matematice ale Universităţii din Salonic care preconizează o explozie uriașă de cazuri la sfârșitul lunii august în oraș, încep inspecții intensive în cluburi, impunându-se prevederi cu privire la orarul de funcţionare, interzicerea circulaţiei și alte măsuri dure.

Desigur, toate acestea, după cincisprezece august, ca nu cumva Biserica să fie deranjată … La data de 30/7 a fost tras semnalul de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă, dar se pare că nimeni nu a ascultat. În plus, pentru unele dintre aceste cluburi există proprietari celebri, dar şi clienţi la fel de celebri care le frecventează.

Sursa: Thessaliatv.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cine a spalat geamurile trei ani la Europa „Libera”, nu se mai poate dezavata de limba ocupantului. Auzi la el, lockdown. „Updateaza” nene, titlul, ca nu scrii la The Economist.

  2. De ce ei vor sa faca lockdown si noi nu facem nici la 1300 de cazuri pe zi, cu niste judete focar clare: Prahova, Arges, Brasov, Dambovita? Sunt ei oare mai prosti decat noi sau e invers?

  3. Înțeleg să te căznești să scrii un articol, dar chiar așa să nu poți adapta în limba maternă un text servit din altă limbă? „cincisprezece august” și „30/7” în același articol, nu mai zic în aceeași propoziție. Și când te gândești că oameni serioși plătesc abonament la revista presei (adică dau bani pentru știri filtrate) și apoi să primească asemenea rumeguș.