G4Media.ro

Premierul sloven, în centrul unei controverse privind arestarea unor spioni ruși

Sursa foto: European Council

Premierul sloven, în centrul unei controverse privind arestarea unor spioni ruși

Arestarea a doi presupuși spioni ruși în Slovenia, în noiembrie anul trecut, a fost salutată ca un succes pentru serviciile de informații și de securitate la momentul respectiv, dar acum a devenit subiectul unor acuzații grave la adresa premierului Robert Golob, care este suspectat că a intervenit pentru a amâna data arestării acestora, potrivit Euractiv.

Golob a fost acuzat că a intervenit pentru modificarea datei de arestare a suspecților de spionaj deoarece data propusă inițial ar fi fost la o zi după un referendum important și se presupune că nu a vrut ca acest lucru să umbrească succesul guvernului.

Afirmația explozivă ar fi fost făcută de Tatjana Bobnar, un fost ministru de interne care s-a certat cu Golob din cauza a ceea ce ea a spus că a fost o presiune nejustificată asupra forțelor de poliție și care a demisionat în decembrie anul trecut, după doar șase luni de mandat.

Ea a depus mărturie la începutul acestei săptămâni în cadrul unei anchete parlamentare care a analizat suspiciunile de presiuni asupra poliției și, deși acea parte a mărturiei sale nu a fost publică, declarațiile sale s-au scurs rapid și au fost preluate de mai multe instituții media.

Golob a respins afirmația, spunând că „aceasta este încă o halucinație care este complet neadevărată”. „Niciun prim-ministru nu are puterea de a realiza acest lucru, cu atât mai puțin de a cere acest lucru”, a declarat el miercuri la o emisiune de televiziune nocturnă.

Afirmația sa a fost susținută de SOVA, serviciul național de informații și securitate, care a emis o declarație publică rară în care a afirmat că informațiile potrivit cărora Golob a influențat momentul arestării nu sunt adevărate.

SOVA a declarat că și-a planificat activitățile în colaborare cu ramura specială a poliției cunoscută sub numele de Biroul Național de Investigații, datele posibile ale arestării fiind propuse de directorul agenției „pe baza unor motive operaționale și tactice și, cu siguranță, nu la cererea premierului sau a altcuiva”.

Acuzațiile sunt acum analizate de comisia parlamentară însărcinată cu supravegherea serviciilor de informații și de securitate, al cărei președinte a declarat că informațiile pe care le dețin sunt inconsistente și că merită o investigație suplimentară.

Aceștia doresc să stabilească „dacă data arestării a fost aleasă în mod profesional sau politic”, a declarat joi președintele comisiei, Viktor Žakelj, un parlamentar de opoziție.

Bobnar, fostul ministru de interne, își susține în continuare declarațiile. „Ea își susține ferm mărturia și se așteaptă ca comisia [de anchetă] să își facă treaba independent de diverse presiuni politice”, a declarat biroul președintelui Nataša Pirc Musar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. I s-a urat cu binele. Sa faca o excursie in Bosnia.