G4Media.ro

Prabușire dramatică. Cantitatea de gaz importată de Turcia din Rusia s-a redus…

Prabușire dramatică. Cantitatea de gaz importată de Turcia din Rusia s-a redus cu 72% față de anul trecut/ Este preferat gazul lichefiat, cota importurilor din SUA a crescut la 300%

Ultimile date legate de gazul natural importat de Turcia din alte ţări evidenţiază o situaţie interesantă. Cantitatea de gaz importată din Rusia s-a redus cu 72%, iar acum Turcia s-a orientat către SUA, Qatar şi Azarbaidjan. Această situaţie, conform analiştilor, ar putea reprezenta o oportunitate pentru revizuirea preţului la gazul natural importat din Rusia, scrie publicația Akșam, citată de Rador.

În aceste zile în care producţiile ţărilor traversează o perioadă destul de dificilă, a scăzut şi necesarul de energie. Turcia a atras atenţia asupra sa prin măsurile de a asigura necesarul de gaze naturale pentru anul 2020.

Anul trecut Rusia era în frunte

Conform ştirii apărute în Yeni Şafak, preşedintele Asociaţiei pentru Economia Energiei, prof.dr.Gürkan Kumbaroğlu, a amintit că Rusia se afla pe primul loc, cu o diferenţă de 32,5%, în ceea ce priveşte importul de gaze naturale al Turciei.

În perioada amintită, menţionează prof.dr. Gürkan Kumbaroğlu, după Rusia următoarele locuri erau ocupate Iran şi Azerbaidjan şi adaugă: „În luna martie a anului trecut, cota SUA în importul de gaze naturale era în jur de 2,15%, iar 6,10 % era cota importului din Qatar.”

Marea schimbare din cursul acestui an

Prof. Dr. Kumbaroğlu a atras atenţia că au avut loc schimbări importante în importul gazelor naturale de către Turcia atunci când calendarul arăta luna martie a anului 2020 şi a continuat:

  • „Atunci când analizăm datele acestui an putem observa că importul de gaze naturale din Rusia a scăzut cu 65% în comparaţie cu luna anterioară şi cu 72% în comparaţie cu anul trecut. Dacă nu există o problemă tehnică legată de ofertă, această situaţie a apărut a urmare a condiţiilor impuse de piaţă. Condiţiile impuse de piaţă s-au reflectat mai târziu în formula de calcul a preţului valabil pentru achiziţia gazului rusesc şi se poate ca preţul gazului lichefiat (LNG) de pe pieţele spot să fie mai scăzut decât preţul gazului rusesc. Numai că, în această perioadă, Turcia s-a orientat către gazul lichefiat, iar cota importurilor de gaze naturale din SUA a crescut la 300%, iar al gazului importat din Qatar la 200%. De asemenea, în acest an, Turcia a importat LNG şi din alte ţări, precum Egipt, Camerun, Nigeria.

Nu este o situaţie durabilă

Accentuând pe faptul că fluctuaţia preţurilor gazelor naturale nu este una durabilă, prof.dr. Gürkan Kumbaroğlu, a spus: „În acelaşi timp nu este nici o situaţie de dorit. În cazul în care condiţiile impuse de pieţe va permite acest lucru, atunci trebuie adoptate măsuri pentru a nu se repeta. Dacă formula preţului va fi renegociată, aşa cum fac celelalte ţări europene, şi preţul se va alinia preţului de pe pieţele spot, atunci această problemă va dispărea”.

Context. Relația politică dificilă între Ankara și Moscova, dinamitată mai ales de confruntările militare din Siria, începe să se resimtă și în plan economic. În aceste condiții, scriu publicațiile din Turcia și Grecia, o mare investiției a Gazprom în infrastructura de transport de gaze, conducta TurkStream, este utilizată cu mult sub capacitatea ei, ceea ce se traduce în pierderi suplimentare pentru Rusia.

Sursa: Akșam/ Rador/ Traducerea: Emel – Birgül Mauki

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Se pare ca Rashea trebuie sa mai ieftineasca nitzel gazul cel ieftin. Dar astea-s fleacuri, n-o sa aflati despre ele pe Rashea Today.

  2. Ahahahaaa! Asta este un succes american, intr-adevar! Rusia este incoltita rau de tot.

  3. O „cotă” ( sinonim „pondere”) nu poate fi mai mare de 100%. Poate voiați să spuneți că a crescut cu 300% (adică, mai simpu, de 4 ori).

  4. Poate ar fi mai bine pentru rusi sa-si vanda gazele in Africa.

  5. Prin scaderea pretului petrolului scade si pretul lichefierii gazelor. Care atrage de la sine si sporirea exporturilor de gaz lichefiat. Energie electrica pentru lichefiere poti sa faci arzand in temocentrale
    pacura ramasa de la distilarea petrolului. Acesta pacura a scazut foarte mult la pret odata cu scaderea pretului general la petrol.

  6. Complet fara legatura, stie cineva ce fel de trupe sunt pe teritoriul Turciei? Ruse sau americane? Dar pe teritoriul Romaniei?