G4Media.ro

Povestea castelului din Apuseni distrus de Sergiu Nicolaescu la turnarea unui film…

Povestea castelului din Apuseni distrus de Sergiu Nicolaescu la turnarea unui film de război. Prețul la care a fost scos la licitație în 2019

În vara anului 1985, Zlatna și satele din jur vibrau în jurul unui eveniment extraordinar pentru mica comunitate locală: regizorul Sergiu Nicolaescu filma „Noi, cei din linia întâi”, pe Valea Ampoiului, la doar câțiva kilometri de Zlatna (județul Alba). Zona devenise un platou de filmare, iar localnicii erau încântați să îi vadă cu ochii lor pe marii actori ai epocii și chiar să facă figurație în film.

La ”Breaza”, o cârciumă celebră pe atunci în toți Apusenii (astăzi locul unui supermachet), puteau fi văzuți la o bere Ion Besoiu, Valentin Uritescu, George Alexandru (pe atunci student), Colea Răutu, Emil Hossu sau Ștefan Iordache.

Legenda locului spune că atunci când aducea nota de plată, chelnerița le aduna, în buna tradiție a barului, și data, la prețul băuturilor. Asta spre amuzamentul actorilor. Localnicii mai în vârstă își aduc încă aminte acele vremuri. Cu prilejul filmărilor însă, castelul de la Izvorul Ampoiului, fosta reședință de vară a lui Ion Gigurtu (fost premier al României) a fost distrus.

Interiorul castelului

Fără efecte speciale. În 1985, cascadoriile erau reale, loviturile de tun erau programate astfel încât să nu lovească pe nimeni. De asemenea, focul era real. Ferestrele castelului de la Izvorul Ampoiului au fost îmbrăcate în vată îmbibată în motorină, care a fost aprinsă. De acolo până la un incendiu, a fost doar un pas.

Așa s-a aprins cam tot ce era din lemn. Unul dintre cascadori chiar a greșit fereastra de la care trebuia să se arunce, din cauza fumului gros, își amintește Traian Clonța, unul dintre clienții obișnuiți ai fostului local ”Breaza”.

După filmările la ”Noi, cei din linia întâi”, castelul a rămas chiar ca după un război: plafoane căzute, pereți arși, porțiuni șubrezite și multe altele. La fel arată și astăzi, pentru că nimeni, niciodată, nu l-a mai adus la starea inițială.

Distrugerile aduse castelului cu prilejul filmărilor au fost consemnate într-un document al Consiliului Județean Alba, fostul deținător al castelului. În 2004, clădirea și terenul au fost vândute de o administrație care nu știa ce altceva să facă cu ele. Printre documentele procedurii, s-a regăsit și un istoric al castelului, cu o descriere amănunțită a stării lui.

„Vă promit că trimit bani de reparații”, le-ar fi spus regizorul, autorităților locale comuniste ale vremii. Apoi au tras în el cu tancurile și pirotehniștii au aruncat în aer porțiuni de la etaj. Banii de reparații n-au venit niciodată, iar castelul a devenit un fel de ruină, nu lipsită totuși de farmec.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a ales castelul ca decor pentru o scenă de luptă dintr-un film dedicat celui de-al Doilea Război Mondial.

Platoul din fața castelului a fost folosit de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmarea scenelor finale de luptă dintre armata română și cea germană.

La aproape 35 de ani de atunci, castelul arată aproape la fel și este de vânzare. Între timp, spun localnicii, a dispărut și mobilierul din lemn și sobele din fontă care se aflau în aproape fiecare încăpere.

Așa arată acum castelul – foto 2019

Pe site-ul casei de licitații Artmark, clădirea și terenul sunt scoase la vânzare la un preț care începe cu 295.000 de euro. Construcția are trei etaje însumând peste 1.300 de metri pătrați, iar terenul aproximativ 8.900 de metri pătrați. În 2004, castelul a fost vândut de către Consiliul Județean Alba cu aproximativ 4 miliarde de lei vechi (400.000 RON), unei firme private, care însă nu a mai reușit să îl facă funcțional, așa cum anunțase inițial.

Castelul a fost ridicat între 1936-1939 pentru Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu (fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman), fost inginer român și om politic de extremă dreapta, pro-german.

Acesta a fost prim-ministru și a deținut acțiuni la minele de aur din zona Zlatna, de unde și interesul de a construi în zonă. Ulterior, castelul a fost folosit și ca sediu al unei societăți miniere, din anii 1950 în el a fost funcționat o școală, iar la începutul anilor 1980 a fost dat unei unități militare.

Tot cu prilejul filmărilor la ”Noi, cei din linia întâi”, regizorul Sergiu Nicolaescu a fost acuzat că a deteriorat și Mănăstirea Văcărești, unde a cerut aprobarea pentru filmare președintelui Consiliului Culturii și Educației Socialiste, Suzana Gâdea.

Foto: G4Media, capturi video din filmul ”Noi, cei din linia întâi”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Un film de propaganda. Nu am stiut ca a ajuns asa din cauza filmarilor, credeam ca a fost jefuit. Este chiar pe partea stanga cum cobori de la Abrud. L-am vazut si noi acum vreo cativa ani, din masina. Oare poate fi vizitat?

  2. asta fac comunistii pesedisti ca sergiu nicolaescu: distrug, fura, tradeaza. sa fie blestemati in veci si sa arda in focurile iadului!

  3. Cine si-a pus speranta ca sergiu afla adevarul despre revolutia din 89 cu comisia sa? Apa de ploi! Sergiu si adrian paunescu au mermelit ancheta cu interes. De ce presa nu a stiut cand sergiu era in viata sa-i impute plata reconditionarii castelului!? Exista o succesoare a lui sergiu. Sa plateasca ea din averea marelui regizor reparatiile pentru ca acel castel sa poata deveni muzeu. Mare regizor! Pe vremea aia partidul ii statea la picioare lui sergiu si il putea ajuta sa faca 10 machete de castel ca ala, nu una, dar marele regizor a ales sa distruga constructia in loc sa foloseasca trucaje ca maruntii regizori americani.

  4. Și era nemulțumit nesimțitul de Nicolaescu că nu a fost nominalizat la Oscar pentru nu știu – și nici nu contează – ce căcat de film de-al lui! El folosea sute de figuranți și recuzită fără a plăti un șfanț și dorea să concureze cu filme produse în condiții de piață de Hollywood!

  5. Consiliul Judetean trebuia sa l dea in judecata pe ingamfatul regizor sa primeasca despagubiri sa faca din castel objectiv turistic. Dar vanzarea a fost mai comoda si prin consilii prea multi harnici nu se gasesc asa ca desfiintarea lor ar fi o solutie foarte bună.

    • Spre deosebire de alti muritori averea lui sergiu creste datorita drepturilor de autor. Statul roman daca vrea trebuie sa-si recupereze paguba produsa de regizor acelui castel si sa puna poprire pe venitul din drepturi de autor catre succesorii regizorului pana la echivalentul costurilor reparatiilor.

  6. Păi ce Recuperare Ați dori?!. Atâta timp cât a Fost Scenaristul Filmului,, Cine a Tras în Noi după 22 Decembrie 1989”, Și mai este Ceva în Viață mai Sunt 12-Javre în Frunte cu Iliescu – KGB!.? și Termină cu Latura de Caramitru, Păi ați Uitat – Mircea făte că Lucrezi și Alți & Compani.