G4Media.ro

Poluarea cu plastic: California deschide o anchetă asupra rolului industriei petrochimice, în…

sursa foto: Pexels

Poluarea cu plastic: California deschide o anchetă asupra rolului industriei petrochimice, în premieră mondială

Statul american California a anunțat, joi, deschiderea unei investigații ample care vizează stabilirea responsabilității industriei petrochimice în poluarea cu plastic, produs în principal din hidrocarburi, care amenință sănătatea și biodiversitatea în întreaga lume, transmite Le Monde, citată de Rador.

„Ajunge! Timp de mai bine de jumătate de secol, industria plasticului a militat agresiv pentru a înșela publicul, perpetuând mitul că reciclarea ar putea rezolva criza plasticului. Adevărul este acesta: majoritatea covârșitoare a plasticului nu poate fi reciclată, iar rata de reciclare nu a depășit niciodată 9% în Statele Unite”, a acuzat Rob Bonta, procurorul general al Californiei. Restul este îngropat în gropi de gunoi, incinerat sau eliberat în mediu.

„În fiecare săptămână, consumăm un volum de plastic echivalent cu un card de credit prin apa pe care o bem, hrana pe care o mâncăm și aerul pe care îl respirăm”, spune Rob Bonta.

Ancheta demarată joi va examina „eforturile trecute și prezente depuse de industria petrochimică” pentru a înșela publicul și pentru a determina modul în care „aceste acțiuni ar fi putut încălca legea”, explică serviciile procurorului general într-un comunicat de presă. Ca prim pas în această anchetă, autoritățile californiane au desemnat gigantul petrolier american ExxonMobil, „o sursă majoră de poluare cu plastic”, pentru a-i cere „informații referitoare la rolul său” în această chestiune.

„Respingem acuzațiile făcute de biroul procurorului general”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ExxonMobil într-un comunicat pentru AFP. „Împărtășim preocupările societății și colaborăm cu guvernele, inclusiv cu statul California, comunități și alte industrii pentru a sprijini proiecte din întreaga lume care îmbunătățesc gestionarea și reciclarea deșeurilor”, se apără compania.

„În California și în întreaga lume, vedem consecințele catastrofale ale acestei campanii de decenii de înșelăciune din partea industriei combustibililor fosili. Poluarea cu plastic se infiltrează în căile noastre navigabile, otrăvindu-ne mediul înconjurător și putrezind peisajele noastre”, afirmă Rob Bonta.

Aproximativ 460 de milioane de tone de plastic au fost produse în 2019 la nivel mondial, generând 353 de milioane de tone de deșeuri, dintre care mai puțin de 10% sunt reciclate în prezent, potrivit OCDE. Aceste deșeuri se descompun în microparticule de plastic care se găsesc în toate oceanele globului, în gheața marină, în stomacul animalelor și chiar în aerul analizat din vârfurile munților. Potrivit OCDE, produsele din plastic reprezintă, de asemenea, aproape 3,5% din emisiile de gaze cu efect de seră, contribuind la încălzirea globală.

Traducerea: Rodezia Costea / Foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Da, e pentru prima data cand citesc despre asa ceva. Ambalajele din plastic sunt un mare debuseu al „petrolistilor”. Orice gadget minuscul are un blister de 10 ori mai mare, suntem invadati de sticle PET si de haine din plastic.

  2. O tampenie tipica a comunistoizilor din SUA. Nu cel care produce plastic este de vina ca nea cutare, necivilizat, arunca pet-urile pe camp sau in apa. Nu industria petro-chimica este de vina, ca autoritatile americane nu fac colectare separata, nu aplica sanctiuni si investesc in fabrici de reciclare a deseurilor. Aceasta actiune arata prostia adeptilor ideologiei socialisto-ecologice si foamea dupa banii facuti de cei care muncesc.

    • Maicaaa….ce treaba are „comunismu'” si „socialismu'” in zicerea din articol? Poate nu stiti, dar consoarta lu’ ceasca era „doctor” in petrochimie (numai grija pentru „banii facuti de cei ce muncesc” n-o omora pe ea!), poate d-aci faceti dvs. legatura cu… ca era „dujmanca” declarata a „capitalismului desantat”….Si da, industria petrochimica a facut/face mult rau, pe termen lung, omenirii, poate dvs, va simtiti confortabil cu „plasticu'” descoperit de curand in ADN-ul uman, eu nu (desi nu mai am mult timp „la dispozitie”…). Si bomba atomica, „la origine”, a fost o descoperire cu bune intentii, dar n-au fost „autoritatile comuniste americane” pe faza!

    • Greu de explicat unor colectiviști cum este vorba pe de o parte de răspunderea pentru propriile fapte (nu este de vină bancă că tu te-ai împrumutat pînă peste urechi în franci elvețieni) și la fel de greu de explicat că orice formă de viață poluează, dar că poluarea în exces este o formă de risipă (dacă mănînci, orice, poluezi, important este să nu irosești mîncarea).

  3. „Marili cuceriri ale științei” ale căror efecte au rămas nestudiate până la capăt sau nepublicate din cauza lăcomiei, goanei după profit și eficientizării maxime se întorc precum un bumerang în fața celui care le-a produs. Natura și legile ei imanente reglează orice perturbare de acest fel cu pierderi mai mari sau mai mici pentru cei care le-au produs și cu multe „efecte colaterale”. Ambalajele create de petrochimie pot fi limitate numai pentru uzul în comerțul en-gros, la utilizatorul final, prin comerțul en-detail, trebuie folosite numai ambalaje bio-reciclabile și cu efect minim asupra biosferei ( sticlă, celuloză, materiale textile provenite din prelucrarea plantelor, ș.a.m.d. ).

  4. doar atat