G4Media.ro

Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a UE în legătură cu…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a UE în legătură cu condiţionarea fondurilor europene de statul de drept

Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu mecanismul european care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea regulilor statului de drept, relatează AFP, Reuters şi DPA.

„Considerăm că acest gen de soluţii nu au o bază în tratate, sunt o ingerinţă în competenţele statelor membre (ale UE – n.r.) şi încalcă legislaţia Uniunii Europene”, a transmis guvernul polonez într-un comunicat.

„Acordarea de fonduri de la bugetul UE ar trebui să se fac exclusiv pe obiective şi condiţii concrete, care decurg univoc din reglementări”, a adăugat Varşovia.

„UE nu are competenţa să definească noţiunea de stat de drept”, a insistat executivul de la Varşovia în comunicatul publicat pe site-ul său.

Separat, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a anunţat la rândul său că Budapesta va sesiza în această săptămână CJUE în legătură cu acest mecanism.

Polonia şi Ungaria au fost acuzate cu regularitate de Bruxelles de subminarea statului de drept. Ele anunţaseră că vor contesta la CJUE acest mecanism bugetar adoptat în decembrie.

Statele membre au acceptat atunci, la finalul unui summit al UE, ca dispozitivul să nu fie pus în aplicare înainte ca CJUE să se pronunţe asupra validităţii sale, în cazul vreunui recurs în anulare al unei ţări.

Această declaraţie a fost obţinută de Budapesta şi Varşovia de la restul membrilor UE pentru a renunţa la vetoul faţă de planul de relansare şi pentru a se câştiga timp.

Cele două ţări au acceptat compromisul pentru a permite punerea în aplicarea a planul de relansare european (750 de miliarde de euro) şi a bugetului pentru 2021-2027 (1.074 de miliarde de euro), care include noul mecanism.

Citește și: Parlamentul European, critici la adresa Comisiei Europene că nu activează mecanismul care condiționează alocarea banilor de respectarea statului de drept

Foto: Premierii Viktor Orban (Ungaria) și Mateusz Morawiecki (Polonia) / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Atât Ungaria cât și Polonia vor beneficiile apartenenta la Europa dar să aparțină Rusiei de facto..

    • O mică corecție, dacă îmi permiți:
      Polonia nu aparține de facto Rusiei.
      Are pepiniera ei de ultraconservatori populiști. Ura polonezilor față de ruși e istorică și mult mai adâncă și bine fundamentată decât a noastră față de unguri, de exempli. Orice politician polonez care ar vorbi de bine Rusia și-ar vedea cariera încheiată brusc și fără posibilitate de revenire.
      Poți spune că acțiunile Poloniei oferă un oarecare avantaj marginal Rusiei la nivel de strategic în efortul rușilor de a slăbi cât mai mult UE, dar nu sunt concepute cu scopul ăsta a priori.

    • ” Cu fundurile in doi luntri, nu se poate” – Regele Carol II al Romaniei.

    • @simplu, ba se poate: Romania intre 1914 si 1916, etc.

  2. Statul de drept in conceptia birocratiei bruxeleze efemere:

    • Capul sus nu slugi…slugile nu o duc bine…la un moment dat isi mai iau si un „bocanc in freza”.

    • Statul de drept ? Pai daca ele stau capra lu rusi si chinezi cum poate fi vorba de altceva in UE, oricum acum nu-i mai crede nimeni. Maghiara se aude tot mai des ca rusa, iar paniamiasi copiaza modelul din belarus. Eh revolutii au fost in trecut si in HUNgaria si in Polonia si asa cum decurg „democratiile antiliberale” nu mai e mult pana la o mare vanzoleala.

  3. pai da, sa dea, ca ei fura dar si fac, si justitia lor nu ii gaseste

  4. ” ue nu are competenta sa ne zica ce inseamna stat de drept, ea are competenta doar sa marce banul”

  5. inca nu se intelege ca cele doua state fac parte din ue nu din alta parte si pentru asta tebuie sa accepte o decizie majoritar exprimata , in viitor

  6. Iete niște răsculate care sunt pe cale să depășească nivelul de trai occidental.
    Rușinică
    Ia luați voi de la komisia un MECEVEU