G4Media.ro

Polonia îşi va retrimite ambasadorul în Israel, după o pauză de doi…

Sursa Foto: Ministerul de Externe Israel

Polonia îşi va retrimite ambasadorul în Israel, după o pauză de doi ani cauzată de o lege poloneză ce limita capacitatea etnicilor evrei de a-şi recupera proprietăţile pierdute în Al Doilea Război Mondial

Ministrul de Externe israelian Eli Cohen, a anunțat la Varsovia că Polonia îşi va retrimite ambasadorul în Israel, după o pauză de doi ani cauzată de o lege poloneză ce limita capacitatea etnicilor evrei de a-şi recupera proprietăţile pierdute în Al Doilea Război Mondial, relatează Agerpres.

”Am venit aici pentru a restabili relaţiile între ţările noastre. Sunt bucuros că am convenit revenirea ambasadorului polonez în Israel”, a declarat Cohen într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez Zbigniew Rau.

Anul trecut au fost suspendate călătoriile elevilor israelieni în Polonia consacrate cunoaşterii evenimentelor legate de Holocaust, însă aceste călătorii au fost reluate recent.

În iulie anul trecut, Polonia şi Israelul s-au angajat să-şi îmbunătăţească relaţiile, anunţând că îşi vor retrimite reciproc ambasadorii la post.

”Începem un nou capitol în relaţiile cu Polonia. Retrimiterea ambasadorului polonez în Israel şi reluarea călătoriilor şcolare în Polonia sunt paşi importanţi în consolidarea relaţiilor dintre cele două state”, se arată într-o declaraţie a Ministerului de Externe israelian.

În august 2021, parlamentul de la Varşovia a votat o lege ce împiedica de facto restituirea majorităţii bunurilor confiscate după Al Doilea Război Mondial, atrăgându-şi critici puternice din partea Israelului.

Legea impunea o perioadă de prescripţie de 30 de ani pentru revendicarea bunurilor confiscate, în general de către regimul comunist în perioada de după Al Doilea Război Mondial.

Opozanţii legii au susţinut că evreii vor continua să fie dezavantajaţi, deoarece cei care aveau drepturi asupra unor proprietăţi le-au revendicat cu întârziere, dar şi pentru că bunurile au fost confiscate de două ori, mai întâi de naziştii care ocupau Polonia şi ulterior de comunişti.

După căderea comunismului în 1989, Polonia nu a organizat restituirea bunurilor confiscate, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea celorlalte ţări din blocul comunist, lăsându-i pe foştii proprietari să acţioneze pe cont propriu, în instanţă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...