G4Media.ro

Polonia: Deputații aprobă proiectul de desființare a camerei disciplinare pentru judecători, unul…

Sursa foto: Pixabay

Polonia: Deputații aprobă proiectul de desființare a camerei disciplinare pentru judecători, unul dintre principalele subiecte în disputa cu UE

Camera inferioară a parlamentului polonez, Sejm, a aprobat proiectul de lege privind desființarea camerei disciplinare pentru judecători, una dintre principalele cerințe ale Comisiei Europene pentru a debloca fonduri de miliarde de euro înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept, potrivit site-ului notesfrompoland.com.

În timp ce mișcarea pare să deschidă calea pentru un acord cu Comisia – a cărei președintă, Ursula von der Leyen, urmează să viziteze Varșovia săptămâna viitoare – opoziția și unii experți au susținut că legislația propusă aduce doar modificări cosmetice.

Într-un vot desfășurat joi seară, o majoritate strânsă de 231 de parlamentari din Sejm, dintr-un total de 460, a aprobat un proiect de lege – bazat pe o propunere a președintelui Andrzej Duda din februarie – care va lichida camera disciplinară și o va înlocui cu o „cameră a responsabilității profesionale”.

Cele mai multe dintre aceste voturi au venit din partea coaliției de guvernare Dreapta Unită (Zjednoczona Prawica).

Partidele de opoziție au votat împotriva proiectului, afirmând că aceasta creează pur și simplu o altă cameră disciplinară cu un nume nou, în loc să rezolve problemele legate de statul de drept. Unii experți și judecători au adus același argument.

„[Aceasta] nu este un pas înapoi, nu este o dorință de a restabili anumite standarde”, a declarat Michał Laskowski, un judecător al Curții Supreme, pentru RMF FM. „Este doar un pas înapoi aparent, dar de fapt nu se schimbă nimic. Cele mai importante probleme legate de statul de drept nu sunt eliminate”.

Jakub Jaraczewski, expert juridic la Democracy Reporting International, notează că „proiectul de lege remediază unele probleme identificate de Comisia Europeană, dar nu le abordează pe cele mai multe dintre ele”.

Legislația trece acum la Senat, unde opoziția are majoritatea. Cu toate acestea, în timp ce Senatul poate amâna proiectul de lege cu până la 30 de zile și poate, de asemenea, să sugereze amendamente sau să îl respingă, orice astfel de măsuri pot fi apoi anulate de Sejm, care este decizional.

Dacă trece de Sejm, proiectul este trimis la promulgare președintelui Duda – un aliat al guvernului. Joi, șeful de cabinet al președintelui, Paweł Szrot, a indicat că președinția este mulțunmită de proiectul de lege, spunând că acesta include „toate elementele cheie” propuse de Duda.

Între timp, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinant, a confirmat informațiile potrivit cărora von der Leyen ar urma să viziteze Varșovia pe 2 iunie. Cu toate acestea, ea a precizat că vizita a fost condiționată de finalizarea negocierilor privind deblocarea fondurilor de redresare din Polonia.

Comisia a cerut nu numai eliminarea camerei disciplinare, ci și reforme mai ample ale sistemului și întoarcerea judecătorilor suspendați anterior de aceasta.

La începutul acestei luni, guvernul polonez a anunțat că a convenit cu Bruxelles-ul asupra „etapelor” necesare pentru deblocarea fondurilor, deși niciuna dintre părți nu a dezvăluit încă detaliile specifice ale acordului.

Desființarea camerei disciplinare ar putea, de asemenea, să pună capăt amenzilor zilnice de 1 milion de euro pe care Polonia le primește din noiembrie anul trecut pentru că nu s-a conformat unei hotărâri a Curții Europene de Justiție de suspendare a camerei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Unde se vede ca era creiata de catre sovietici ! Ca la noi !

  2. De pe Politico eu inteleg ca de fapt ce se intampla la polonezi e un fel de prosteala alba neagra ca la noi cu inlocuirea fostului SIIJ cu o noua constructie care face cam acelasi lucru considerat inacceptabil de CJEU – adica inlocuiesc fosta comisie disciplinara cu ceva care se cheama altfel dar face acelasi lucru.
    Pe de alta parte, cel putin declarativ, Polonia admite ca are o problema pe care o adreseaza si ca are mare nevoie de banii europeni pentru a-si reveni din pandemie . O stire cam tristuta pentru admiratorii curentului putinisto-PIS-FIDESZ-trumpist.