G4Media.ro

PNL vrea să înlocuiască canalizarea în satele de munte cu fose septice…

PNL vrea să înlocuiască canalizarea în satele de munte cu fose septice comune pentru 20-30 de case

PNL ia în calcul înlocuirea programului de introducere a canalizării în satele de munte cu instalarea de fose septice, a anunțat luni Florin Roman, liderul deputaților liberali, într-o conferință de presă comună cu ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

”În mediul rural tot mai puțină lume se racordează la rețeaua de canalizare din cauza prețurilor mari la branșamente. Există o discuție la nivelul PNL pentru o subdiviziune pe fose septice a programului de introducere a canalizării (PNDL – n.red.). În zonele rurale unde populația scade, prețul foselor e mult mai rezonabil. Gândiți-vă că o canalizare costă circa 15-20 miliarde lei vechi, gradul de branșare la rețea e între 30-40% la canalizare, pentru că oamenii refuză din cauza costurilor”, a spus Florin Roman.

El a spus că soluția ar fi ca fosele septice să fie amenajate pe grupuri de 20-30 zeci de proprietăți, mai ales în zonele de munte și zonele în care casele sunt răsfirate. ”O asemenea fosă ar ar fi 50.000 de euro”, a mai spus Florin Roman.

Foto: Facebook / Florin Roman

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. 50.000 EUROOO?! Dar din ce dracu o face?! Aaaa, am uitat, o parte e parandaratul’!

  2. Deci, PNL are in prezent 2 lideri, deputat si senator, insuportabili: Florin Roman si Daniel Fenechiu.
    Cu Daniel Fenechiu am avut in urma cu 2 ani o conversatie de cateva luni, pe cand era membru in Comisia de Abuzuri a Senatului, pe o speta de abuz al statului. La inceput a fost destul de empatic, a facut promisiuni ca ma cheama la Comisie (asta eu nu-i solicitasem!), apoi, usor-usor, a inceput sa se retraga in carapace, sfarsind cu ironii de-o parte si de alta si cu multe blesteme din partea mea!
    Cam asa merge treaba cu politicienii nostri de frunte inteligenti si influienti!

  3. O idee foarte buna, este greu in unele sate rasfirate sa faci sistem de canalizare, de unde apele uzate in cele din urma nici nu stii unde ajung. Dar chiar si asa o sa fie greu. Cel putin sa se faca la casele cu tineri sau la cei care isi permit, iar restul lasati sa fie triati de ciclul viata -moarte.Important este ca cei ce vin sa nu mai aiba posibilitate sa-si faca casa , vila, cabana, daca nu sunt racordati. Iar cei care aproba constructia caselor (primaria) fara necesitatile necesare dinainte facute(curent, drum acces, eventual gaze, apa, canalizare, sa fie drastic pedepsiti. Lasati naibii populismul, in romania este necesar biciul.

    • Nu trebuie sa fii racordat la reteaua de stat.
      Exista fose septice pt uz individual, ecologice, moderne si nici macar scumpe (in raport cu pretul de constructie al unei case noi)
      Cu 1000 Euro iti instalezi fosa septica ecologica, ultramoderna.
      La 4-6 persoane chemi vidanja o data pe an si nu ai nevoie de canalizare la reteaua comunala.

  4. Cata preocupare,
    Pentru bunăstare!
    Bani de sifonat!
    Nu asta asteapta „boborul”!
    Autostrăzi si spitale!
    Cu termen urgent de pornire si un termen scurt de finalizare!
    Anticipate, canalizare cu fise septice?
    Absolut neinteresante!
    Porniți dezvoltarea: acum si imediat!

    • Pai tocmai aia e problema.
      Ca dezvoltarea solida si sanatoasa trebuie sa inceapa cu canalizarea, electrificarea si asfaltarea, nu cu modernizarea unui aeroport sau cu constructia unui capat de autostrada.
      Spitalele, atatea cate sunt, trebuie curatate si intretinute cum trebuie, sau crezi ca un spital modern va fi intretinut mai bine decat unul vechi atata vreme cat dau cu acelasi mop si la reanimare si la contagioase si in sala de operatie?
      Saloanele si WC-urile din spitale nu sunt murdare pt ca sunt vechi, ci pt ca sunt prost intretinute.

  5. Să mai cadă cineva în ea. Bravo.

  6. Cred că soluția canalizării în zonele rurale trebuie să fie la aprecierea firmei care realizează proiectul, fiecare localitate având particularitățile sale. Cred că se poate începe cu fose septice de mărimi variabile, cu stații de epurare, dispuse pe proprietățile publice sau de interes public ( școli, dispensare, primării, saloane culturale, biserici, zone industriale, magazine, restaurante ) la care să se poată racorda gospodăriile din zonă.

  7. Bună ziua! Pe bune????Fose septice comune?Și cum vor calcula prețul de plată pentru o familie în funcție de numărul de membrii și cantitatea deversata?Cum vor separa pe cei care spală cu mâna de cel care spală cu mașina? Cum îi vor diferenția pe cei care trag apa la wc o data pe zi de cei care trag apa de câte ori stau pe wc???Etc. ..Multă competenta în pnl!!!Dar,sa ne pregătim sa tragem apa….Pentru ca au multe fose de vânzare! !!

    • @Mia, esti mai tampit decat permite chiar si PSD-ul!

      Daca stai in mijlocul Bucurestiului, intr-un bloc, la etajul 7, cum crezi ca ti se calculeaza pretul rahatul pe care.l mananci sau la cat speli cu mana si de cate ori tragi apa la WC??
      Sau crezi ca „arimetica” de la Bucuresti e mai sofisticata decat „arimetica” de la Cuca Macaii?

  8. Bună seara! Draga Lână! Sa te ferești de prosti ca au minte odihnită! !!Cheltuielile intr-un bloc liniar ,cu o conducta racordată este un cost în București la et.7,în schimb în Cuba se racordează țevile caselor la țevile grupului,dacă înțelegi pluralul și aritmetica.După care se presupune o vidanjare a acestor numeroase fose calculata în funcție de km și cantitate….Ți se pare simplu la prima vedere,problema este ca veniturile în rural sunt invers proporționale cu costurile (adică mari!!!!)Deci,când faci un om tâmpit vezi întâi dacă ești mai tâmpit ca el.După cum pui problema faci parte din generația care spune ca vaca are culoarea mov!!!

    • @Miule, deci…

      Pana la urma, n-ai priceput nimic.
      (nici n-ai avea cum)
      Dupa mintea ta (deloc creata) ar trebui puse cantare la intrarea in metrou, pt ca persoanele care au 90kg sa plateasca mai mult pt bilet decat persoanele care au 60 sau 70kg.
      Ca metroul ala consuma mai multa energie pt aia grasi, decat pt cei mai slabuti.
      Tolomacule, ti-ai gasit Cuba ca exemlu pt deversarea fecalelor.

  9. Mai cititi, chiar daca pentru unii pare obositor.
    Pare ca nu stiti nici unii (de politicienii „de vârf” nu ma mir) care este nr. de locuitori pentru care realizarea unei canalizari (cu statie de epurare) este considerata rezonabila. Sub acel numar nu se considera poluare semnificativa cacarea în fundul curtii…