G4Media.ro

PNL și PSD, luptă la cuțite pe creșterea pensiilor. Care sunt propunerile…

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

PNL și PSD, luptă la cuțite pe creșterea pensiilor. Care sunt propunerile celor două partide

PNL și PSD se războiesc în declarații pe tema creșterii pensiilor, așa cum au făcut-o în ultimele două luni și pe tema plafonării prețurilor la energie. De data aceasta, motivul discordiei este cuantumul cu care urmează să fie majorate pensiile și o eventuală diferență de tratament în privința pensiilor mici.

În primul rând, trebuie remarcat că a prevalat abordarea cea mai populistă, venită din partea PNL. PSD mutase primul și, prin vocea ministrului Marius Budăi, a anunțat în septembrie că vrea o creștere de 10%. În octombrie însă, președintele Klaus Iohannis a anunțat că vrea o creștere cu minimum 15%. Marcel Ciolacu s-a arătat iritat de cererea lui Iohannis și a spus că nu vrea să intre într-o ”licitație”.

În cele din urmă, potrivit surselor G4Media, ambele partide au adoptat ideea unei creșteri cu 15% a bugetului alocat pensiilor. Aici apar însă diferențele.

PNL vrea o creștere cu 15% a punctului de pensie, ceea ce înseamnă o creștere uniformă cu 15% a tuturor pensiilor din sistemul public bazat pe contributivitate.

PSD, în schimb, vrea o creștere cu 15% a bugetului pentru pensii, care să fie împărțită astfel:

– o creștere cu 10% a punctului de pensie (ceea ce va aduce o creștere uniformă cu 10% a tuturor pensiilor din sistemul public)
– restul banilor să meargă sub formă de bonusuri către pensionarii cu pensii considerate mici (fie sub 2.500 de lei, fie sub 2.000 de lei). Bonusurile ar urma să fie acordate la fel ca anul trecut

Soluția propusă de PSD respectă principiul constituțional al nediscriminării creșterii pensiilor, potrivit experților consultanți de G4Media, dat fiind că punctul de pensie ar urma să fie majorat cu același procent pentru toți beneficiarii, iar bonusurile acordate pe criterii decise de guvern.

De remarcat că de majorarea generală a punctului de pensie (fie cu 10% – varianta PSD, fie cu 15% – varianta PNL) ar urma să beneficieze și cei care primesc pensii speciale care au și o componentă bazată pe contributivitate, precum militarii.

PSD și PNL sunt în plină negociere legată de soluția pentru creșterea pensiilor, iar o decizie finală e așteptată săptămâna viitoare, în urma unei ședințe de coaliție.

Context. PSD a cerut constant eliminarea plafonului de 9, 4% din PIB pentru pensii, introdus prin PNRR, iar premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 27 octombrie, după mai multe întâlniri la Bruxelles inclusiv cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, că a discutat ajustarea unor jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și înlocuirea limitei de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru pensii.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a declarat vineri, într-un răspuns pentru G4Media.ro, că plafonul de 9, 4% din PIB pentru pensii face parte din măsura reforma sistemului public de pensii și că un obiectiv al noii legislații convenit prin PNRR este ”menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Daca era acum Citu Pm le dadea cate un card de credit pensionarilor, cu 15% dobanda, ca la primarie

    • Cea mai saraca patura sociala continua de 30 de ani sa fie momita cu firimituri in prag de alegeri. In final se va da bataia pe cele mai multe firimituri cu riscul pierderii PNRR, deci inclusiv a firimiturilor mult promise.

  2. Pentru ca nu le pasa deloc de pensionar si isi bat joc de ei cand le mareste putin pensia. Cand e vorba de salarii, bugetari si pensiile lor speciale, imediat se gasesc bani si le maresc cu cat vor. Sunt pensionari militari care au pensie de 1.500 lei dupa zeci si zeci de ani de munca.

    • Sezi bland, ca sunt civili cu duiumul care n-au 1.500 lei pensie la zeci de ani munca! Apoi, „zeci de ani de munca”…militara? Care, aia de pe timpul lu’ ceasca la strans porumbul de pe camp?

    • @a lu negureanu
      La porumb duceau militari în termeni și elevi de liceu. Că putorile nu strângeau recoltele la timp. Ești pr.oa.stă ca noaptea. De aici și vorba „e de noaptea minții”.

    • @Petru Întâiul: Ești din „Puțul gândirii”. Cum poți să te adresezi astfel unei femei, tovarășe?
      🤨

  3. Dacă votați din nou PSD sau PNL, meritați să fiți pacăliți și jefuiți din nou.

  4. Iar joaca fesenistii in piesa de teatru cu politistul rau contra politistul bun? PSD contra PDL si invers, ei fiind frati gemeni, manevrati de tatuca Ilici transformat azi in Iohannis. 🙂

  5. Să crească PIB-ul să dea mai mult in 9.4%…
    Dar surpriză, suntem pe deficit estimat de 7% și creșterea a fost revizuită spre 2%… 😂😂😂
    La anul trebuie să intram în deficit de 3%.

  6. De ce îi încurcă plafonul de 9, 4% din PIB pentru pensii, introdus prin PNRR? Că vine la pachet cu dispariția/diminuarea pensiilor speciale ȘI cu creșterea vîrstei de pensionare la aceiași speciali!

    • Să dea Dumnezeu să trebuiască să te salveze pe scara de incendiu un pompier de 65 de ani! Și pe tine și pe toată familia ta spălatule pe creieraș!

  7. Pib-ul tarii,conform datelor lor,a crescut cu 22,5 la suta,de unde rezulta o suma cu o cincime mai mare!pana la urma vor ramane parlamentarii si magistratii cu pensii speciale,restul cu resturile!mai angajati cateva mii de bugetari pe luna,apropiati-va de 2 milioane,mai faceti-i si pe altii speciali,derogari,si va mirati ca nu sunt bani!cont personal de pensii!!!

  8. Mai Ciolacule, legal, fondul de pensii nu poate fi folosit decat pentru pensii, nu pentru „bonusuri” (sprijin, ajutor social sau cum vrei sa-i mai spui)! Bine, asta intr-un stat de drept unde legea se respecta! Pensiile ar trebui INDEXATE (c’asa zice legea) cu indicele de anul trecut 8.2% si marite pana unde ne tine buzunarul (daca ne tine), dar indexate trebuie musai. „Bonusuri” sa acordati din banii de la partid nu din fondul de pensii!

  9. votati in continuare cu psd,pnl,udmr si haur si nici pensii nu o sa mai aveti ca doar au ei de alea speciale si nu ajung banii.

  10. Creșteți cu cel puțin rata inflației, 16%. Nesimțiților.
    Si apoi bonusuri din alte fonduri, pe niveluri diferențiate, pt cei cu pensie mai mica de 2.500 lei.

    • Propun să lăsăm bătaia de joc și să trecem la treabă. Dacă toată lumea își dă cu părerea îmi dau și eu. Așadar eu cred că pensia minimă ar trebui să fie de 3.600 de lei și diferențele între pensii să fie foarte mici în funcție de numărul de ani lucrați. Se știe că în România un loc de muncă bun se obține pe bază de pile și asta înseamnă că cei care au contribuit mai mult la fondul de pensii au fost cei favorizați. Pensii speciale nici pomeneală. Țara a fost ruinată exact de cei care primesc pensii speciale. Sistemul propus de mine i-ar determina pe cei care au funcții de conducere să fie interesați să facă treabă bună pentru că la pensie să aibă ca toți românii, pensii mai mari. Profitul trebuie impozitat cum se impozitează in Vest. Toată activitatea statului trebuie informatizată pentru ca , colectarea impozitelor să se facă cat mai bine și să nu mai existe portițe pentru corupție. Pentru corupție pedeapsa să fie maximă. Polițiștii, militarii , procurorii și judecătorii să fie bine plătiți. Politicienii să nu mai comande aceste structuri. Comanda trebuie să fie la o structură unde posturile să fie ocupate prin concurs și cu mandate de 6 ani. Politicienii să nu primească imunitate in caz că săvârșesc fapte penale. Oamenii care nu au muncit să primească un ajutor din partea statului care sa nu fie atribuit din banii pentru pensii. Fără ajutoare de niciun fel. Fără programe gen prima casă, programe care ii ajută doar pe cei care au bani. Fără nici un fel de program pentru că banii ăia sunt furați din buget pentru că în final ajung in buzunarul șmecherilor. Am și un sfat pe care îl adresez concetățenilor mei: Oameni buni când cei care vă conduc nu-și fac datoria de a va apăra, protestați în stradă. Când vă angajați cereți salarii mari. Nu mai acceptați să fiți săraci!

    • @un român
      Diferențele dintre pensii să fie foarte mici, pe baza de contributivitate???
      Și femeia de serviciu să ia aproape cât un profesor ,care să ia aproape cât un cercetător, care să ia aproape cât un șef de multinațională?
      Mai ai frați acasă? 🤦
      Unii chiar am învățat și specializat ca să ne angajam cât mai bine și vii tu cu idei comunistoide.
      Unii chiar nu pot mai mult, de ce să tragă în sus pensiile respective?
      Hai mai bine să dea 10.000 euro la tot pensionarul și s-a rezolvat

    • Puțin mai mult respect pentru femeia de servici și vidanjori, e tot ce cer. Dacă nu erau ele/ei, nu mai ajungeați cercetători, șefi și barosani. Ați fi murit de tineri, de ceva boli, îngropați în gunoaie prin care colcăie viermii, șobolanii, muștele…

    • Pai da, aici ne dam toti cu parerea si insultam des.
      Asta este.
      Dacă este ilegal, sa șteargă redacția derapajele.

    • Primul comentariu era pt un roman…

      Patrocle: demnitate pentru toate clasele sociale!

  11. Mai are rost sa comentam pertinent pe subiect atat timp cat mai acceptati doar limbajul trivial si comentariile in favoarea PSD si PNL? Sau aveti o problema cu softul? Sau ati angajat pe cine nu trebuie sa se ocupe de cenzurarea comentariilor? Din pacate, rubrica de comentarii a ajuns sa semene cu vreo fituica de AUR.

  12. Cum a putut cineva condiționeze pensia românilor la 9,4 din PIB pe 50 de ani pentru a primi un împrumut de la ue, când în Constituție se prevede că statul trebuie să ia măsuri pentru a asigura cetățenilor un trai decent „ ARTICOLUL 47
    (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”

    ?
    Cum și-a permis ue să condiționeze un împrumut bănesc prin impunerea unei valori pentru pensiile românilor de 9, 4 din PIB , când însăși scopul acestei uniuni este de a asigura cetățenilor un trai decent, nu unul de sclav? Cum și-a permis ue să discrimineze cetățenii români în raport cu ceilalți cetățeni ai ue? Adică la îndatoriri suntem egali , dar când vine vorba de drepturi nu mai suntem egali! Acestă condiționare a pensiilor de cei 9,4 din PIB trebuie atacată în justiție, la CEDO, la ONU, la Nato , etc!

    Într-o lume normală nici un creditor nu poate condiționa acordarea unui credit de pauperizarea cetățenilor!

    Și când acestă pauperizare nu se referă la un an doi ci la 50 de ani , adică pe parcursu a trei generații de pensionari? Din acestă măsură rezultă hâdoșenie caracterului acestei uniuni, care impune uneia din cele mai sărace țări din uniune o curbă de sacrificiu pentru 3 generați de pensionari ai acestei țări!

    Vă mai trebuie ue?

    • @peret
      Scrie in Constituție ce scrie, dar ți se pare că statul face ceva? In afară de câțiva care își umplu propriile buzunare și se preocupă de bunăstarea lor mai fac și altceva?
      Țara s-a dus pe râpă in jos de la marea privatizare.
      Cine a fost la negocieri? Cine a propus și acceptat cei 9,4%?
      Pot face schimbări, dar să se vrea. Nu doar să se dea pomenii și angajări pe pile, efectiv să reorganizeze sectorul bugetar și să facă investiții.
      Dar cine?????? Unii sunt prea ocupați să își îndese buzunarele, alții stau cu mâna întinsă.

  13. J…..i!
    Ai salariu mare, contribui la Sistemul public de pensii cu 25% din Brut(suma uriasa!) si vine Ciolacu si spune: creste Punctul; de pansie cu 10% la toti pensionarii iar la cei cu pensii mici(sub 2000 Lei) care au CONTRIBUIT cu SUME mici la Pensii, le dam ajutoare sa traiasca si ei bine, ca cei care au contribuit cu SUME uriase!
    Unul cu pensie de 2001 NU primeste ajutoare, primeste mai multi bani ala cu pensia de 1999 Lei!

    „Principiul echităţii.
    „Principiul echităţii” în sistemul de pensii se realizează numai şi numai în condiţiile în care veniturile acordate sub formă de pensie sunt corelate cu contribuţiile achitate.(tineti minte cum urlla PSD ca vrea sa elimine INECHITATILE iar cei acre au contribuit egal sa aiba Pensii egale!)
    Aplicarea „principiului echităţii” în sistemul de pensii publice este o problemă de dreptate a colectării şi a distribuirii contribuţiilor: să stabileşti pensia fiecăruia numai şi numai în funcţie de contribuţiile achitate.
    Echitatea sistemului de pensii presupune:
    1. Aplicarea principiului „egalitate în contribuţii = egalitate în pensii” sau, altfel spus, „contribuţii egale = pensii egale”.
    2. Persoanele care sunt similare din punct de vedere al plăţii contribuţiilor trebuie să fie similare şi din punct de vedere al mărimii pensiilor.
    3. Persoanele care au plătit aceleaşi contribuţii trebuie să fie tratate în mod identic, adică să primească aceeaşi pensie.
    4. Şanse egale, adică existenţa unui singur principiu în stabilirea pensiilor şi a unui singur act normativ după care se acordă pensiile pentru toţi contributorii, indiferent de profesie, funcţie, poziţie socială etc.
    5. Asigurarea unei CORELATII depline între (a) veniturile acordate sub formă de pensie cu (b) CONTRIBUTIILE achitate.”

    • „Principiul echităţii” în sistemul de pensii se realizează numai şi numai în condiţiile în care veniturile acordate sub formă de pensie sunt corelate cu contribuţiile achitate.” Ai contribuit mai mult primesti pensie mai mare. Daca fondul de pensii colectat creste (creste numarul de angajati, creste contributia acestora) este normala cresterea procentuala a punctului de pensie.
      Daca statul face cresterea pensiilor, partial sau total, prin aport de la bugetul de stat atunci principiul echităţii zice la toti pensionarii la fel.

  14. Cum va bateti joc de 2 luni pentru pensile romanilor dragi PSDei si dragi PNLei O SA AVETI O MARE SURPRIZA in 2024. Pensionarii nu o sa uite. 😀😀

  15. Principiu echității : fiecare pensionar are un corp pe care trebuie să-l hrănească și să-l îngrijească, și pentru acesta are nevoie de aproximativ de aceiași sumă de bani. Din acestă cauză trebuie ca diferența dintre pensia de stat minimă și maximă să fie cât mai mică , și eu socotesc că un raport de 1 la 3 este destul.

    Pensia de asigurare socială de stat este un ajutor pe care omul îl primește la bătrânețe ca să poată avea un trai decent. Deci pensia de asigurare socială nu este un motiv pentru ca unii să trăiască în toate îmbuibările.

    Când unul are o pensie de 70 000 lei și altul de 1 000 de lei , despre ce echitate mai putem vorbi ? Despre ce stat de drept se mai poate vorbi într-o țară care permite un raport de 1 la 70 între pensia de stat, minimă și cea maximă ?

    Punctul de pensie, trebuie raportat la o valoare fixă cunoscută adică la salariul minim garantat, și nu la o valoare pentru care calcularea căruia nu este transparență totală, cum este salariul mediu după cum se face raportarea acum .
    25 % din salariu se reține pentru fondul de pensii. Acum 25% din salariu minim, trebuie să reprezinte 1 punct de pensie lunar atât timp cât salariul minim rămâne neschimbat. Dacă salariul minim se modifică, se modifică și valoarea de 25% din noul salariu minim, dar acesta nouă valoare va fi tot echivalentul unui punct de pensie lunar , atât timp cât noul salariu minim rămâne neschimbat . Dacă un angajat are un salariu lunar de 6 ori mai mare ca salariul minim el va acumula în fiecare lună câte 6 puncte lunare de pensi. Acum dacă stagiul de cotizare este de 35 de ani, pentru pensia minimă va fi nevoie de : 12 puncte de pensie lunare ori 35 ani = 420 puncte lunare de pensie.
    Petru pensia maximă în cazul în care ea este de 3 ori mai mare decât pensia minimă vor fi necesare 420 ori 3 puncte de pensie adică 1260 puncte de pensie.Din momentul ce un angajat a acumulat numărul de puncte necesar pentru pensia maximă adică 1260 pentru un raport între pensia minimă și maximă de 1 la 3 , din acel moment respectivului angajat nu i se va mai reține bani pentru fondul de pensii de stat, el putând să contribuie dacă dorește la fondul de pensii private ,la care poate contribui și în perioada de cotizare la fondul de pensii de stat, doar dacă dorește și nu obligatoriu.
    Nimeni nu ar trebui să fie obligat să contribuie la fondul de pensii private atât timp cât el nu a îndeplinit punctajul pentru pensia maximă la stat.
    Valoarea punctului de pensie trebuie raportată tot la salariul minim și anume ea nu poate fi mai mică decât 80-90 % din salariul minim brut, pentru a permite unuia care a lucrat tot timpul stagiului de cotizare, pe salariul minim, să poată avea la bătrânețe un trai decent.
    Și în acest caz nu vor mai fi nevoie de tot felul de legi pentru pensii, ele se vor regla automat în funcție de salariu minim garantat , care este prevăzut în constituție.

  16. Măi fraţilor noi avem mama tuturor dilemelor şi o să vă întrebăm: „CARE E PREŢUL CARE TREBUIE SĂ ÎL PLĂTIM DE FIECARE DATĂ CÂND NE MĂRIŢI pensiile, salariile şi ne mai daţi câte o pomană?”.

    Asta am observat noi de fiecare dată când ni se măreşte PENSIILE, SALARIILE şi ne mai daţi o POMANĂ:
    ——————–
    – Măriţi PRIN: inflaţie.
    – Măriţi PRIN: taxe.
    – Sau metoda voastră preferată măriţi PRIN: împrumuturi + inflaţie sau taxe (sau ambele).
    ——————–
    Deci în varianta pentru mintea tuturor vă întrebăm în cel mai simplu mod: „care e preţul pe care trebuie să îl plătim dacă nu aveţi bani la buget şi nici nu aveţi speranţe că vor fi pentru că e nevoie de o economie productivă pe care nu o avem şi desigur un sistem care să nu fie corupt şi care de fiecare dată se corupe mai tare când ajungeţi la putere şi aduce şi mai puţini bani la buget ca înainte de sunteţi nevoiţi să ne daţi nouă inflaţie, taxe, împrumuturi, etc, deci care variantă va fi din cele 3 variante explicate înainte că altele nu sunt posibile la sistemul pe consum pe care l-aţi creat chiar voi, care măi?”

  17. Dragilor, votați psd+pnl+plm+udmr și pensiile vor crește cu „alcolemia” generalului două *…năstase (parcă !)…

  18. Eu zic sa nu crească nimic ca au prea mult , altfel ar fi in strada pensionarii . Marcele , Ciucă cresteti domne pensiile speciale și alea de serviciu și măriți subvenția pt propaganda la partide de la 260 milioane de euro la 10% din PIB domne , ca vreau sa văd fetele voastre și pe manele Tv , Trinitas etc .

  19. CIND IESI LA PENSIE ESTE PENSIONAR . Marimea pensiei se calculeaza cind iesim la pensie .
    Propun ca marirea pensiei sa se faca cu suma fixa si nu la % . Numai asa este DREPTATE , cum cere constitutia . Gulerele albe mint si induc in eroare pentru asi pastra privilegiile primite ilegal .

  20. statutul de pensionar obtinut functie de virsta nu ar trebui corelat cu contributivitatea fiecaruia .In timpul vietii active ai salariu mare comtribui mai mult dar asta nu iti ofera un drept automat in a a primi o pensie marita . Statul sa faca bine sa ofere pensii egale tuturor si in rest fiecare nu are decit sa se decurce si sa obtina din pensiile private diferenta . Riscul este al fiecaruia .

  21. statutul de pensionar obtinut functie de virsta nu ar trebui corelat cu contributivitatea fiecaruia .In timpul vietii active ai salariu mare contribui mai mult dar asta nu iti ofera un drept automat in a a primi o pensie marita . Statul sa faca bine sa ofere pensii egale tuturor si in rest fiecare nu are decit sa se decurce si sa obtina din pensiile private diferenta . Riscul este al fiecaruia .

  22. PSD si aripa batrana a PSD, respectiv PNL, se bat pe pensionari, nu pe pensii. Pensionarii sunt cei mai credinciosi, mai docili si mai usor de manevrat (cu televizorul) votanti.

  23. Pensiile nu se măresc cu 15%, ci se pun de acord cu rata inflației, fiindcă la ora actuală ele sunt micșorate cu 15 % față de anul trecut.
    Echitabil ar fi ca la pensia medie să se calculeze cât e 15% (la, să zicem, 3000 de lei, ar fi 450 de lei) și această sumă să se adauge la fiecare pensie, indiferent de mărimea ei. Toți au dreptul să beneficieze, în egală măsură, de compensarea necesară, toți mănâncă cu o gură.