G4Media.ro

PNL, atac la PSD pe tema suprataxei pentru OMV Petrom: Ministerul Finanțelor…

Foto: OMV Petrom

PNL, atac la PSD pe tema suprataxei pentru OMV Petrom: Ministerul Finanțelor condus de PSD să explice de ce a restrâns aplicabilitatea

PNL a somat joi PSD să clarifice, prin Ministerul Finanțelor, situația creată după ce OMV Petrom a anunțat că nu va plăti suprataxa de 80% pe profit.

”Ministerul de Finanțe condus de PSD este instituția responsabilă și care trebuie să prezinte soluții în acest caz. Ministerul condus de către domnul Adrian Câciu este cel care a elaborat ordonanța, așa cum este și firesc din moment ce vorbim despre o taxă aplicată companiilor. Reiterăm un fapt simplu și evident pentru toată lumea: Ministerul Energiei are alte atribuții și nu se ocupă cu introducerea de taxe și impozite”, arată PNL într-un comunicat de presă.

Liberalii susțin că ”Comisia Europeană, prin intermediul DG TAXUD, a organizat în cursul lunii decembrie două serii de consultări cu statele membre pe această temă, la care Ministerul de Finanțe condus de PSD a fost invitat. La primul, ministerul român de Finanțe nu a fost reprezentat, iar la al doilea a fost prezent, dar fără să adreseze întrebări lămuritoare despre cazul specific al României”.

În plus, susțin Liberalii, Ministerul de Finanțe nu a înaintat propuneri de modificare a textului pe domeniul său de competență, cu toate că a fost informat în permanență prin comunicările Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană către autoritățile naționale.

PNL arată că ”Ministerul de Finanțe condus de PSD trebuie să explice rațiunile care stau la baza celor patru coduri CAEN pe care le-a introdus în ordonanță – și care restrâng aplicabilitatea acesteia – și de nu a ales varianta statelor care nu au aplicat coduri CAEN. PNL este deschis la dezbateri în cadrul Coaliției pentru identificarea de soluții care să corecteze situația generată de aceste coduri restrictive la nivelul ordonanței”.

”Trebuie să vedem de ce Ministerul de Finanțe a avut această atitudine care poate duce la eliminarea taxării companiei OMV Petrom și ce se poate face pentru a corecta situația. Clarificarea este esențială, pentru că nu e corect ca unele companii din energie să plătească taxa, iar altele nu, dar și pentru că profiturile companiilor din energie au fost obținute în urma unor creșteri exagerate de prețuri, care au căzut pe umerii românilor”, a mai spus PNL.

Atacul vine după ce și președintele Iohannis a dat vina pe ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, în scandalul suprataxei pentru companiile petroliere.

În replică, Marcel Ciolacu, șeful PSD, a scris pe Facebook că ”răspunsul Comisiei Europene este cât se poate de clar: Regulamentul a fost transpus corect și fără nici o modificare! Negociatorul din partea României a fost ministrul Energiei, care pe tot parcursul negocierii Regulamentului nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanțelor.
Ministerul Finanțelor a pus în aplicare ceea ce a negociat Ministerul Energiei, ba, mai mult, a cerut avizul acestei instituții pe OUG care implementa taxa de solidaritate!”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Hienele profita de oile proaaste ca sa obtina voturi
    De parca profitul alora e dreptul statului :))
    Adieu porprietate privata in RO, bon chance

  2. Rares? Unde este Rares sa le zica vreo doua cum numai el stie?

    • Unde esti tu Rares Doamne ?!!!!!!
      Cel mai bun candidat la presedintia Patriei noastre Bogdaniene cum numai el stie!!!!!!!!
      De la era RARESBOGDANIANA ma tot întreb de ce mama……n-am ajuns cel putin Dalai Lama!!!
      Ba eu stiu, da’ nu va spui.
      Las’ca vine El Rares cum numai el stie !!!!!!

  3. Toți sunt niște hoți. Toți sunt cumpărați de OMV. Dau vina unul pe altul până se răcește problema.
    Trădători.

  4. Astfel, OMV Petrom ar putea evita în mod legal noua taxă pe profitul istoric din 2022.
    În ultimele 3 luni din 2022, vânzările de gaze către terţi ale OMV Petrom au crescut cu 38,1% faţă de al treilea trimestru, iar producţia de energie a fost şi ea mai mare.
    Pe zona de producţie de petrol şi gaze însă, OMV Petrom a terminat anul tot pe scădere, în zona de gaze naturale cantităţile extrase fiind cu 8% mai mici faţă de cele din 2021 şi aproape la jumătate faţă de cele din anul privatizării.
    Dar în timp ce activitatea de extracţie de petrol şi gaze este esenţială în vederea aplicării noii taxări pentru companiile energetice, comerţul sau producţia de energie NU intră la socoteală. Companiile din domeniu, inclusiv OMV Petrom, STIAU din octombrie 2022 că pot fi subiectul unei noi taxări, cele mai multe ACTIONAND în consecinţă pentru a încerca EVITAREA unui nou Impozit pe profiturile excepţionale din 2022.”

  5. „Fără a-şi modifica în mod substanţial structura costurilor şi fără a-şi spori investiţiile, societăţile din Uniune şi sediile permanente care generează cel puţin 75 % din cifra de afaceri din activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor au înregistrat o creştere a profiturilor datorită circumstan­ţelor bruşte şi imprevizibile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reducerii aprovizionării cu energie şi creşterii cererii ca urmare a temperaturilor extrem de ridicate“, se arată în textul Regulamentului UE publicat încă din octom­brie anul trecut.
    Firmele vizate sunt cele care generează cel puţin 75 % din cifra lor de afaceri din activităţi economice în domeniul extracţiei, mineritului, rafinării ţiţeiului sau fabricării produselor de cocserie, se arată în Regula­mentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o inter­venţie de ur­genţă pentru abor­darea pro­ble­mei preţurilor ridi­cate la energie.
    Practic, încă din octombrie, anul trecut, companiile din zona de petrol şi gaze ştiau că vor fi taxate.

  6. Legea a fost facuta de prietenul OMV-ului.🤣
    Si nimeni nu a citit-o. 🤣
    Doamne fereste! Ce deba.ndada.

    • Prietenul omv-ului? sau al petrom-ului? Ca OMV plateste taxa. Petrom nu o plateste.
      Si nu o plateste pentru ca nu are baza legala.
      Daca ar plati-o ar mai fi inca o gramada de bani pentru bugetari care stau degeaba (cum era un articol pe aici). si pentru speciali. Mai bine sa bage la actionari si investitii.

  7. A rezolvat rares bogdan si problema petromului asa si cum a facut si cu pensiile speciale,ci schengen adica a facut un blat ordinar cu ciuma rosie.

  8. E doar show, nimic altceva, PSD contra PSD.

  9. Comisia Europeană a transmis Ministerului Finanțelor un răspuns cu privire la întrebările privind aplicarea taxei de solidaritate.
    Conform expertului în energie Dumitru Chisăliță, europenii au transmis că „știm să citim”.
    Chisăliță arată într-un comunicat că UE a transmis în răspunsul către România că ”pragul de 75% din Cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, este parte integrantă a Regulamentului UE, iar statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă”.
    Respectiv dacă OMV Petrom are Veniturile finale certe, care provin din următoarele activitatăți definite de codul CAEN – 051 extracție cărbune; 061 extracție țiței; 062 extractie gaze naturale; 191 fabricarea produselor de cocserie și 192 fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului – mai mult de 75% din cifra de afaceri totală a companiei, TREBUIE să achite suprataxa pe energie pentru anul 2022.
    Dacă NU are, nu trebuie, conform legii să achite suprataxa pe energie.
    UE a tranșat problema: OMV Petrom, asa cum arata cifrele preliminare la Veniturile pe 2022, nu trebuie să achite taxa de solidaritate.
    Gasiti OUG 186/2022, care stabilste instituirea taxării supraprofiturilor pe zona de EXTRACTIE oil&gas&coal.
    UE a tranșat problema: OMV Petrom nu trebuie să achite taxa de solidaritate.
    Pe zona de EXTRACTIE de petrol şi gaze însă, OMV Petrom a terminat anul tot pe scădere, în zona de gaze naturale cantităţile extrase fiind cu 8% mai mici faţă de cele din 2021 şi aproape la jumătate faţă de cele din anul privatizării.
    Dar în timp ce activitatea de EXTRACTIE de petrol şi gaze este esenţială în vederea aplicării noii taxări pentru companiile energetice, activitatea de comerl sau producţie de energie NU intră la socoteală.
    Companiile din domeniu, inclusiv OMV Petrom, STIAU din octombrie 2022 că pot fi subiectul unei noi taxări, cele mai multe ACTIONAND în consecinţă pentru a încerca EVITAREA unui nou Impozit pe profiturile excepţionale pe care le-au obtinut in 2022.”(au oprit pur si simplu EXTRACTIA de petrol so gaze pe trim 4!).