G4Media.ro

PLUS: Multe dintre textele propuse în proiectul Guvernului de reglementare a stării…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

PLUS: Multe dintre textele propuse în proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă maschează limitări și interdicții ce caracterizează o veritabilă stare de urgență. Proiectul riscă să fie declarat neconstituțional 

PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, susține că multe dintre textele propuse în proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă maschează măsuri, limitări și interdicții ce caracterizează o veritabilă stare de urgență și, din acest motiv, proiectul riscă să fie declarat neconstituțional.

„Celula de criză executivă PLUS atrage atenția că multe dintre textele propuse în proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă maschează măsuri, limitări și interdicții ale drepturilor și libertăților fundamentale ce caracterizează o veritabilă stare de urgență. PLUS consideră că proiectul riscă să fie declarat neconstituțional și astfel autoritățile să nu poată gestiona criza COVID-19 din cauza unor stângăcii legislative”, se arată într-un comunicat de presă al PLUS.

Plus susține că, după eșecul OUG 34/2020 în fața Curții Constituționale, care a dus, practic, la desființarea tuturor sancțiunilor aplicate pe durata stării de urgență, Guvernul ar trebui să aibă o grijă deosebită atunci când aduce reglementări în același domeniu. „Din păcate, proiectul de lege trimis în Parlament nu satisface această exigență”, se arată în comunicat.

PLUS dă și câteva exemple ce pot duce la declararea neconstituțională a proiectului:

– Ordonanța de Urgență 21 din 2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență cuprinde deja o mare parte din reglementările incluse în proiectul Guvernului. Totuși, Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege ce dublează normele existente. Practic, în cazul aprobării proiectului de către Parlament și intrării lui în vigoare, vom avea două reglementări aplicabile în paralel, fapt ce poate duce la o stare de incertitudine legislativă și la abordări incoerente din partea diferitelor autorități, inclusiv a instanțelor. O astfel de situație poate duce la constatarea de către CCR a încălcării Constituției.

– Proiectul Guvernului este incoerent prin comparație cu reglementările deja existente. Spre exemplu, deși prin OUG 21/2004 se prevede că în cazul stării de alertă pot fi restrânse doar anumite drepturi, prin proiectul Guvernului se stabilește că în cazul stării de alertă generate de pandemia COVID-19 vor fi limitate numeroase alte drepturi (cum ar fi libertatea întrunirilor, dreptul la învățătură, dreptul la viață intimă, familială și privată).

– Proiectul Guvernului stabilește, cu titlu vag, posibilitatea de a fi limitate și „alte drepturi și libertăți fundamentale” decât cele expres enumerate, formulare de natură să creeze o completă incertitudine și lipsă de previzibilitate. O astfel de dispoziție riscă să fie declarată neconstituțională având în vedere că orice limitări ale unor drepturi trebuie să fie expres prevăzute prin lege.

– Proiectul de lege include în fapt o serie de reglementări care, deși aprobate de Parlament, vor intra în vigoare doar atunci când dorește Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, cu acordul prim-ministrului și doar pentru județele sau regiunile stabilite de acest comitet. Practic, legea își pierde caracterul general aplicabil, punerea ei în practică depinzând de voința autorităților administrative.

Legea privind starea de alertă este, marţi, pe ordinea de zi a Senatului, însă parlamentarii din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări trebuie să întocmească anterior raportul. Legea cuprinde unele măsuri temporare şi, după caz, graduale, pe care autorităţile le pot lua pentru a reduce răspândirea virusului, după ieşirea din starea de urgenţă.

Citește și Ce conține proiectul legii privind starea de alertă: Achiziții publice fără licitație / Masca obligatorie în spații publice închise / Mall-urile și restaurantele rămân închise / Slujbele religioase în aer liber

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. voi credeti ca pnl stie ce face? sa vina usr/plus la putere, sa le dam si lor o sansa, de ceilalti m-am convins

  2. Comisia juridică a Senatului ar face foart ebine să studieze cu atenție legea. Altfel, se vor găsi fără îndoială unii (indiferent de la ce partid, nu asta contează) care vor spune că a contesta la CCR o lege neconstituțională este un act antipatriotic, antinațional, nedemocratic, împotriva unuia sau a altuia dintre partidele politice etc.

    Altfel spus, indiferent cine sesizează acest lucru, adoptarea unei legi neconstituționale poate fi în cele din urmă împotriva celor care o adoptă. …Iar societatea românească chiar are nevoie ca energiile și reursele publice să fie folosite cât mai eficient.

  3. Foarte bine ,asa si trebuie facut , sa fie declarat neconstitutional si PLUS sa demareze deindata si urgent o cerere de neconstitutionalitate ,dupa care sa preia impreuna cu UDMR ,USR si PSD plus PRO guvernarea si asa sa faca ce stiu ei ca este bine pentru tara . Va urez succes maxim .

  4. Aia de la plus sunt in minus, adică degeaba. Un proiect nu poate fi declarat neconstituțional, eventual o lege da. Din moment de trece de Parlament este deja responsabilitatea Parlamentului . Cine oprește parlamentarii sa depuna amendamente pentru a face proiectul funcțional, astfel încît să treacă de controlul de constitutionalitate?

  5. Toți ceilalți lideri politici să nu permită o legislație care tinde spre instaurarea abuzurilor. Drepturile si libertățile noastre nu pot fi îngradite de legea lor. Dacă nu vor să obțină altceva de la români.

  6. Ăștia din PNL mi se par mai tâmpiți față de ăia din PSD.

  7. Pina la urma trebuie sa va hotariti ce vreti! Ce este mai important acum, salvarea a mii de vieti sau balanganeala asta cu drepturi, consttutie? Faceti toti jocul pesedakilor fi-v-ar drepturile de cap! Chiar il vedeti pe Tataru ,PNL in general, in postura de dictator? USR si plus crunte dezamagiri de cind tine poala PSD in brate .Dar pe voi ce va mai intereseaza , aveti un loc in parlamentul european!

    • mai parti…ot: Insemna ca astia de la peneleu, astia galbiori, astia de acum si dintotdeauna (dimpreuna cu pesedeu), te-or satisfacut maxim?! Imaculati, docili si competenti zic! S-atunci, care-i problema ta cu usereu’? Chiar vrei sa te satisfaca toti? Ramai baiete la galbiori ca in curand ii vei vedea in portocaliu (rosu cu galben zic)…mana in mana si umar la umar, la viitoarea guvernare! Si-atunci, vei fi satisfacut pe deplin! Garantat!

  8. Eu am doar o singura intrebare: Cat timp dureaza starea de alerta?
    In cuprinsul textului nu am gasit perioada de timp pentru care doresc sa limiteze anumite drepturi!

  9. Daciane , vrei sa ne vezi cu burta-n sus si nici macar CCR nu o sa ne cante prohodul.

  10. Consider ca la acest moment ptr. orice minte intreaga , prioritar este sa scapam cu viata din aceasta Pandemie. Nu intereseaza ce zice Tradiceanu , Pinochio , sau altii din PSD sau CCR ,. Daca se vor relaxa conditiile de carntina prea mult si vor fi mai multe decese si cazuri de infectii , acestia trebuie icriminati , cei care se dau mari apartori ai drepturilor fundamentale si a libertailor cetatenesi , in acesta grava situatie medicala a Planetei. Cred ca daca se fac modificari in acest sens , cei care le introduc in lege sa-si asume si urmarile. iar votul sa fie facut public , ptr. a afla si romanii cine le vrea protejarea sanatatii si vietilor lor.