G4Media.ro

Ploșnițele, un flagel care afectează mai mult de o gospodărie din zece…

Wikipedia, De la Content Providers(s): CDC/ Harvard University, Dr. Gary Alpert; Dr. Harold Harlan; Richard Pollack. Photo Credit: Piotr Naskrecki - http://phil.cdc.gov/phil/details.asp?pid=9822, Domeniu public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2119254

Ploșnițele, un flagel care afectează mai mult de o gospodărie din zece în Franța

Ploșnițele, care au reapărut începând cu anii 1990, au infestat în ultimii ani mai mult de o gospodărie din zece în Franța – indiferent de nivelul de venit – reprezentând o povară grea pentru sănătate și economie, potrivit unui raport publicat miercuri, scrie boursorama.com.

Aceste insecte minuscule, de mărimea unei semințe de măr, care se hrănesc noaptea în principal cu sânge uman, se ascund de obicei în saltele și somiere și sunt transportate în haine și bagaje.

După ce se hrănesc, femelele fecundate depun aproximativ cinci ouă pe zi într-un loc întunecat pe toată durata vieții lor adulte.

Aceste insecte, care au dispărut din viața de zi cu zi în anii 1950, au revenit în multe țări dezvoltate în ultimii treizeci de ani, datorită stilului de viață din ce în ce mai nomad, tendințelor de consum care favorizează bunurile second-hand și rezistenței tot mai mari la insecticide.

Între 2017 și 2022, 11% dintre gospodăriile franceze ar fi fost infestate, potrivit unui sondaj Ipsos realizat în iulie anul trecut pentru un grup de lucru înființat de Agenția națională franceză pentru siguranța alimentară, a mediului și a sănătății la locul de muncă (Anses).

Într-un raport de aproape 300 de pagini publicat miercuri, Anses furnizează pentru prima dată date privind impactul sanitar și socio-economic al acestor dăunători.

Prima lecție: contrar credinței populare, prezența ploșnițelor nu este un semn de lipsă de curățenie. Oricine poate cădea victimă unei infestări în casă.

866 euro

„Este un fenomen total independent de mediul social”, a declarat pentru AFP Karine Fiore, șefa adjunctă a departamentului de științe sociale, economice și societale din cadrul Anses.

Pe de altă parte, nivelul veniturilor este un factor de persistență a infestării, deoarece măsurile de combatere pot fi foarte costisitoare: în medie 866 de euro pe gospodărie, alocat diferitelor măsuri de combatere, în primul rând curățenia și tratamentul.

Pe lângă costul combaterii, victimele se tem uneori să nu fie stigmatizate, ceea ce le poate împiedica să vorbească și să ia măsuri rapide pentru a preveni răspândirea ploșnițelor, subliniază Anses. Pentru a remedia această situație, agenția solicită introducerea unui mecanism de raportare obligatorie și acordarea de sprijin financiar pentru persoanele private, în special pentru gospodăriile cu venituri mici.

Agenția a calculat costul luptei împotriva acestui flagel la nivel național numai pentru gospodăriile franceze. Acesta s-a ridicat la 1,4 miliarde de euro pentru perioada 2017-2022, adică o medie de 230 de milioane de euro pe an.

Sprijinirea financiară a gospodăriilor

În ceea ce privește costul pentru sănătate, în 2019, acesta a reprezentat 83 de milioane de euro pentru francezi, dintre care 79 de milioane de euro asociate cu scăderea calității vieții, tulburări de somn și impact asupra sănătății mintale, 1 milion de euro legat de întreruperile de muncă și aproximativ 3 milioane de euro pentru îngrijirea fizică.

În timp ce leziunile cutanate sunt cele mai frecvente simptome ale mușcăturilor de insecte de pat, raportul subliniază că infestarea cu ploșnițe poate avea o serie de consecințe psihologice și chiar psihiatrice (tulburări de somn, anxietate, atacuri de panică etc.).

„Orice politică menită să stopeze proliferarea infestării în Franța, oricât de costisitoare ar fi, trebuie judecată în funcție de beneficiile care pot fi obținute pe termen lung”, precizează Anses.

„Oricine poate fi afectat, așa că trebuie să ajutăm gospodăriile franceze să se protejeze și să lupte împotriva ploșnițelor”, spune Karine Fiore.

În ceea ce privește combaterea, Agenția recomandă să se acorde prioritate metodelor nechimice, cum ar fi tratamentul termic uscat sau prin congelare, și să se apeleze la profesioniști în domeniul dezinsecției dacă infestarea persistă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Migranții nu agreează apa și săpunul.