
Plantarea mai multor copaci în orașe ar fi putut salva 1,1 milioane de vieți în două decenii, sugerează un studiu
„Extinderea spațiului verde” ar putea salva milioane de vieți, conform concluziilor unui nou studiu cuprinzător, citat de Euronews. Copacii din orașe nu sunt doar un „lucru bun de făcut”; ei au o influență uriașă asupra sănătății publice, menținându-ne mai răcoroși.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Un nou studiu a calculat că o creștere cu 30% a vegetației în zonele urbane ar fi putut preveni mai mult de o treime din totalul deceselor cauzate de căldură la nivel mondial între 2000 și 2019.
În total, 1,16 milioane de vieți ar fi putut fi salvate cu mai multă verdeață în această perioadă de 20 de ani.
În timp ce beneficiile pentru sănătate ale spațiilor verzi sunt bine cunoscute, studiul de modelare realizat de cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne este primul care estimează atât efectul de răcire al spațiilor verzi asupra temperaturilor zilnice, cât și efectul modificator al acestora asupra relației căldură-mortalitate.
„Acest lucru ne oferă o evaluare mai cuprinzătoare a beneficiilor sale în atenuarea mortalității legate de căldură”, spune profesorul Yuming Guo, conducătorul studiului.
„Aceste constatări indică faptul că păstrarea și extinderea spațiilor verzi ar putea fi strategii potențiale pentru scăderea temperaturii și atenuarea impactului expunerii la căldură asupra sănătății.”
Cum salvează viețile copacii de oraș?
Expunerea la căldură este o amenințare majoră pentru sănătatea publică, din ce în ce mai mare din cauza schimbărilor climatice provocate de om .
Între 2000 și 2019, temperaturile ridicate au fost legate de o jumătate de milion de decese pe an, reprezentând 0,91 % din totalul deceselor la nivel mondial.
Potrivit profesorului Guo, „în cadrul celor mai extreme scenarii de încălzire globală”, estimările privind decesele cauzate de căldură vor varia de la 2,5 % din totalul deceselor în Europa de Nord la 16,7 % în Asia de Sud-Est în anii 2090.
Cea mai eficientă modalitate de a reduce decesele cauzate de căldură este oprirea la sursă a emisiilor de căldură. Dar cum poate contribui creșterea vegetației la protejarea oamenilor?
O răspândire mai mare de ierburi, copaci și alte plante în zonele urbane dense are un efect de răcire. O astfel de vegetație umbrește suprafețele, deviază radiațiile solare și crește „evapotranspirația” – evaporarea din sol și din plante – ceea ce favorizează convecția aerului.
Acest lucru răcește temperatura ambientală, ducând la o scădere a numărului de persoane expuse la căldură extremă.
Profesorul Guo spune că există, de asemenea, dovezi emergente conform cărora verdele poate modifica riscurile de mortalitate legate de căldură, posibil datorită îmbunătățirii sănătății mintale, creșterii implicării sociale și a exercițiului fizic și reducerii poluării aerului.
Câte vieți ar fi putut fi salvate în Europa?
Studiul a constatat că creșterea nivelurilor de vegetație cu 10%, 20% și 30% ar fi redus temperaturile medii zilnice cu 0,08°C, 0,14°C și, respectiv, 0,19°C.
În schimb, acest lucru ar fi putut preveni 0,86, 1,02 și 1,16 milioane de decese, reprezentând 27,2 %, 32,2 % și 36,7 % din totalul deceselor cauzate de căldură din 2000 până în 2019.
Conform modelului, efectul pozitiv al unei suprafețe mai înverzite a depins de o serie de factori, inclusiv de tipul de climă și de componența socioeconomică și demografică a unui anumit oraș.
Dacă nivelul de vegetație crește cu 30%, numărul mediu de vieți salvate din 2000 până în 2019 este de 396 955 în Europa. Asia înregistrează cele mai multe vieți salvate, cu 527 989.
Mai precis, zonele urbane din Asia de Sud, Europa de Est și Asia de Est sunt cele care ar fi înregistrat cea mai mare reducere a deceselor cauzate de căldură.
Asociațiile căldură-mortalitate au fost evaluate prin utilizarea datelor din 830 de locații din 53 de țări și extrapolate la fiecare centru urban, explică cercetătorii. În timp ce înverzirea a fost măsurată prin intermediul indicelui de vegetație îmbunătățit (EVI), un indice de vegetație bazat pe satelit derivat din imaginile din satelit ale NASA.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank