G4Media.ro

Petru Clej, ziarist român care trăiește la Londra, despre noile restricții din…

Sursa: Facebook/ Petru Clej

Petru Clej, ziarist român care trăiește la Londra, despre noile restricții din UK: Situația este îngrijorătoare având în vedere că Marea Britanie este dependentă de importuri de produse de bază, cum ar fi alimente sau medicamente

Situația cea mai gravă este în portul Dover din sudul Angliei, unde mii de camioane TIR care așteptau să traverseze la Calais în Franța sunt blocate, relatează într-un interviu pentru G4Media.ro ziarisul Petru Clej, corespondent Radio France Internationale. Clej, care trăiește la Londra, mai spune că noile restricții din UK provoacă îngrijorare, având în vedere că Marea Britanie este dependentă de importuri de produse de bază. Cei mai mulți români din UK lucrează în construcții, depozite, sectorul hotelier, restaurante, sănătate, îngrijire, astfel că mulți dintre ei sunt afectați de noua carantină anunțată de autoritățile britanice din cauza unei tulpini de coroanviurs care ar fi cu 70% mai infecțioasă.

Rep: Care este în prezent situația în UK, cum afectează noile restricții viața de zi cu zi mai ales că izolarea se suprapune peste Brexit?
Petru Clej: Situația este fluidă pentru că restricțiile impuse de alte țări abia au fost anunțate. Situația cea mai gravă este în portul Dover din sudul Angliei, unde mii de camioane TIR care așteptau să traverseze la Calais în Franța sunt blocate. De asemenea, traficul feroviar de persoane și mărfuri este suspendat prin Tunelul de sub Canalul Mânecii. Situația este îngrijorătoare având în vedere că Marea Britanie este dependentă de importuri de produse de bază, cum ar fi alimente sau medicamente care intră pe cale rutieră sau feroviară. Franța a suspendat duminică toate intrările din UK pe termen de 48 de ore și se așteaptă noua măsură din partea autorităților franceze.

Rep: Cum a reacționat populația la restricțiile anunțate de premierul Boris Johnson?
Petru Clej: Deocamdată populația se conformează măsurilor stricte de nivel 4 – carantină – în Londra, sud-estul și estul Angliei – unde se manifestă cel mai mare grad de infectare cu Coronavirus. Este practic a treia carantină impusă în această zonă unde trăiesc aproape 25 de milioane din cei 67 de milioane de locuitori ai Regatului Unit.

Rep: În Londra trăiește o comunitate mare de români. Cât de afectați sunt ei, ce tipuri de joburi au de suferit în perioada de izolare?
Petru Clej: În Regatul Unit erau circa 450000 de cetățeni români (163000 în Londra) în 2019, potrivit Oficiul Național de Statistică. Cei mai mulți lucrează în construcții, depozite, sectorul hotelier, restaurante, sănătate, îngrijire și mulți dintre ei sunt afectați de carantină. Închiderea frontierelor pentru traficul din Marea Britanie îi va afecta direct, în sensul că va îngreuna deplasarea lor din Regatul Unit spre continent și va afecta și companiile pentru care lucrează, de pildă companiile de construcții care se bazează pe importuri de materiale de pe continent. În plus, de la 1 ianuarie 2021 este foarte probabil că vor intra în vigoare noile reguli ale comerțului UK – UE fără acord, care vor îngreuna și mai mult traficul și vor adăuga costuri suplimentare din cauza tarifelor vamale.

Rep: În România au apărut informații că mai mulți români din Marea Britanie se întorc din cauza izolării. Aveți informații despre amploarea fenomenului?
Petru Clej: E greu de estimat câți se întorc din cauza izolării, pe cât timp și care este destinația lor (nu neapărat România). Din nou, efectul Coronavirus se conjugă cu Brexit și creează incertitudine. Cert este că până acum peste 600000 de cetățeni români au primit drept de rezidență în UK în baza acordului cu UE, chiar dacă nu toți mai sunt aici. Cert este că de la 1 ianuarie 2021 piața muncii nu va mai fi deschisă automat celor din UE care vin pentru prima oară în UK, noul sistem de imigrație fiind unul pe puncte, indiferent de originea solicitanților.

Rep: Ce se știe sigur despre noua tulpină de SARS COV 2 apărută în UK?
Petru Clej: Autoritățile au anunțat că noua variantă este cu 70% mai infecțioasă și se întâlnește cu precădere în regiunile cu restricții de nivel 4. Se bănuiește că nu provoacă forme mai grave de Covid-19, dar prin infecțiozitatea sporită mărește coeficientul R cu 0,4. R reprezintă numărul mediu de persoane infectate de un purtător al virusului. Orice R peste 1 înseamnă o creștere a numărului infectaților. De asemenea, la ora actuală nu se știe dacă vaccinul Pfizer-Biontech care a început să fie distribuit în UK, este eficient împotriva noii variante. Experții susțin însă că adaptarea vaccinului la noua variantă nu este dificilă.

Sursa Foto: Petru Clej / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Hai cu „brexit”-ul.
    TRĂIASCĂ „BREXIT”-UL!

  2. DA! Si au facut si astia tara ”great again”. Ii asteapta vremuri ”minunate”, mai ales ca nici papagalu’ de Trump care le dadea apa la moara nu mai e! Daca erau in UE, francezii ar fi fost obligati sa le faca culoar de transport(chiar si in conditiile astea epidemiologice), maie este si acea clauza de solidaritate, samd. Lasa, ca poate ii ajuta Putin :D!

  3. Să le dea Irlanda, o plăcuță suedeză, să crape regina în ea mai puțin

    • Până atunci”crapă” toți postacii ciumați care trolleaza pentru mafia PCR-FSN-PSD cum e fan-ul lui Pistruiatu.

  4. Au vrut sa fie o insula, acum sunt o insula si mai devreme decat credeau.

    E rau in Romania, dar macar nu suntem in UK.

  5. Gandire pacatoasa…asta nu inseamna ca trebuia sa ascunda noua tulpina de COVID.

  6. Marea Britanie este inca o tara puternica. Detine tehnologie de nivel inalt, are finante puternice, personal calificat si scoli excelente. Dar acum e condusa de populisti. ” Sa fim suverani, independenti” bla bla sa avem pescuitul numai pentru noi. Este clar ca primeste lovituri economice una dupa alta dar rezultatele se vor vedea in timp. Companiile vor alege unde sa produca servicii si produse, de regula acolo unde se simt cel mai bine si unde castiga mai mult. Opinia mea este ca Putin si-a bagat coada acolo ca sa-l sustina pe Boris asa cum l-a sustinut si pe Trump. Sa creeze discordie , rupere de Europa si in acest fel sa-i loveasca pe toti. Poporul muncitoresc din jumatea de sus a Angliei nu intelege nimic asa ca voteaza in functie de cate beri au consumat. Asta e viata. Ne-a facut Putin pe toti. Nu o duce nici Rusia bine dar ne-a tras-o din toate pozitiile.