G4Media.ro

Petroliștii reacționează față de schimbarea regimului de taxare, cerută de majoritatea din…

Foto: Pexels.com

Petroliștii reacționează față de schimbarea regimului de taxare, cerută de majoritatea din Parlament: România ar deveni țara cu cel mai puțin competitiv regim fiscal pentru gazele naturale din Europa

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (Ropepca) cere într-un comunicat parlamentarilor din comisiile parlamentare de specialitate să renunțe la modificarea formulei de calculare a impozitului pe veniturile suplimentare. Ropepca reclamă faptul că noua propunere de calcul ”lovește în industria românească de extracție a gazelor naturale și în buzunarele consumatorilor de energie”.

Producătorii de petrol și gaze se referă la propunerile din 27 noiembrie a majorității PSD din Comisia de Industrii și Comisia pentru Buget din Camera Deputaților. Aceste propuneri ar duce la eliminarea posibilității deducerii redevenței din impozitul pe veniturile suplimentare, dar ar și calcula impozitul în funcție de un nou preț de referință, legat de hub-ul de la Baumgarten (Austria).

“Modificările cadrului fiscal și de reglementare al industriei upstream onshore, inopinate și excesive în ultimii ani, nu fac decât să pună în pericol industria petrolieră autohtonă, precum și climatul investițional, transmițând semnale negative întregului mediu de afaceri cu privire la lipsa de stabilitate și predictibilitate. ROPEPCA solicită respectuos autorilor propunerilor de modificare a mecanismului de impozitare a veniturilor suplimentare să analizeze impactul pe care acestea le-ar avea asupra industriei petroliere românești și stă la dispoziția acestora în calitate de partener de dialog, precum și în calitate de platformă reprezentativă a actorilor care asigură siguranța aprovizionării cu energie a României, pentru informații, analize sau discuții pe acest subiect”, declară președintele în exercițiu al asociației, Saniya Melnicenco, potrivit comunicatului citat.

Noul regim fiscal va afecta negativ viabilitatea unei părți semnificative din industria gazului natural din România, punând în pericol investițiile noi și implicit producția internă de gaz, arată Ropepca în comunicatul citat.

Adoptarea celor două măsuri ar duce la descurajarea investițiilor, acuză companiile, care arată că în acest moment guvernul reține un maxim de 80% din venitul suplimentar, iar companiile ar trebui să păstreze 20%. Odată cu modificarea propusă, Guvernul va reține până la 18% ca redevență și 80% ca taxă suplimentară, lăsând companiile fără stimulente pentru a investi în continuare.

Ropepca mai susține că impunerea noilor reglementări ar duce la creșterea prețului gazului natural, cu ”impact semnificativ asupra consumatorilor vulnerabili”.

”Prin modificările anticipate, care determină creșterea în continuare sarcinii fiscale, România devine, în mod evident, țara cu cel mai puțin competitiv regim fiscal pentru sectorul onshore al gazului natural din Europa. Un astfel de regim fiscal necompetitiv va determina reducerea semnificativă a investițiilor în România”, mai susțin producătorii de gaze naturale.

Context: Impozitarea veniturilor suplimentare a fost introdus în anul 2013 drept un impozit temporar, menit să protejeze consumatorii vulnerabili de efectele dereglementării prețurilor gazelor naturale. Inițial, acest impozit suplimentar se aplica prețului de peste 45,71 RON/MWh, într-un cuantum de 60% aplicat diferenței dintre prețul de vânzare și acest prag. Mai devreme anul acesta, impozitul a fost majorat la un cuantum de 80% pentru diferența de preț de peste 85 RON/MWh, diferența inițială de până la acest preț fiind în continuare impozitată cu 60%, producătorii având posibilitatea de a deduce din acest impozit valoarea redevențelor și cea a investițiilor făcute. Prelungit de la un an la altul, impozitul a devenit permanent anul acesta prin Legea nr. 73/2018. Acum, legiuitorii au revenit asupra impozitului, aducându-l în discuțiile purtate în cadrul comisiilor de specialitate din cadrul Camerei Deputaților.

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Bineinteles. PSD face praf si pulbere toata economia, niciun sector nu scapa de valul de prostie si ticalosie PSDista.

    Asta au votat romanii in 2016, prea prosti sa tina minte ca PSD a mai jefuit tara si inainte, evident fara sa construiasca nimic.

    Asta ati vrut, asta aveti. Cine se aseamana se aduna.