G4Media.ro

Peste 22 de mii de clădiri de școli și grădinițe din România…

Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Peste 22 de mii de clădiri de școli și grădinițe din România nu au autorizație la incendiu din diverse motive, potrivit declarației ministrului Educației

Peste 22 de mii de clădiri de școli și grădinițe din totalul de 26 de mii din România nu au în acest moment autorizație ISU de protecție la incendiu, potrivit cifrelor calculate în baza procentelor anunțate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a spus că 15% din unitățile de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obținere a autorizațiilor, iar aproape 50% nu o necesită.

Calculele făcute pe baza procentelor anunțate arată astfel:

  • 3.970 de clădiri nu au autorizație
  • 3.970 de clădiri au autorizație
  • aprox. 13.200 de clădiri nu necesită autorizație
  • 5.290 de clădiri sunt în curs de obținere a autorizației

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Pe cine interesează? Pe guvernanți nu și nici pe bugetari. Ei au salarii uriașe, sporuri peste sporuri, vouchere de vacanță. Bașca 3-4 luni de C.O. pe an ăștia din învățământ, la un program de 4h/zi!

  2. Ia uitati aici, direct de la ISU citireeeeee [situatie cam la zi]:

    Clădirile școlilor se impart, dpdv la sigurantei la incendii, în două categorii:

    – cele care AU nevoie de autorizație de incendiu, respectiv 31% dintre scoli. Sunt cele construite dupa 1998 sau care sunt construite inainte, dar au adus modificari cladirilor. Dintre ele jumatate nu au deloc autorizatie in prezent, iar un sfert sunt “in curs de ” (adica au si nu au in acelasi timp 😆 Nu au, ce sa mai fardam hoitul.) Mai raman cateva care sunt in regula, respectiv un sfert dintre cele 31%.

    – cele pentru care legea NU cere această autorizație, fiindcă au fost construite înainte de 1998, adica MARJORITATEA cladirilor cu functiunea de scoala, respectiv 69%, ca sa fim exacti!!!

    – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

    Decurge ca sunt in regula pentru sec XXI, dpdv PSI, din totalul institutiilor de invatamant din Romania, VREO 8%!!! Adica vreo 600 de scoli!!! Asta-i tot! Restul … “merge si asa”, banda merge, noi continuam sa cantam pe langa cu versuri doar despre cele cateva obligate de lege sa obtina autorizatie, si alea majoritar schioape, dar le vom pansa …. in rest totul e bine … definitia karaoke-ului.

    Acum, daca o scoala „veche” face modificari ale cladirii, intra automat in categoria in care are nevoie de autorizatie. Cum asta inseamna ca pentru o modificare relativ minora sa trebuiasca sa instalezi sprinklere, sisteme detectie, hidranti interiori, iluminat securitate pentru evacuare, usi batante cu deschidere automata prin impingere, etc … e de mirare ca nu se aduc imbunatatiri scolilor vechi? Sau ca nu se aduc, dpdv al securitatii la incendiu, in sec. XXI!? In caz de incendiu grav, o sa moara ca sobolanii educabilii, care sunt – nu-i asa? – in centrul sistemului de invatamant”. 🙁

    Zice ISU: “33.743 de „deficiențe“ legate de securitatea la incendiu au fost descoperite în clădirile unităților de învățământ, în anii şcolari 2018-2019 şi 2019-2020. Din totalul de deficiențe, „4.625 au fost înlăturate operativ“ – adică au fost rezolvate.” Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans!

    Si mai zice ISU care e diferenta de conditii intre ce trebuie sa indeplineasca cele cateva (31%) pentru care legea cere autorizatie ISU si celelalte, majoritatea (69%). Observati diferenta imensa intre ele:

    Cele “vechi”:
    -minim două căi de evacuare, distincte și independente
    -casele de scări de evacuare trebuie să fie închise
    -uşile dispuse pe căile de evacuare trebuie să fie cu lățime minimă de 0,9 metri
    -rampele scărilor și coridoarele să aibă lățimea minimă de 1,2 metri
    -accesul autospecialelor de intervenție trebuie asigurat la cel puţin două faţade

    Cele “noi” cu autorizatie:
    -hidranți interiori și exteriori (dacă au capacitatea maximă simultană mai mare de 200 de persoane sau au aria construită mai mare de 600 metri pătrați)
    -sprinklere (construcțiile care au aria mai mare de 1.250 mp și densitatea de sarcină termică mai mare sau egală cu 840 MJ/mp)
    -instalații de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor (dacă adăpostesc mai mult de 200 de persoane)
    -iluminat de siguranță pentru continuarea lucrului
    – iluminat de securitate pentru evacuare (dacă sunt mai mult de 50 de persoane)
    -iluminat de securitate pentru marcarea hidranţilor

    Link-ul mai jos.

  3. Autorizatia ISU se refuza datorita existentei pericolului la incendii, nu pentru frumusete, sau diverse. In curs de obtinere sunt toate pana la inlaturarea pericolelor mentionate de pompieri.

  4. Probabil ca institutiile la care se face referire in aricol sint administrate de stat .
    Ar fi interesant de stiut cite institutii de invatamint administrate privat functioneaza fara aceste autorizatii .
    Functionarii publici si bugetari din toate institutiile statului inchid ochii la ilegalitatile comise de colegii lor din alte institutii publice bugetare .
    Daca ar fi fost vorba de persoane sau institutii de drept privat , erau inchise din secunda doi .
    Asta este coruptia din rindul functionarimii publice bugetare .