G4Media.ro

Peste 2.500 de bovine sunt blocate din decembrie pe două vase care…

Sursa foto: Daniel Buda / Facebook

Peste 2.500 de bovine sunt blocate din decembrie pe două vase care rătăcesc pe apele Mediteranei / Europarlamentarul Daniel Buda cere Comisiei Europene să intervină pentru salvarea animalelor

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, grupul PPE), a transmis luni o solicitare comisarului european pentru Sănătate și Siguranță alimentară, Stella Kyriakides, să intervină „de îndată” pentru salvarea celor peste 2.500 de bovine blocate în Marea Mediterană pe două vase care au părăsit Spania la mijlocul lunii decembrie.

Daniel Buda, care este coordonator din partea grupului PPE în Comisia de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului (ANIT), susține că cele două nave ar fi trebuit să ajungă în Libia, dar multe porturi au refuzat accesul vapoarelor din cauza unui focar de Bluetongue la bord.

„Astfel, aceste nave rătăcesc din port în port, în căutare de ajutor, în timp ce mii de bovine sunt la limita supraviețuirii. Unul dintre aceste vase, Elbeik, este ancorat în largul oraşului cipriot din nord-est Famagusta şi transportă aproximativ 1.700 de vite. Autoritățile cipriote trebuie să trimită de îndată la bord medici veterinari pentru a examina animalele și a le trata”, precizează Buda în adresa transmisă Comisiei Europene.

În opinia europarlamentarului, pe durata transportului de animale pe nave ar trebui să fie obligatorie prezența medicilor veterinari calificați care să examineze periodic animalele.

„În România, avem deja o legislație adoptată în acest domeniu. Astfel, la bordul fiecărui vapor, trebuie să fie prezenți doi medici veterinari pe toată durata transportului, de la încărcare, până la destinație, chiar dacă este în afara UE. Dacă o navă încalcă de două ori regulile prevăzute în această lege, i se retrage total certificarea de a efectua astfel de transporturi”, a mai scris Daniel Buda.

Europarlamentarul PPE a întrebat Comisia dacă legislația din România, cu privire la obligativitatea prezenței medicilor veterinari pe durata transporturilor, poate fi aplicată la nivelul întregii Uniuni Europene.

ANIT va organiza, pe 25 februarie, o audiere publică pentru a discuta despre cum se aplică Regulamentului european privind transportul pe distanțe lungi de animale vii în Uniunea Europeană.

Sursa foto: Daniel Buda / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. nu sare nicun ong sa cera UE sa pedepseasca Spania (tara sursa) ca e inapoiata, ca exporta animale vii, si ca mai bine ar casapi bovinele pe chei inainte de a le imbarca?