G4Media.ro

Pensiile speciale se majorează parțial din septembrie, doar partea care este pe…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Pensiile speciale se majorează parțial din septembrie, doar partea care este pe contributivitate. Crește și pensia minimă de la 704 la 800 de lei

Ministra Muncii, Violeta Alexandru, a explicat vineri seară, în debutul ședinței de guvern, că pensiile speciale se vor majora doar parțial de la 1 septembrie, mai exact va crește doar partea din aceste pensii care este calculată pe baza principiului contributivității.

”Doamna ministru, vreau să fie sigur sută la sută că nu se cresc pensiile speciale prin această majorare”, i-a spus premierul Ludovic Orban ministrei Muncii.

”Pensiile speciale sunt compuse dintr-o parte calculată pe baza principiului contributivității, care prin schimbarea anunțată de domnul ministru (creșterea cu 14% a punctului de pensie – n. red.) în mod automat vor crește. Respectiv o parte consistentă, care vine de la bugetul de stat și în care, în mod evident, nu are niciun impact”, i-a răspuns Violeta Alexandru.

”Pensia minimă socială, într-adevăr, va crește în sumă fixă. Am avut în vedere ca această creștere să fie corespondentul creșterii anunțate de domnul ministru, și acolo avem pregătită propunerea pentru creșterea de la 704 la 800 de ron pentru pensia minimă”, a mai adăugat ministra Muncii.

Șeful guvernului a explicat și de ce nu s-a făcut o majorare diferențiată a pensiilor: cele mici să crească mai mult, iar cele mari – mai puțin.

”Am văzut o întreagă discuție legată de modul în care să se facă această majorare și aici fac o precizare, că mulți au spus să creștem pensiile mici, să facem o creștere direct proporțională cu mărimea pensiilor. Acest lucru nu este posibil pentru că principiul care stă la baza acordării pensiilor, evident a pensiilor pe contributivitate, e principiul contributivității. Noi nu majorăm pensiile efectiv, noi majorăm punctul de pensie. Dacă am face o majorare diferențiată procentual la nivelul pensiilor, practic am crea niște nedreptăți imense și am încălca grosolan principiul contributivității”, a precizat Orban.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Cresterea pensiei minime de la 704 la 800 de lei ,impreuna cu non cresterea sumelor ,altele decit cele calculate ca parte a contributivitatii ,reduce impactul negativ de crestere doar cu 14 procente a pensiilor .Daca punerea in practica a tuturor masurilor este legala si posibila (vor fi multe contestatii ,procese ), atunci putem spera reluarea increderii in acest guvern . Daca pe parcurs unele dintre masurile propuse (deocamdata )se vor dovedi ilegale , guvernul v a avea o mare problema -cetatenii nu mai accepta manipularea .

  2. Facem pariu ca masura asta este contestata la CCR si este admisa? L. Orban se pare ca nu stie ca in viziunea CCR pensiile speciale sunt asimilate pensiilor normale. Ori sa le cresti doar partial cand la ceilalti le cresti in totalitale se numeste discriminare. Eu personal as elimina toate pensiile speciale., dar nah nu se poate.

    • Dupa cum vezi am o indoiala , indoiala ce cuprinde -fotografia de moment -a unor masuri ,ca modalitate de calmare a nonacceptului mariri pensiilor cu doar 14 procente , masuri ce se pot dovedi nerealizabile .Daca se vor mariri integral toate pensiile cu acelasi cuantum iese rasmererita.

    • Pensiile speciale nu sunt pensii.
      Totusi, daca ar ajunge aceasta dezbatere la CCR, nu m-ar mira sa aflu ca CCR le pune in aceeasi categorie cu pensiile reale, care se dau pe contributivitate, dupa implinirea varstei de pensionare.

    • Nu înțelegi nimic din sistemul pensiilor!

  3. Pare ok ce zice premierul ,daca totul se pune in practica ,se acopera si latura de nemultumire a celor ce nu mai accepta pensiile speciale .

  4. Cumva judecatorii CCR vor plati din buzunarul lor pentru a acoperi cheltuielile statului roman cu pensiile speciale din iunie, de cand a fost votata legea, pana in septembrie, cand iau ei decizia?
    Pensiile speciale trebuiau desfiintate sau impozitate cu 85%, cat a decis parlamentul mafiot, pe loc, nu amanat 4-5 luni.

  5. Auziti bine ce a spus Violeta Alexandru in sedinta de Guvern, incercand sa explice ca la Pensiile speciale CRESTE cu 14% NUMAI partea care vine din Contributivitate: „Pensiile speciale sunt compuse dintr-o parte calculată pe baza Principiului contributivității, care prin schimbarea anunțată de domnul ministru (creșterea cu 14% a punctului de pensie – n. red.) în mod automat vor crește. Respectiv o parte CONSISTENTA, care vine de la Bugetul de stat și în care, în mod evident, NU are niciun impact”, i-a răspuns Violeta Alexandru.
    Cum nu are impact, ametito?!
    Are un impact urias, la Pensiile speciale tocmai partea asta care NU e din CONTRIBUTIVITATE e cea mai MARE!
    Si se plateste de la Bugetul de stat!
    Ametita e, sarmana, are o exprimare imbarligata rau!
    Ea a vrut de fapt sa spuna ca la partea asta CONSISTENTA care vine de la Bugetul de Stat NU se aplica 14%!
    Ce-a iesit, vai de mama ei!

    4 August 2020: „Pensia de serviciu medie din magistratură se apropie de 19.000 de lei brut lunar în primul Semestru şi e cu 5% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată analizele făcute de Economica.net.
    Magistraţii ar fi meritat, DOAR în funcţie de Contribuţia la asigurările sociale, pensie medie de nici 1.300 de lei brut lunar în primul semestru. Au primit, în medie, pensii de peste 14 ori mai mari decât li s-ar fi cuvenit. Pensia de serviciu medie din magistratură se apropie de 19.000 de lei brut lunar în primul semestru şi e cu 5% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată analizele făcute de Economica.net.
    Magistraţii pensionaţi ar fi meritat, strict în baza contribuţiei, pensie medie de aproape 1.300 de lei brut lunar, cu peste 7% mai mare decât în primul semestru din 2019, reiese din analiza făcută de Economica.net.
    https://www.economica.net/pensii-de-serviciu-magistrati-piloti-parlamentari-diplomati-2020_188064.html

    • Ai urmarit cu atentie , asa am inteles si eu in prima faza . Impactul nu se referea decit la faptul ca nu va exista o majorare a sumei ce nu are in compozitie contributivitatea , dar exprimarea a fost facuta in doi timpi, continid si o mica ezitare iar ministrul nu a continuat t cu o explicatie clara, mai mult ca forma de procedura decit ca fapt concludent .O ezitare pe care ai taxat-o bine ca si aceea a presedintelui in problema pandemica scolara . Dar situatia generala este extrem de volatila in lume si fluxul de informatii vine ca un suvoi peste toata lumea . Greu sa faci fata

    • Intenționat a formulat asa nesimțita de Violeta, crezând că prostește masele!!!

  6. Nu a contestat nimeni la ccr legea prin care s-au dat pensiile speciale!!! Cum sa primesti o pensie din banii celorlalti pt care nu ai contribuit?!? Unde este egalitatea in drepturi??? Nu imi fac iluzii ca aceasta ccr ar admite ceva atat evident normal, dar sper ca macar la schimbarea legislației (constitutiei eventual) si implicit la depolitizarea ei – anul viitor ar fi bine – sa se faca demersurile astea 😊🤘

  7. Foarte interesant devine jocul politic . Guvernul loveste doar acolo unde din motive poltice majoritatea parlamentara nu se poate opune direct sau indirect .In contrapartida majoritatea parlamentara incearca sa anuleze intiativele guvernului si presedintelui cu pierderi electorale cit mai mici .

  8. Tot poporul munceste si plateste taxe si impozite pentru a intretine statul mafiot, ca in America de Sud, format din politicieni, securisti, justitie, organe de forta. Singuri si-au dat privilegii uriase, in detrimentul intregii populatii, prin incalcarea principiile care stau la baza unei democratii: respectarea demnitatii umane, egalitate si echitate in drepturi, respectarea principiului contributivitatii in calcularea pensiilor. Ei au drepturi care trebuie respectate, se imprumuta statul pentru pensii speciale; restul populatiei nu are drepturi, sunt un fel de sclavi care trebuie sa se multumeasca cu firimiturile ramase la masa celor cu drepturi garantate de catre Constitutie.

  9. Tot poporul munceste si plateste taxe si impozite pentru a intretine statul mafiot, ca in America de Sud, format din politicieni, securisti, justitie, organe de forta. Singuri si-au dat privilegii uriase, in detrimentul intregii populatii, prin incalcarea principiile care stau la baza unei democratii: respectarea demnitatii umane, egalitate si echitate in drepturi, respectarea principiului contributivitatii in calcularea pensiilor. Ei au drepturi care trebuie respectate, se imprumuta statul pentru pensii speciale; restul populatiei nu are drepturi, sunt un fel de sclavi care trebuie sa se multumeasca cu firimiturile ramase la masa celor cu drepturi garantate de catre Constitutie. Concluzie: pensionarilor speciali li se respecta privilegiile pana la ultima virgula, pe cand pensionarilor normali nu li se respecta nici macar ce este scris in lege.

  10. Referitor la pensiile speciale tot nu am inteles: cresc sau nu cresc efectiv cu ceva de la 1 septembrie 2020. Ce inseamna ca majorarea punctului de pensie pentru partea de contributivitate „nu are impact” ? Doamne, dar ministrul Violeta nu poate sa vorbeasca mai simplu si mai cler ? Cu ce i-am gresit ca stau de o ora pe net si nu pricep nimic!!!

    • Hai să-ți zic cum stau lucrurile cu specialele:
      Un special iese la pensie. Statul îi calculează drepturile de pensie după legile în vigoare. Astfel, conform legii pensiilor publice valabile pentru toată lumea, îi rezultă o valoare a pensiei după contributivitatea lui la stat cu CAS- ul din timpul activității.
      Pe de altă parte, în funcție de categoria lui de special și de legea specifică ce l-a reglementat ca special și în funcție de salariul lui sau de indemnizație și eventual accesorii, i se stabilește un alt drept de pensie sau de indemnizație, de obicei ca procent din acestea (un procent enorm!)
      Aceasta pensie specială este suportată direct din bugetul statului, nu din bugetul asigurărilor de stat ca la pensiile publice pe contributivitate (adică, de exemplu, din TVA-ul suportat de tine la magazin prin prețul plătit pentru ce cumperi).
      Dar, nu a fost suficient pentru burtoși, adică speciali, că le mai dă pomană încă un fel de pensie, asta specială, care este, în funcție de special, de 2 pana la de 9 ori mai mare decât cea rezultată din contribuția lui (publică), asa că, tot prin acele legi speciale, au legat creșterea pensiei speciale de evoluția ulterioară a salariului din ramura respectivă! Crește la un momentan dat salariul milițianului activ cu 10% sau indemnizația magistratului în funcție, automat cresc pensiile speciale ale rezervistului sau pensionarului care a fost magistrat tot cu 10%.
      Deci, specialul suge de la 2 tatze și îi crește cantitatea de lapte din ambele tatze, doar ca laptele din a doua tatza este luat de la gura ta, a mea și a încă vreo 18 milioane de români!
      Sper că m-am făcut înțeles!

    • Foarte corect si explicit spus . Poate adaugi si cine , cind (faptic ) a facut posibila aplicarea acestor procedee ce au permis acesul ,legal, doar al unor privilegiati , la aceste sume de bani suplimentare (speciale ) si daca stii a ne spune cine a oprit posibilitatea de corectie a acestor legi facute cu evidenta dedicatie . Inca se afla fara raspuns legalitatea referitoare la impozitarea , de la un anumit cuantum, (*suma fixa de bani ) in sus ,cu un procent undeva la 80 %a acestor asa numite pensii speciale . Nu ar fi normal ca raspunsul sa fie pozitiv , afirmativ , si impozitarea sa fie declarata legala – in spiritul loialitatii institutiilor statului fata de cetatenii Romaniei si fata de nevoia de abordare comuna a tuturor acestor institutii statale . Asta doar pentru a intra totusi, inainte de alegeri ,intr- o forma minimala de normalitate .Pina unde poate merge curajul unor aliante politice mai ales acum cind vedem ce se intimpla in Bulgaria , Rusia ,Belarus .

    • Nu sunt „Mafalda” să le știu pe toate din cap, dar e simplu de documentat și în același timp enervant. Este enervant pentru că vei ajunge la concluzia de nezdruncinat că doar establishmentul contează, iar cetățenii care îi susțin indirect, prin munca lor, prin taxele, impozitele și accizele suportate zilnic, sunt discriminați și nu pot face nimic, nici măcar prin acel vot prin care se dă senzația ca pot schimba lumea!

    • Totul este senzorial pe acesta lume chiar daca unii inca mai cred ca sunt cerebrali .

  11. In orice colonie care se respecta organele represive au statut privilegiat. Cineva trebuie sa struneasca pe sclavi, no?

  12. Pensia pe contributivitate la cei cu pensii speciale ( nesimtite ) este formata
    din doua componente :
    – una pe contributivitate de la asigurarile sociale
    – a doua de la bugetul de stat
    La o pensie de 41.000 lei , partea pe contributivitate este de doar 3.100 lei
    ( cam aceasta ar trebui sa fie pensia unui magistrat ) restul de 38.000 lei
    este HOTIE si JAF din banul public.
    Doar atat vreau sa intreb un magistrat daca s-a culcat vreodata nemancat ca sute de
    mii de copii cu o alocatie de 150 lei
    Si daca s-a gandit vreodata ca aprox. 2 mil de pensionari au pensia sub 1500 lei.
    A T A T , nesimtitule !