G4Media.ro

Pe ce se bazează contestațiile depuse la CCR împotriva numirii lui Florin…

Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, participa la o adunare solemnă orgnizata de Curtea Constituțională cu ocazia Zilei Constituției României, la Palatul Parlamentului din București, vineri 8 decembrie 2017. Inquam Photos / George Călin

Pe ce se bazează contestațiile depuse la CCR împotriva numirii lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ: USR a evidențiat lipsa numărului de voturi necesare. PNL a adus două argumente în plus: lipsa bunei reputații și faptul că Iordache e membru PSD, lucru interzis de lege

USR și PNL, partidele care au atacat la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, își bazează contestațiile, în principal, pe lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru această numire, liberalii scoțând în evidență și alte două aspecte: faptul că Iordache nu se bucură de o bună reputație și faptul că, în momentul numirii, era membru de partid, lucru interzis de lege.

USR a depus două contestații: una împotriva lui Iordahe, cealaltă împotriva lui Dircă

În sesizarea înaintată CCR, USR contestă alegerea deputatului PSD Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ și a senatorului USR George Dircă la șefia Secției de evidență a legislației invocând exclusiv lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru o astfel de numire.

Astfel, cei de la USR subliniază că legea 73/1993, cea care reglementează activitatea Consiliului Legislativ, prevede la articolul 9 alineatul (2) că “preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite.”

”După cum se poate observa, prevederea este clară și imperativă, tratând cu exactitate modul de numire (…), respectiv impunând condiția întrunirii majorității tuturor deputaților și senatorilor, nu doar a celor prezenți. Or, printr-un calcul matematic această majoritate ar fi rezultat numai prin întrunirea unui număr de 230 de voturi, numărul minim necesar de voturi pentru unul dintre candidați pentru ca acesta să poată fi declarat câștigător”, se arată în sesizarea USR.

USR arată și calculul pentru stabilirea numărului minim de voturi necesare, precum și voturile efective obținute de Iordache și Dircă:

  • Numărul total al deputaților și senatorilor – 459;
  • Numărul deputaților și senatorilor prezenți – 240;
  • Numărul total de voturi exprimate – 240;
  • Numărul de voturi anulate – 49;
  • Numărul total de voturi valabil exprimate – 191;
  • Voturi exprimate pentru Florin Iordache – 185;
  • Voturi pentru George Edward Dircă – 174.

PNL aduce trei argumente în fața Curții: lipsa numărului de voturi minim necesar, lipsa bunei reputații, apartenența la partid

Liberalii au atacat doar numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, fără a contesta și numirea senatorului USR George Dircă la șefia Secției de evidență a legislației. În schimb, PNL a adus în Fața Curții Constituționale trei argumente în favoarea invalidării numirii fostului ministru al Justiției și autor al OUG 13.

Liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ (majoritatea senatorilor și deputaților era, marți, de 230, nu 234 cum eronat precizează PNL. În mod normal, majoritatea este de 233, dar mai mulți parlamentari au demisionat în urma alegerii lor în administrația locală și nu apucaseră să fie înlocuiți – n. red.).

Liberalii mai afirmă că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

Liberalii invocă în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Aceştia arată că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Și fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Legislativ, a declarat miercuri că votul prin care contracandidatul său Florin Iordache a fost ales în această funcție nu este valabil.

”Legea prevede că președintele Consiliului Legislativ și șefii de secții se aleg cu majoritatea senatorilor și deputaților. Iordache a fost ales cu jumătatea celor prezenți”, a explicat Augustin Zegrean într-o intervenție telefonică la Digi24.

El a mai precizat că a aflat că va candida pentru șefia Consiliului Legislativ ieri la ora 12:00, exact la expirarea termenului de depunere a candidaturilor. Zegrean a spus că a fost sunat pentru a fi anunțat de candidatură de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al justiției și autorul OUG 13, a fost ales marți în funcția de președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi ”pentru”, adică cu majoritatea parlamentarilor prezenți.

Potrivit legii de funcționare a Consiliului Legislativ, președintele acestei instituții se alege cu majoritatea tuturor senatorilor și deputaților, adică minimum 230 de voturi.

Juriștii consultați de G4Media.ro susțin că numirile au fost făcute corect, deoarece Constituția prevede majoritatea simplă pnetru astfel de decizii, nu majoritatea absolută, subliniind că legea de funcționare a Consiliului Legislativ conține o prevedere care nu este în acord cu legea fundamentală.

”Când o lege nu este în acord cu Constituția, legiuitorul trebuie să ia în calcul Constituția”, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.

Ce prevede Constituția: 

  • ARTICOLUL 76
    • (1) Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere.
    • (2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.

Ce prevede legea Consiliului Legislativ:

  • Art. 9, alin. (2) Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere. 

Numirile lui Florin Iordache și a lui George Dircă la Consiliul Legislativ s-au făcut prin Hotărâre a Parlamentului.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Pe colegialitate si loialitate fata de colegul lor Zegrean.

  2. Constititia prevede clar-votul majoritatii prezente-orice lege care incalca legea fundamentala este nula.

    • ai impresia ca asta conteaza pentru pesede atunci cand are un avantaj de castigat?

    • Pentru postacii seb-olșevici care trollează pentru mafia PRO-USL-PSD nu a contat, de la Lenin încoace, decât că ei se cred mai mulți decât ceilalți.

  3. Degeaba se strofoaca PNL si USR fiindca Valetul Dorneanu nu-l va parasi la greu pe bunul sau prieten si tovaras „Alta intrebare”.
    Cei 5 valeti psd din curtea anexa, se vor mobiliza exemplar si, in cinstea zilei de 7 noiembrie, atat de scumpa inimii lor, vor scoate o alta „decizie” definitiva si irevocabila, deci, prin care florinel OUG 13, va fi validat la Consiliul Legislativ.

    P.S. Intretimp, „alta intrebare” isi va da demisia din psd, iar valetul et co. vor spune ca „uite, numai este membru de partid si ca important este ca sa nu fie membru de partid in momentul cand preia functia.”
    Te pui cu kgb-istul de valet?

  4. Sa vina Clotide si Barna cu aia cu rucsace in spate, sa numere ei. Sigur iese cine trebuie.

  5. Nu era mai usor daca nu-l votau? :)))) Acuma e doar „repair-job”.

  6. Floare la ureche pentru kaghebitul Dorneanu ! Le rezolvă cât ai zice pește, doar e vorba de colegul și prietenul lui întru fărădelegi juridice.

  7. DA’ DACA PARASEAU sala si nu asigurau cvorumul,joc de glezne se numeste!

  8. Nu stiu care va fi soarta contestatiilor dar un lucru este clar pentru mine si sper ca sa intelegem cei care gandim cu instrumentul persona din dotare ca a fost o diversiune perfect reusita PSD si a dusmanilor Romaniei cu doua sopuri:
    a) Instalarea lui Iordahe ceea ce este un rau enorm in sne at si
    b) Prin modl in cae s-a realizat ridiarea sloganului castigator pentru PSD :toti saun niste nenorociti , nu avem pe cine vota ei si electoratul lor de mxim doua miliane desigur votand ce trebuie ca sa se repete 2016 caci cu promisiuni electorale bombastice acum nu mai prea tine.
    Explicatie: Desgur ca cu psdistii care ca sa reuseasca diversiunea au fost tinuti pe hol de unde la o adica veneau si votau si ei fiind deci cumva inexorabila alegerea lui Iordahe vor spune daca nu spun deja ca ei nu-l votau pe Iordache nici morti si ca deci cei in USR si PNL au decis aceasta alegere , adica mai exact multele cozi de topor si tradatori din aceste doua partide la USR fiind foarte posibil ca acesti tradatori sa fie pana la varf si mai putin probabl in PNIL unde in nici-un caz Orban nu este asa ceva si asta o doveeste toata istoria lui de PNL-ist real si antipsdist convins.

  9. Daa cenzurati il postez din nou sa vad ce se iintampla adica poate a fost o greseala din partea unui sit serios cum este G4Media: Nu stiu care va fi soarta contestatiilor dar un lucru este clar pentru mine si sper ca sa intelegem cei care gandim cu instrumentul persona din dotare ca a fost o diversiune perfect reusita PSD si a dusmanilor Romaniei cu doua sopuri:
    a) Instalarea lui Iordahe ceea ce este un rau enorm in sne at si
    b) Prin modl in cae s-a realizat ridiarea sloganului castigator pentru PSD :toti saun niste nenorociti , nu avem pe cine vota ei si electoratul lor de mxim doua miliane desigur votand ce trebuie ca sa se repete 2016 caci cu promisiuni electorale bombastice acum nu mai prea tine.
    Explicatie: Desgur ca cu psdistii care ca sa reuseasca diversiunea au fost tinuti pe hol de unde la o adica veneau si votau si ei fiind deci cumva inexorabila alegerea lui Iordahe vor spune daca nu spun deja ca ei nu-l votau pe Iordache nici morti si ca deci cei in USR si PNL au decis aceasta alegere , adica mai exact multele cozi de topor si tradatori din aceste doua partide la USR fiind foarte posibil ca acesti tradatori sa fie pana la varf si mai putin probabl in PNIL unde in nici-un caz Orban nu este asa ceva si asta o doveeste toata istoria lui de PNL-ist real si antipsdist convins.

  10. Multumesc dle Tapalaga!