G4Media.ro

Patru premieri au aniversat împreună la Praga și Bratislava trei decenii de…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Patru premieri au aniversat împreună la Praga și Bratislava trei decenii de la ”Revoluția de catifea”

Premierii ceh, slovac, ungar şi polonez au aniversat duminică împreună la Praga şi Bratislava trei decenii de la ”Revoluţia de Catifea”, mişcarea în fruntea căreia s-a plasat atunci poetul disident ceh Vaclav Havel şi care a permis înlăturarea pe cale paşnică a regimului comunist în fosta Cehoslovacie.

Pentru actualul premier ceh Andrej Babis această aniversare a fost un moment de sinceritate şi de apreciere a rolului jucat în acea mişcare de Vaclav Havel – devenit preşedinte imediat după căderea regimului comunist şi decedat în anul 2011-, precum şi de studenţi şi artişti.

”Nu am fost în acel moment la fel de curajos şi de implicat precum Havel” a recunoscut Babis, potrivit agenţiei EFE. ”Aşa cum ştiţi, eram membru al partidului comunist şi nu sunt mândru de aceasta”, a susţinut în continuare şeful guvernului de la Praga, după ce sâmbătă în capitala cehă peste 200.000 de manifestanţi i-au cerut demisia, în urma acuzaţiilor de conflict de interese, folosire abuzivă a fondurilor europene şi de încercări de a pune presa sub control.

La Muzeul Naţional din Praga, recent restaurat, Andrej Babis i-a primit pe omologii săi slovac, Peter Pellegrini, polonez, Mateusz Morawiecki, şi ungar, Viktor Orban, fiind de asemenea invitat şi preşedintele parlamentului german, Wolfgang Schaueble.

După un ‘video mapping’ de circa zece minute, care a rememorat unele evenimente dramatice din a doua jumătate a secolului XX, premierii celor patru state ale Grupului de la Vişegrad au susţinut discursuri în care au subliniat tranziţia democratică din ţările lor, dar şi dificultăţile lor actuale în cadrul Uniunii Europene.

Acest din urmă aspect a fost evidenţiat în special de premierul ungar Viktor Orban, care a făcut o paralelă între revendicările mişcării Primăverii de la Praga din anul 1968 împotriva Uniunii Sovietice şi cele din prezent faţă de Uniunea Europeană.

Mesajul din 1968 în Europa Centrală este astăzi acelaşi, a spus Viktor Orban, potrivit agenţiei MTI. ”Vrem să ne decidem propriul destin. Vrem să trăim ca o naţiune liberă, nu ca o colonie imperială sau ca subordonaţi (…) Suntem democraţii central-europeni şi trebuie să protejăm suveranitatea statelor naţionale, pentru că abandonarea acesteia va sfârşi democraţia noastră”, a afirmat şeful guvernului ungar, insistând că ţările central-europene doresc o lume bazată pe ”state naţiune şi principiile creştine”.

În intervenţia sa, Wolfgang Schaeuble a pledat pentru o Europă mai puternică şi pentru abordarea în comun a provocărilor, în timp ce preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a declarat la un post de televiziune că revoluţia din 1989 trebuie să însemne nu doar libertate, ci şi responsabilitate, notează agenţia DPA. De asemenea, Caputova i-a cerut tinerei generaţii să continue procesul schimbărilor şi să se informeze despre politică.

După ceremoniile de la Praga, cei patru lideri s-au deplasat la Bratislava, unde au depus coroane de flori la Castelul Devin pentru a comemora victimele comunismului

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si „intarziatii” nu au fost envitati?