G4Media.ro

Patronatul din industria IT critică posibila eliminare a facilităților: 80% din IT-iști…

Sursa foto: Pixabay.com

Patronatul din industria IT critică posibila eliminare a facilităților: 80% din IT-iști vor fi afectați, coaliția PSD-PNL periclitează viitorul industriei IT și atuul României în acest sector la nivel regional și global

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) critică într-un comunicat de presă intenția coaliției PSD-PNL de a elimina parțial facilitățile fiscale pentru IT-iști, după ce Economedia, G4Media și alte publicații au publicat un proiect de ordonanță de urgență cu măsurile fiscale.

ANIS își exprimă îngrijorarea pentru modalitatea în care Coaliția de guvernare alege să pericliteze viitorul industriei IT și atuul României în acest sector la nivel regional și global prin măsuri fiscale discutate fără consultarea reprezentanților industriei, cu aplicabilitate imediată, fără respectarea niciunui principiu din Codul Fiscal. Ținând cont că reprezentanții guvernului au asumat public în ultimele luni că modificările fiscale nu vor viza sub nicio formă industria IT, dat fiind aportul puternic pozitiv în creșterea PIB și echilibrul adus de sector în balanța comercială, ANIS atrage atenția că prin continuare intențiilor actuale decidenții riscă să scoată România de pe harta competitivității la nivel regional, cu țări precum Bulgaria și mai ales Polonia care vor profita la maximum pe termen mediu și lung de această decizie inopinată, se arată în comunicatul asociației.

„Noile măsuri propuse de actualul Guvern pun o frână fără precedent procesului de transformare a României într-un hub regional de inovare și transformare digitală, cu repercusiuni pe termen lung și foarte lung, mai ales în lipsa altor măsuri de susținere a dezvoltării acestei industrii strategice și constituie o eroare de politică economică și un mare pas înapoi în dezvoltarea economică a României”, a declarat Mihai Matei, președintele ANIS.

ANIS arată că impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut este aproape echivalentă cu eliminarea facilităților per ansamblu, măsura fiind aplicabilă la aproximativ 80% din numărul celor 104.000 de specialiști IT care beneficiau de scutire, însă va aduce un beneficiu marginal la buget de maximum 0,4 miliarde de lei anual. Nu este deloc de neglijat și impactul negativ transversal în economie, știut fiind că în acest moment fiecare 10 angajați din industria IT susțin alte 10,5 locuri de muncă din România.

Asociația arată că măsurile fiscale, cu aplicabilitate într-un termen extrem de scurt – septembrie 2023, nu vor putea fi absorbite atât de repede în strategiile companiilor IT active în România și vor avea impact puternic negativ în special asupra organizațiilor locale din centre urbane precum Cluj Napoca, Timișoara, Iași, alături de București.

Proiectul de OUG nu este final, coaliția urmând să aibă noi întâlniri pentru a definitiva forma proiectului.

Guvernul trebuie să acopere o gaură la bugetul public de câteva miliarde de lei, motiv pentru care discută despre creșterea unor taxe și impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. E okei, Neluțule, înlocuim industria IT cu industria pilelor, amantelor și consilierilor, să vezi ce de bani or să aducă la buget! Or să se dizolve multe firme și se vor reînființa în alte țări, câștigul infim va fi devansat de pierderea a zeci de mii de PFA/SRL și câteva multinaționale, o ninica toată

    Tu ca postac ce taxe plătești?

  2. Foarte rau, sa produca si restul cat produce un ITist

  3. Ok, îți explic.

    1. Dă o căutare pe Google cu „Industria IT Romania” și o să afli că aceasta produce aproximativ 6% din PIB, cu o creștere de 3 ori mai mare decât media națională. Cu alte cuvinte, este în interesul României să rețină programatorii aici, pentru că industria IT aduce foarte mulți bani la bugetul statului. Nu am stat să fac calculul, dar cred că e de bun simț că sunt mult mai mulți bani decât pierde statul oferind acele facilități fiscale (altfel nu s-ar justifica).
    2. Argumentul cu „se poate lucra de acasă” e adevărat și nu prea. Din ce în ce mai multe companii cer angajaților să se întoarcă la birou sau să lucreze în regim hibrid, de când s-a terminat pandemia. În plus, dacă verifici job-urile de pe LinkedIn, o să vezi că majoritatea companiilor din afara României preferă să fii în țara în care au ei biroul, chiar dacă lucrezi de la distanță.

    Eu nu spun că IT-iștii trebuie să fie scutiți de taxe. Spun doar că sunt alte țări care abia așteaptă să le ofere oferte mai bune, din lipsă de forță de muncă. Chiar încurajez statul român să bage taxe și mai mari, să vedem cine va râde mai bine la urmă.

  4. Eu spun că nu e normală discriminarea.

  5. Eu spun ca Statul a decis acum cateva luni sa-i scuteasca de impozit pe venit si pe ITistii care lucreaza in instituțiile statului. De parca nu stim cum se lucreaza acolo

    Au rezultat mai putini bani la Buget. Asa ca a pus un plafon de scutire ca sa ia de la bogații din privat si sa dea la cei de la stat.
    Normal ar fi sa se renunte la ea. La scutire.
    Ori esti aitist ori cerșetor…

    • Cum se lucreaza?

    • Jast4fan,
      Directorul IT pierde cel mai mult timp sa acopere comisionul privat pe care-l incasraza cand cumpara soft gata facut, cei din subordine trebuie sa fie docili – nu priceputi

  6. @Made… Ok, am inteles justificarea si multumesc pentru explicatie. Dar nu-nteleg de ce, chiar daca IT-ul este in top-ul contributiei la PIB-ul Ro, munca lor n-ar trebui sa suporte taxarea pe care o suporta toti ceilalti? Apoi, nu cred ca-i corecta justificarea numai prin prisma productivitatii, medicii/profesorii de ex., nu sunt „productivi” dar sunt esentiali, si ei nu sunt scutiti…N-ar trebui sa fie nimeni „scutit”, diferentierea valorica ar trebui sa fie data prin venitul salarial taxabil in mod unitar, fara exceptii, deci, daca sunteti „top” sa aveti salarii „top” taxate ca toti ceilalti, asa ar fi corect, dar Ro. a excelat intotdeauna prin exceptii de tot felul si la tot pasul….P.S. Poate imi explicati dvs., cum in tara in care IT-ul este in „top” sistemul informatic „de stat” (spitale/tribunale/scoli/primarii/etc.) este aproape nul (cred exceptiile astea nu functioneaza numai la privat ci si la stat)?!?

  7. Nu este normal ca IT iștii să aibă scutire de impozit, mai ales că în firma sunt scutiți toți, nu numai cei care produc software. Adică și secretara, și funcționara de la HR, și doamna de la curățenie sunt scutite, deși nu au nicio calificare adecvată domeniului și nici de plecat în străinătate n-au de gând să plece !!
    Iar scutirea aceasta cu prag, într-adevăr lovește chiar în producătorii de soft, adică în angajații calificați, ducând la ridicola situație când doamna de la curățenie va fi scutită deși nu știe decât să spele vasele, pe când eminentă cenușie care duce firma în spate și care produce profit, va trebui să plătească impozit pentru că are salariu mare !!
    Adică impozitare invers proporțională cu valoarea omului în firma !!
    Aberații marca Ciolacu și PSD !!
    Normal ar fi să plătească toți angajații impozit și să nu mai existe scutiri, care nu fac altceva decât, prin scăderea nivelului taxelor, să scadă ponderea domeniului in bugetul țării !!

    • Te contrazic. Sunt IT-ist și am o companie de IT. Doar angajații cu diplomă de licență în IT sunt scutiți de impozit, secretarele, financiarul, marketingul, HR, admin, femeia de serviciu și portarul nu sunt scutiți. Colegii programatori fără studii absolvite nu sunt scutiți de impozitare.

    • Firmele si salariatii IT din Romania nu au fovedit competenta care se vechiculeaza, pt ca daca ar avea intr adevar o competenta mai mare decat in alte state, digitalizarea entitatilormpublicecar fi fost de mult timp finalizata .
      Asa ca firmele si salariatii din IT, nu trebuie sa beneficieze de vreo facilitate suplimentara fata de alte domenii, si este normal sa plateasca aceleasi impozite ca orice firma si salariat .
      Asa cum considera majoritatea cetatenilor romani .

    • @ exal – nu cred ca firmele de it parasesc Romania , pentru ca aici au profit mai mare fata de occident .

  8. Sistemul informatic de la stat este în colaps datorită pilelor și relațiilor. Nici o firmă serioasă de IT nu produce software pentru stat deoarece nu poate concura cu pilele. Ca producător de software când spun prețul real, sunt luat în derâdere, dacă nu este un preț colosal și nu ofer atenții pe durata contractului, nu prezint încredere.

  9. Mai interesant decât eliminarea scutirii este cum toate micro au fost impozitate in functie de profit. De la vreo 13% impozite s-a ajuns la 30%. Nu spun ca e neapărat incorect dar practic s-a terminat cu cota unica.

  10. Să lăsăm la o parte oportunitatea eliminării scutirii de impozit.
    Însă în cazul eliminării acesteia, oare companiile prospere din IT ce decizie vor lua vis-a-vis de dragii lor servanți, programatorii care le aduc prin productivitate sporită și eficiență, zeci, sute de milioane de $ profit.
    Vor arăta empatie mărindu-le brutul cu procentul corespunzător pentru a rămâne cu același net?
    Sau vor afișa o mină îndurerată afirmând că nu-și permit și vor pasa povara fiscală servanților? Asta după ce ani de zile la rând s-au lăudat cu profituri istorice.

  11. o sa-i taxeze ca si-asa nu votau cu psd si apoi or sa plece din tara ca restul oamenilor muncitori si vor ramane numai cei abonati la sistemul bugetar sa se manance intre ei cu taxe si privilegii

  12. Mai sus exemple de români clasici. În loc să ceară micșorarea impozitelor pentru toți, aplaudă ca focile că unii vor plăti mai mult.
    Vai de capul vostru de săraci rupți în..