G4Media.ro

Patroana unuia dintre principalii producători de mezeluri din România, condamnată la închisoare…

Sursa Foto: Ziarul de Iasi

Patroana unuia dintre principalii producători de mezeluri din România, condamnată la închisoare cu executare pentru corupție și fraude cu fonduri europene

Gabriela Ciuburciu, care deţine firma de mezeluri Vascar SA Vaslui, unul dintre principalii producători de preparate din carne şi conserve din România, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru corupţie şi fraude cu fonduri europene, transmite Agerpres.

Compania Vascar, deţinută de familia Ciuburciu, a fost înfiinţată în anul 1991, prin preluarea activelor fostei „Industrii a cărnii” Vaslui. Vascar este o firmă importantă în industria conservelor şi preparatelor din carne, activând în principal în zona Moldovei.

Potrivit deciziei instanţei, Gabriela Ciuburciu a primit doi ani de închisoare pentru luare de mită, trei ani pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE, şi doi ani pentru spălare de bani. Pedepsele au fost contopite, iar Gabriela Ciuburciu va executa 4 ani şi 4 luni de închisoare.

De asemenea, judecătorii i-au interzis acesteia să mai ocupe o funcţie de conducere în cadrul unei societăţi comerciale pe o perioadă de doi ani după ce iese din închisoare.

În acelaşi dosar, au fost achitaţi Cristian Ştefan Mihăescu (reprezentant legal al mai multor societăţi comerciale) şi Iuliu Cepoi (acţionar şi fost director comercial al SC Vascar SA, acţionar unic la SC Plastics SRL Vaslui), fiind încetat procesul penal împotriva lui Mircea Moraru (fost angajat al SC Plastics SRL), ca urmare a decesului acestuia.

Pe latură civilă, judecătorii au dispus ca Gabriela Ciuburciu să plătească în solidar cu firma Vascar suma de 6.006.298 lei către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, în raport de sumele de bani obţinute pe nedrept în relaţiile cu societăţile Zilli&Bellini SRL Parma Italia, Rudolf Kissinger GMBH Germania, Laska Laden Schlachtauseinrichtungen und Kuehlanlagen GMBH Linz Austria, Matilux SA Luxemburg şi SC Panini SRL Maranello Italia.

Totodată, magistraţii au dispus confiscarea sumei de 98.100 euro, primită cu titlu de mită de către Gabriela Ciuburciu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Potrivit DNA, în cursul anului 2006, SC Vascar SA, societate comercială cu obiect de activitate fabricarea produselor din carne, a devenit beneficiara unor fonduri europene acordate prin programul SAPARD în vederea punerii în practică a unui proiect ce vizează modernizarea unei fabricii de produse din carne.

În acest context, în perioada noiembrie – decembrie 2005, Gabriela Ciuburciu, în calitate de asociat şi director general al SC Vascar SA şi responsabil legal al proiectului, a solicitat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Italia să mărească preţul unei linii de fabricare a conservelor cu 20% şi să îi remită acest procent cu titlu de mită pentru ca, în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, să atribuie acestei firme contractul de achiziţie a liniei de fabricare.

Din suma pretinsă, în lunile iunie – septembrie 2006, Gabriela Ciuburciu a primit 175.600 euro, în mai multe tranşe, din care 77.500 de euro prin intermediul lui Dan Eugen Dorneanu şi 98.100 de euro în contul bancar al unei societăţi comerciale controlate de ea.

De asemenea, Gabriela Ciuburciu a pretins şi primit de la reprezentanţii unei alte societăţi comerciale italiene suma de 9.950 de euro pentru a atribui şi a încheia contractul de achiziţie a unor utilaje pentru tratament termic.

Conform DNA, pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume şi pentru a-i ascunde adevărata provenienţă, Gabriela Ciuburciu a întocmit mai multe documente reprezentând pretinse contracte şi alte documente justificative, încheiate cu firmele care au beneficiat de contractele de achiziţii.

Procurorii susţin că, pentru a obţine în mod injust suma totală de 4.525.551 lei (echivalentul a aproximativ 1,4 milioane euro calculat la cursul din perioada efectuării plăţilor) provenită din fonduri SAPARD şi din bugetul naţional, Gabriela Ciuburciu a prezentat Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente şi declaraţii false şi inexacte de natură să creeze aparenţa de legalitate a plăţilor efectuate în cadrul proiectului (oferte false, declaraţii pe propria răspundere, contracte).

Potrivit DNA, Gabriela Ciuburciu a fost ajutată de Cristian Ştefan Mihăescu, care i-a pus la dispoziţie mai multe oferte false în cadrul procedurilor de achiziţie derulate în proiect, precum şi de Dan Eugen Dorneanu, care a contribuit la întocmirea şi prezentarea unor documente ce atestau aspecte neconforme realităţii, ajutând-o totodată pe inculpată să ascundă provenienţa unor sume de bani şi să primească, în numerar, două tranşe totalizând 77.500 euro din suma solicitată cu titlu de mită.

Totodată, în cadrul aceluiaşi proiect, Iuliu Cepoi şi Mircea Moraru au ajutat-o pe Gabriela Ciuburciu să prezinte la APDRP documente şi declaraţii false (oferte, contracte, facturi, situaţii de lucrări), care atestau în mod nereal că firma lui Iuliu Cepoi, SC Plastics SRL, ar fi executat lucrări de construcţii şi instalaţii.

Sursa Foto: Ziarul de Iasi

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Asa ar trebui sa se intample cu toti care fraudeaza statul si politicienii care ne amaneteaza si viitorul copiilor nostrii, legea ar trebui respectata si aplicata pentru toti nu doar pt doamna cu salamu ca na stiut cand sa se opreasca. Coruptia si hotia duce tara inapoi si toti care fura indiferent de unde ar trebui sa plateasca si confiscat totul.

  2. Pacat ca la noi in tara, condamnarile se fac doar pe baze politice.
    A pierdut PSD in Vaslui, a primit si doamna din Vaslui puscarie.
    O fi chiar asa corect ?

    • Unde e baza politică? Și ce logică este asta, că sunt condamnați cei din PSD, doar fiindcă sunt implicați în politică? Ei sunt condamnați pentru că sunt infractori, nimic altceva. Sunt doar infractori infiltrați în politică și care guiță mereu pe la TV că sunt condamnați politic. Vezi și cazul infractorilor Dragnea, Voiculescu, Năstase etc.

    • Daca erau doar de la PSD nu aveam încrâncenarea uslista împotriva DNA și Kovesi. Amintiți-vă (sau căutați) ce zicea Băsescu de ofensiva DNA împotriva corupților.
      Acum, după ce l-am ales pe Klaus (sper sa nu avem vreo surpriza diseară) putem întreba și noi mai cu forța de ce a demis-o pe Kovesi, fără nici o urmă de apreciere la adresa șefei DNA?

  3. Ma declar întru totul de acord cu predecesorul ,sa fie toți controlați periodic si controale financiare anuale pt. Prevenirea hotiilor de tip mafiot ,cei prinsi sa lise puna imediat sechestru pe avere pt.ca statul să poată recupera pagubele ori in romania rămân cu avere, si noi plătim corect impozite ca sa aiba hotii condiții optime in pușcării,ies repede si fac din nou ,vin mai școliți de acolo

    • Dar carnea le-o controleaza cineva?
      Foarte bine ca mai exista si justitie . Ar trebui sa fie mult mai drastica, asa ar capata si bogatii constiinta. Sunt destul de privilegiati patronii, isi permit sa jongleze si cu sanatatea, timpul si rabdarea muncitorilor, dar nu se simt ei bine daca nu fura peste masura bunului simt.

  4. Pentru buna purtare , exemplară așa cum se va consemna, aceasta duduie mafiotă va ieși repede de la recreere, urmând să continue ceea ce alții vor face in locul ei, câtă vreme va lipsi ! Viața continuă pe meleagurile românești, furate de jeguri și mizerabili ! ??

  5. Economia subterană trebuie scoasă la iveală,dar nicio clasă politică nu va face asta ba dimpotrivă ea se va alimenta din această economie. Cu toții știm că din muncă cinstită nu poți face avere și dacă circuli in țară de la un capăt la altul o să vezi vile de sute de mii de euro mașini foarte scumpe plus banii scoși din țară prin diferite inginerii financiare iar milioane de români muncesc că sclavii pe salarii minime pe economie. Unii își merită soarta dar unii de bună credință cu taxe și impozite la zi merită altă soartă.

  6. Oameni buni Hai să ne unim să nu se mai dea închisoare la acești infractori să i se ia banii și să îi lase să se ducă în Cișmigiu să joace Remi cu pușcăriașii Ce aveți voi cu libertatea lor lăsați domnule în pace luați banii toți verifică și pe mama și pe nepotul și pe toți de unde au bani dacă nu au salariile care corespund banii acolo trebuie atingi acești indivizi cu toții trebuie să ne unim să se producă acest lucru umblat la bani

  7. Dacă patroana respectiva este implicată politic,asa o fi cum zice instanță,Dar sa fim foarte sceptici în anumite privinte,întrucât de 5 ani statul s-a preocupat cu perseverență sa atace producători români,Adică cu capital autohton ,prin controale fiscale de anvergură,pe baza unor praguri de risc fiscal.Numai ca aceste controale ,de regulă,scot sume de 10 ori mai mari decât cele de la analiza de risc,falimentand asadar contribuabili multi care asigurau locuri de muncă.Ca doar nu toată lumea are noroc sa lucreze la buget.

  8. Dacă patroana respectivă a fost condamnată de Tribunal, atunci Decizia poate fi atacată cu Recurs, care se va judeca la Curtea de Apel. Cu Apel se pot ataca Sentințele Judecătoriei, care se judecă în Tribunal. Cu alte cuvinte Apelul se judecă la Tribunal, iar Recursul se judecă la Curtea de Apel. Pare un joc de cuvinte, dar așa este. Părerea mea! Dacă Tribunalul a fost prima Instanță, și nu s-a judecat și la Judecătorie, aceasta ar putea fi īn funcție de valoarea prejudiciului.

  9. MoD de gândire banditesc:
    -1 milion euro
    -5 ani pușcărie
    -executare numai 2 ( că purtare bună, că o carte scrisă, că o boală autoimuna…)
    Apoi, trai nineaca!

  10. 1. Ma gandesc ca prea-cinstitele firme italiene, germane și luxemburgheze(astia săracii, la cat de mica e tara, n-au alta șansă decat sa „tax rolling” banii) sunt si ele la randul lor ancheta si puse la zid in tarile lor! Întreb și eu.
    2. Dacă în afaceri cu statul poti fi. Forțat să accepți să dai mita, în domeniul privat ce te poate obliga? Piata e liberă. E cusută cu ață albă.
    3. A urmărit cineva daca nu s-au mai emis facturi ulterioare, pentru servicii eligibile la fonduri, de către prea-cinstitele firme occidentale? E o practică curentă, ne-inventată de români.
    4. Chiar numai preluăm fara sa analizăm pe mai multe laturi G4media? Care este rolul unui astfel de articol daca redă doar jumătate de adevăr.