G4Media.ro

Pașii pe care îi va urma Ludovic Orban până la votul de…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Pașii pe care îi va urma Ludovic Orban până la votul de învestitură: cât timp are să-și formeze Cabinetul și când trebuie să meargă în Parlament 

Premierul desemnat, Ludovic Orban, are un termen de zece zile pentru a solicita Parlamentului votul de învestitură pentru programul de guvernare și echipa guvernamentală, iar în cel mult 15 zile Senatul și Camera Deputaților trebuie să se reunească în ședință pentru a vota Cabinetul, timp în care miniștrii propuși sunt audiați în comisiile parlamentare. Pentru ca noul guvern să fie învestit e nevoie de 233 de voturi favorabile ale parlamentarilor.

Constituția stabilește, la articolul 103, că:

  1. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  2. Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
  3. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Astfel, pentru ca Guvernul Ludovic Orban să fie învestit, este necesar ca minimum 233 de parlamentari să voteze „pentru”.

După acordarea votului de încredere, prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului, stabilește Constituția la articolul 104.

Procedura prin care Parlamentul acordă votul de încredere pentru Guvern este detaliată în Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Astfel, potrivit Regulamentului, Birourile permanente ale celor două Camere vor asigura multiplicarea şi difuzarea către deputaţi şi senatori a programului şi listei Guvernului, de îndată ce acestea au fost primite de la candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru.

Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Dacă, în urma audierii în comisii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcţia de ministru, respectiva persoană va fi audiată, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Ședința comună în care se acordă votul de învestitură se desfășoară după următorul program:

  • Preşedintele de ședință, după aprobarea ordinii de zi, dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.
  • Reprezentanţii grupurilor parlamentare își exprimă punctele de vedere cu privire la programul şi lista Guvernului.
  • După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui
României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, mai prevede Regulamentul.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ludovique,
    La ceremonia de învestitură îți aduci și tu chitara să ne încânți și pe noi cu o bucată de Tarrega sau cu una de Domeniconi? Pe mine Koyunbaba m-ar coafa intre coarne…

  2. Dar ce se va intampla daca PNL nu va reusi sa adune cvorumul Parlamentului, iar pesedistii, asa cum au anuntat, nu vor intra in sala decat daca vor vedea ca in sala au intrat deja 233 parlamentari? Se va repeta convocarea de noi sedinte la infinit?

    • Se vor aduna chiar din prima sedinta si se va vota un nou Guvern, deja se contureaza o graba fara margini pentru a fi reparate magariile comunistilor si securistilor din ultimii 30 ani si nu numai, din 1956 incoace…