G4Media.ro

Partidul toxic pentru libertatea presei. Dragnea a dus cenzura și auto-cenzura de…

Partidul toxic pentru libertatea presei. Dragnea a dus cenzura și auto-cenzura de pe vremea lui Năstase la alt nivel

De Ziua Mondială a Libertății Presei, trebuie să avem libertatea de a spune răspicat: PSD este și a fost un partid toxic pentru presă. De câte ori s-a aflat la guvernare, a tratat mass-media brutal, prin amenințări și acțiuni de forță sau a cumpărat-o pentru a manipula informația. Cenzura și auto-cenzura s-au instalat rapid în redacții de câte ori acest partid a guvernat România.

Pentru cei care au uitat cum funcționa presa sub guvernarea Năstase (2000 – 2004) sau n-au cunoscut perioada, găsiți la sfârșitul textului un raport publicat de Freedom House (organizația din Washinton DC) dedicat anului 2004, un an de campanie electorală la fel ca acum.

Presa era parțial liberă, guvernul Năstase cumpăra tăcearea presei cu publicitate de stat sau prin alte cadouri, cum ar fi tăierea unor datorii de milioane de euro Pro TV-ului condus la acea vreme de Adrian Sârbu. Dacă aceste metode nu funcționau, guvernul trecea la amenințări directe împotriva jurnaliștilor pe persoană fizică sau împotriva organizațiilor din care făceau parte.

La televiziunea și radioul de stat, cenzura se manifesta în forță, la fel ca azi. Aceste redacții descoperă libertatea de expresie numai când PSD intră în opoziție.

Față de acum 15 ani există totuși o diferență notabilă. Publisherii străini aproape că au dispărut din presa românească, în schimb s-au întărit mogulii locali. Dragnea a dus cenzura și autocenzura de pe vremea lui Năstase la alt nivel.

Marii moguli sunt azi partenerii liderului PSD. Antena 3 s-a transformat oficial în televiziune de partid, după ce soția lui Adrian Ursu, omul care conduce editorial televiziunea, a ajuns peste noapte pe locul doi pe listele PSD la europarlamentare. Televiziunea fugarului Ghiță este aliatul ideal în lupta împotriva justiției. Digi24.ro a diminuat tonul critic, iar mai mulți jurnaliști au plecat.

Unii moguli au o cauză comună cu a politicienilor: lupta împotriva justiției. Pe tema asta se înțeleg perfect și fără bani.

Jurnaliștii care au investigat afacerile și averea liderului PSD (Belina, Brazilia) au fost călcați de anti-fraudă în mod abuziv, amenințați cu anchete penale sau cu amenzi de către oficiul pentru protecția datelor cu caracter personal.

Cenzura și autocenzura se manifestă mult mai brutal față de guvernarea Năstase. Mizele au crescut semnificativ. Politicienii s-au capitalizat, au mai mulți bani la dispoziție și ceva infinit mai important de apărat decât imaginea lor sau a partidului: libertatea fizică.

Ziariștii, la rândul lor, au pierdut ceva, în toți acești ani: motivația interioară, credința într-un viitor mai bun. Atunci erau la orizont NATO și UE, lumea occidentală. Azi ne luptăm să nu ieșim din ea.

Mulți se văd captivi într-o presă mai mult sau mai puțin controlată. N-au prea multe opțiuni la îndemână, dar, cu toate acestea, mai sunt destui care se încăpățânează să-și facă meseria și să sape după adevăr.

Iar față de 2004 există o diferență uriașă: expansiunea internetului, care ne dă multora dintre noi spațiul vital pentru a ne face meseria așa cum știm mai bine.

S-a mai schimbat ceva: structura economiei. Publicitatea de stat nu mai joacă un rol atât de important ca acum 15 ani. Politicienii pot dirija în continuare fluxuri financiare mari, dar nu pot controla toată piața de publicitate și, mai ales, nu pot opri cititorii să doneze pentru publicațiile pe care le susțin.

Lumea s-a schimbat și asta oferă o speranță în plus față de universul închis al anilor 2000. Încă ceva: chiar și atunci, cu tot controlul strict exercitat asupra presei, Năstase a pierdut alegerile.

Redăm mai jos raportul Freedom House despre starea presei din România în 2004, ultimul an al guvernării Năstase:

”În ciuda garanțiilor constituționale care asigură libertatea de expresie, există un control politic și economic extins asupra media, care a condus la autocenzură, lipsa pluralismului și la diminuarea independenței presei. Pe măsură ce România avansează către statutul de membru UE, Parlamentul European a cerut în mod repetat României în 2004 să garanteze libertatea presei. Un nou Cod Penal adoptat în acest an și programat să intre în vigoare în 2005 a dezincriminat calomnia, dar aceasta rămâne pedepsită penal cu amenzi foarte mari. UE continuă să critice România pentru amestecul politic în justiție și pentru lipsa independenței sistemului judiciar.

În ianuarie, o echipă de jurnaliști și colaboratori ai săptămânalului Dilema au părăsit redacția după ce Parlamentul a stabilit că guvernul trebuie să numească membrii board-ului editorial al revistei (Notă: se referă la momentul în care ziariștii au plecat din redacția Dilema și au fondat Dilema Veche, deținută privat). Partidul de guvernare, PSD, dornic să facă o impresie favorabilă în UE, nu apreciază criticile presei și a devenit mai puțin dispus să furnizeze informații către media. Postul național de televiziune a anulat o emisiune cunoscută pentru abordarea unor subiecte sensibile, cum ar fi neajunsurile democrației românești.

În octombrie, Senatul Românie a retras acreditarea României Libere, un ziar critic de opoziție. Centrul Român pentru Investigații Jurnalistice susține că articolele de investigație dispar din presa locală și că sunt în declin și la nivel național. Potrivit agenției Media Monitoring, lipsește pluralismul media și au loc încercări frecvente de a manipula informația de către media controlată de stat, în special de către postul național de radio.

Posturile TV deținute de stat acordă puțin spațiu de emisie Opoziției politice sau jurnaliștilor critici. În toamnă, acoperirea campaniei prezidențiale de către media controlată de stat a fost manipulată, iar reportajele erau favorabile PSD.

Un reporter de la TVR a ieșit public și a acuzat postul de cenzură și de conformare cu cererile guvernului.
În martie, unui jurnalist maghiar cunoscut pentru atitudinea sa de dreapta i s-a interzis intrarea în România din motive de securitate națională invocate de autoritățile române.

În 2003, mai mult de zece jurnaliști au susținut că au fost agresați din cauza articolelor publicate, însă nimeni nu a fost condamnat. În schimb, atacurile și amenințările împotriva jurnaliștilor au continuat în acest an (Notă – 2004).
Proprietarii media sunt cel mai adesea edituri străine, foști politicieni și oameni de afaceri, iar jumătate din toate televiziunile locale sunt deținute în parte de oameni de afaceri și oficiali ai partidului de guvernare.

Diversitatea în ce privește proprietatea presei tipărite e într-o situație mai bună, dar persoane având strânse legături cu PSD controlează numeroase ziare. Jurnaliștii de la Evenimentul Zilei și România Liberă, ambele cunoscute pentru tonul critic la adresa guvernului, acuză proprietarii străini, Ringier (Elveția) și WAZ (Germania) de interferență editorială după ce le-au cerut jurnaliștilor să diminueze tonul critic în relatările despre guvern.

Ringier și WAZ dețin împreună 3 dintre cele mai vândute ziare. Publisherii străini spun că sunt presați să îndulcească tonul critic pentru a securiza veniturile din publicitate. Publicitatea guvernamentală în presă a crescut în acest an la 8 milioane de dolari cheltuiți față de 2 milioane în 2003.

UE a dat publicității un raport critic în toamnă, susținând că guvernul a șters datoriile pentru câteva organizații media în schimbul unei abordări favorabile și a recurs la intimidări prin intermediul taxării punitive împotriva presei critice.
Într-o moțiune introdusă de Opoziție în octombrie, aceasta a condamnat încercările guvernului de a controla media. În decembrie 2004, Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale și a promis să schimbe tratamentul acordat presei de către guvern și să întărească libertatea presei.”

Raport Freedom House 2004
Raport Freedom House 2004
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. Nu stiu care e mai toxic: partidul sau statul?!

    • da, exact, in evul mediu se ardeau oamenii pe rug.

      halal analiza comparativa !

    • Statul in Romania este de ceva ani buni in mare parte PSD si emanatiile FSN (ALDE, Pro Romania si UDMR). Deci trebuie curatat statul de acest cancer. Statul Roman in sine nu este toxic.
      PSD este nu numai un partid toxic pentru presa ci si pentru societate in general, pentru mediu, pentru societatea civila, pentru mediul de afaceri etc.

    • Și una și alta

    • Si voi, postacilor – x-link, spawn, A310, NewLevel, GeigerC, faceti parte din structura de hartuire a presei nealiniate, si reprezentati mesaj dupa mesaj o modalitate contemporana de manipulare a opiniei. Avem si postaci care fac meseria asta de-atata vreme, incat au inceput sa dezvolte si constructii personale, care fac mai dificila identificarea, dar tot va tradati la un moment dat – area, ciobanul bucur. Evident, toti sugeti gros de la buget, va intretine psd-draknea-alde cu sume zdravene, ca sa loviti in libertatea presei si in dreptul cetateanului la libera informare. Ati invadat siturile de stiri independente si munciti la greu, mai ales in ani electorali. G4 Media este printre putinele situri care mai ofera spatiu de comentariu fara interventia automata a moderatorului, asta insemnand ca apar mesaje imediat ce sunt scrise. Adica, au curaj si nu cenzureaza, iar voi veniti cu acuze obraznice la adresa jurnalistilor care scriu pe acest site.
      Excelent articol, bravo! Ma asteptam sa mergeti mai departe cu analiza situatiei din presa, dupa articolul beton despre cartelizarea televiziunilor, care continua. Si asupra acestui subiect, televiziunile de stiri capturate, trebuie sa reveniti si sa mai sapati, si acolo sunt lucruri multe nespuse si neintelese inca, merita analizate.

  2. Tăpălagă, acest ultim bastion „care este” al libertății presei…..

  3. dragnetti si tericeanu sunt trepadusi.
    felix & asociatii sunt in capul trebii.

  4. …dacă asta au vrut moftangii lui „Nu mă duc la vot,că toți sunt la fel!”,asta avem,și mai urmează…

  5. Mai tapalga , te tine cineva cu forta in „presa” , as fi curios cine este atat de bun samaritean , incat finanteaza tot felul de site-uri .

    • Mata mare

    • Bai postac psdist, nu sunt nici samaritean si nici nu ma dau banii afara din casa, insa sponsorizez cu 5 euro pe luna G4 media, Comisarul, Rise Project, Newsweek, Edupedu si Ziaristii.com, ca sa va dau peste bot voua si psd-draknea-alde-udmr, hotilor infecti! Si daca ar fi cat mai multi romani care ar sponsoriza presa independenta, cu atat mai repede ati disparea, leprelor!

  6. Dle Tapalaga, lasati-o balta … orice jurnalist, ziarist sau cum va place sa va denumiti activitatea pe care o desfasurati, este o fiinta umana cu ambitiile, mofturile si slabiciunile ei. Involuntar va plangeti ca sunteti slabi si manevrabili si aveti impresia ca toate lucrurile pe care le-ati redat in articolul dvs s-au petrecut numai din cauza politicienilor si mogulilor. DAR CAND O SA AVETI ELEGANTA SA NE SPUNETI CA POLITICIENII SI MOGULII VA SPECULEAZA PROSTIA, DORINTA DE AFIMARE IN ORICE MOD SI CAT MAI REPEDE, MOFTURILE, AMBITIILE, DAR MAI ALES SLABICIUNILE?

    Chiar va imaginati ca suntem asa de naivi incat sa credem ca toate lucrurile de care va plengeti s-ar fi petrecut daca „bravii jurnalisti” ar fi fost responsabili si cu onoarea la ei?
    O amenintare (chiar si fizica) este posibila numai daca cel care face amenintarea va are la mana, adica va cunoaste „bubele din cap” sau lucrurile care nu doriti sa fie cunoscute…
    Amenintarea cu pierderea locului de munca si, implicit, cu pierderea resurselor financiare pentru supravietuire personala sau familiala, este argumentul cel mai facil pentru a specula prostia si imoralitatea oricui. Numai un neputincios se sperie ca isi pierde locul de munca. Numai un neputincios nu poate sa o ia de la capat.

    Dle Tapalaga, toti mancam, toti bem, toti vrem statut si rang social, toti credem ca suntem, intr-un fel sau altul, buricul pamantului … cand asculti pe oricare dintre maretii jurnalisti, ziaristi, analisti sau cum dracu le place sa isi spuna nu ai cum sa nu ramai cu sentimentul ca oamenii aia isi inchipuie ca le stiu pe toate si sunt detinatorii adevarului absolut … unii dintre ei au un asa elan incat iti vine sa versi din cauza importantei pe care si-o dau.

    Ca sa n-o mai lungesc, ca ma enervez mai tare decat m-am enervat pana acum, dle Tapalaga gradina lui Dumnezeu e plina de lepre… e asa de plina incat nu mai vezi altceva decat lepre.
    Dle Tapalaga, astept ziua in care veti spune simplu: „sefu’, uite care e treaba, articolul il scriu eu si tu nu modifici nicio litera, indiferent pe cine o sa doara ce scriu eu acolo; daca faci asta nu mai vreau sa am treaba cu tine si cu firma ta, chiar daca o sa mor de foame. Daca nu vrei sa publici, nicio problema, fac manifeste si tot a sa spun ce am de spus”.

    Aveti vreunul dintre voi, freelancer-ilor, tupeul asta? Hai, aratati-ne ca va tin bracinarii si mergeti pana la capat, indiferent de riscuri, inclusiv sa fiti dati in judecata si sa vi se spuna „penali” sau sa fiti dati afara si sa nu mai aveti cu ce sa va platiti facturile si painea de zi cu zi!
    Altfel, am vazut ca va doriti donatiile cititorilor, insa acesle donatii vor fi meritate abia atunci cand ceea ce scrieti merita sa fie citit… Spre exemplu, eu as vrea sa stiu cati bani se incaseaza in fiecare an din taxele judiciare achitate in cauzele civile si comerciale ce se solutioneaza de justiti romana, unde se duc exact acei bani si cati din ei se intorc in sistemul judiciar pentru a-l face performant si a-i asigura o infrastructura demna de un „stat de drept” (ce slogan kkcios).

    • Pai chiar daca toti jurnalistii ar fi niste lepre si tot nu s-ar justifica aservirea presei de catre PSD. E ca la fusta scurta: „da, a violat-o, dar de ce purta fusta scurta?” sau ca la televiziunile care difuzeaza balegar pentru ca asta vor consumatorii. Desigur ca PSD se foloseste de ziaristii imorali; desigur ca e mai usor pentru un ziarist sa cistige niste bani ca sa nu critice puterea, decit sa spuna adevarul si sa moara de foame. Aproape toti facem chestia asta dar nu inseamna ca trebuie sa incurajam mizeria.
      Eu cu g4m am alta problema: stingismul atroce, iar pentru chestia asta nu-i iert, nu-i uit si nu le donez.

    • Ne batem de 30 de ani cu ticalosia romaneasca, sursa tuturor problemelor noastre, o ticalosie cultivata in sute de ani sub diverse ocupatii straine si sub comunism.

      Dar cred ca Tapalaga nu e sluga de partid, ceea ce il pune net peste ceilalti.

      Nu sunt toti jurnalistii la fel si nu vreau sa incep cu lozinca „sunt toti la fel”, fiindca lozinca asta ne-a costat intreaga tara din 2017 incoace, care acum trebuie reconstruita, dupa nenorocirile provocate de PSD.

    • Stat de drept ca stat de drept, dar despre dreptate ce parere aveti, tot un slogan de rahat este ???? Va pasa de ea? De ce jigniti jurnalistii? Cu ce le sunteti superior? Ati scris de parca ati detine dreptatea absoluta, de fapt o parere confuza si plina de un dispret fara cauza !!! Eu consider ca farama de curaj care exista in presa pentru a se spune adevarul e un noroc si trebuie sustinuti cei care au acest curaj, nu jigniti. Desigur ca exista si un tupeu formidabil in randul celor care sustin puterea cu minciuni infioratoare menite sa prosteasca cateva milioane bune de oameni usor de fascinat…Acest tupeu nu este altceva decat lasitatea celui bine platit care scrie sau spune doar ce-i place dictatorului, pentru a avea o viata de huzur chiar daca mananca ce nu trebuie…
      V-ar place sa ramana numai acestia in spatiul public ?

    • Interesantă ”lecție de imoralitate”!
      Din categoria ”toți sunt/suntem la fel”.
      Se vede că vă pricepeți!
      Prea mult efort ca să propagați dejecțiile latriniste.

  7. Imediat sar postacii sa-l atace pe Tapalaga, ceea ce confirma 100% ca Tapalaga spune adevarul.

    Multumiri postacilor PSD Spawn si A310, slugi fidele ale partidului, care dispretuiesc pe oricine nu asteapta voie de la partid sa gandeasca si sa se exprime liber.

  8. Dragnea e pe departe cel mai înjurat om din România iar Tapalaga poate se referă la jurnaliștii independenti, dintre care nu a făcut si nu va face niciodată parte, pentru că niciun jurnalist independent nu intră de mana cu ministrul justiție în arhiva SIPA…….numai agenții au acces astfel la informatii.

    • Necastigator. Maitrage un loz ca poate iti iese.

    • Felicitări, excelent articol, aveți dreptate, doar că ăștia din România sunt mici copii (vor doar să-și scape „tătucii” de pârnaie) comparativ cu non-Fox media din America (la care se închină G4) care vrea să răstălmăcească realitatea și istoria americane.

  9. „Antena 3 s-a transformat oficial în televiziune de partid”.
    – Da! Si cu asta ce-ati facut?
    Aveti acum posibilitatea tehnica sa reluati fragmente din emisiunile haitei de manipulatori mercenari de acolo si sa demontati punctual, concret, procedeele lor de manipulare, care nu sunt prea complicate, dar sunt foarte eficiente. In special utilizarea jumatatilor de adevar, care credibilizeaza si minciuna pe care o lipesc de acele jumatati de adevar. Sau citarea corupta a unor afirmatii, cum a fost cazul recent cu preluarea deformata a unei afirmatii a Presedintelui, legata de cine sa voteze si impotriva cui la referendum. Sunt gata sa va ajut, benevol.
    Daca as vedea ca faceti asa ceva, as fi in stare sa contribui si eu la existenta voastra cu 10% din pensia mea. Dar asa? Doar ca faceti cate o afirmatie generala? Vedeti bine ca haita, in special Ciuvlica, va denigreaza aproape in fiecare seara. Ma tem ca, pur si simplu, va e frica de ei.

  10. Iete unde era aparatorul presei libere care ani de-a randul a slavit basismul ca religie de stat, a cautionat formarea statului mafiot-dupa cum recunostea insusi Betivansky- a papat multi bani nefacand presa ci doar pupinbaseala absoluta! Jet, ma!

    • Daca ai fi citit articolele lui Tăpălagă de cand era la hotnews ai fi observat ca era aproape singurul critic al lui base. Pe ce-ti bazezi afirmatiile?

  11. Deci hai sa discutam idei de presa: Bercea Mondial, Cocos, Nana, mormane de coconeti, erau sa nu subiecte?
    Maria Cociorvan, 77 de medici oncologi, Serban Bradisteanu, Mircia Gutau, erau sau nu subiecte?
    Nimic, nimic, nada, nothing, mai ziariciule care te vrei tu liber?
    Pai, te cocosa cu bataia Betivansky de nu te vedeai, te baga Luluta la beci de nu te vedeai, te fila Coldea si-n wc-ul propriu si personal de afla cand aveai diaree provocata de frica, adica mai mereu, bai, ce chestie tare, acum presei i se pune botnita, dar prin 2008-2014 duduia de libertate!

    • @aDa
      Ai enumerat exact toate flatulențele de presă ale latrinelor amintindu-ne toate mașinațiunile infractorilor inclusiv comisia parlamentară pentru anchetarea achiziției de la Nana.
      Într-adevar acesta este cel mai bun motiv pentru a lupta să avem o presă liberă.

    • Cara-ti hoitul de pe G4 Media, latrinisto! Cum deschideti gura, se si vede imediat postaceala, jet la a3!

  12. Va alintați doar, crezând ca lumea va deosebește.. care e diferența între unii vânduți stângii si unii vanduti dreptei? Probabil doar de preț…

    • Diferența este că cei vânduți infractorilor sunt tratați ca dobitoacele din ogradă.
      Ceea ce mă face să cred că ești ori infractor ori dobitoc.

  13. Bai, deci sa recapitulam:
    Antena 3 l-a bagat pe Mircea Basescu la bulau.
    Antena 3 l-a demis pe Florica Coldea, de frica caruia tremura toata țara.
    Antena3 a demis-o pe Luluta si a trimis-o tocmai in …..parchetul ioropean…ha, ha, ha, ce-mi plac glumele mele!
    Antena 3 i-a demis pe Onea si Portocala. Urmeaza Man si multi altii.
    Antena 3 l-a pensionat fortat pe Augustalin Loazar, ca el, in nemernicia lui, mai voia un mandat.
    Antrena 3 i-a facut pe adevaratii anticomunisti sa declare ca voteaza cu PSD.
    Asta inseamna jurnalism adevarat! Mai tare de-atat?
    Intreba odata Bășilă: Antena 3 e aici?
    Raspuns: Antena 3 e peste tot!!!

    • @Stefan
      Deși sunt mult mai multe de adăugat concluzia este clară:
      Voiculescu cel mai mare infractor și marele artizan al distrugerii României de 30 de ani.
      Ai demonstrat exact ceea ce nu avea nevoie de nicio demonstrație.
      Dar nimeni nu o putea spune mai bine ca tine.

  14. Cenzura si autocenzura definesc mass media in prezent, mai ales cand este vorba de criticarea derapajelor de la democratie ale regimului pesedist. Dar in perioadele cand PSD nu era la putere (CDR, DA, tehnocratii) s-a vazut o altfel de manifestare a „libertatii” presei: majoritatea comentatorilor, a posturilor TV criticau de mama focului guvernele non-PSD, ca sa discrediteze in ochii publicului neavizat alternativa la PSD. Coposu era „Caposul”, Constantinescu era „tapul”, Basescu era „Dictratorul”, Boc era ridiculizat si abordat cu obraznicie de fitele jurnalistice care ii bagau microfoanele in ochi etc. Cu adevarat o presa libera nu a existat niciodata in Romania in epoca postcomunista. In cea comunista, nici nu se punea problema de asa ceva. Ceva presa libera a avut Romania doar inainte de dictatura comunista. Jurnalistul in Romania de azi est un colportor de minciuni si manipulari si interpretari tendentioase, platit exact pentru asta. Adevarul in presa romaneasca? Proasta marfa pentru sistemul neobolsevic care domina tara.