G4Media.ro

Parlamentul European a adoptat rezoluția care prevede returnarea tezaurului României furat de…

Sursa Foto: romania-actualitati.ro

Parlamentul European a adoptat rezoluția care prevede returnarea tezaurului României furat de Rusia, inițiată de Eugen Tomac / Dezbatere emoțională în plen / Comisia Europeană se declară gata să sprijine orice demers

Parlamentul European a dezbătut joi o rezoluție care prevede returnarea tezaurului României furat de Rusia, potrivit agendei instituției. Rezoluția a fost inițiată de Eugen Tomac și e dezbătută în premieră la nivelul Parlamentului European.

UPDATE Ora 14.50: Europarlamentarul PMP Eugen Tomac anunță că Parlamentul European a votat, joi, Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia, cu largă majoritate de voturi. Tomac afirmă că nu suntem singuri în acest demers şi avem recunoaştere şi sprijin european ferm, iar după votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România şi împreună vor aduce Tezaurul României acasă, transmite News.ro.

”Succes uriaş în Parlamentul European! Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia a fost votată cu largă majoritate de voturi”, anunţă europarlamentarul Eugen Tomac.

Liderul PMP arată că ”Rezoluţia pe care a iniţiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal”.

”Este o chestiune de demnitate naţională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puţin decât restituirea celor 91,5 tone de aur şi a întregului Tezaur cultural. Le mulţumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare şi susţinere. A însemnat mult. Mulţumesc, bineînţeles, Băncii Naţionale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluţie a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României”, precizează Eugen Tomac.

”Nu suntem singuri în acest demers. Avem recunoaştere şi sprijin european ferm. După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România şi împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunţăm!”, mai spune Tomac.

UPDATE Ora 14.20: Eurodeputaţii au cerut joi dimineaţă la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din plenul Parlamentului European, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers, transmite Agerpres.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia în Parlamentul European.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat în cuvântul său introductiv că vorbeşte în numele Înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate, Josep Borrell.

„Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă”, a reamintit înaltul oficial UE.

„Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita”, a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenţia că „războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare” cu Moscova.

Ea a deplâns faptul că războiul împotriva Ucrainei „este o crimă şi o încălcare sfruntată a dreptului internaţional” şi a reamintit că „măsurile împotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sancţiuni adoptat de UE”.

Eurodeputatul Eugen Tomac le-a mulţumit eurodeputaţilor pentru sprijinul acordat pentru organizarea dezbaterii şi adoptarea unei rezoluţii şi în special lui Traian Băsescu pentru că a coordonat miercuri negocierile „pentru a avea un document cu valoare istorică în PE”.

„Sunt onorat că avem în PE o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, întrucât este unic în istoria relaţiilor internaţionale”, a spus Tomac, care a vorbit în numele grupului Partidului Popular European.

„O parte din bunurile culturale şi religioase au fost returnat în perioada sovietică, însă aurul României este si astăzi sechestrat în Rusia, peste 91,5 tone de aur”, a reamintit el.

„Cine dacă nu Rusia se pricepe să dezinformeze, să denatureze trecutul, să fure teritorii?”, a întrebat el retoric în plenul PE.

Rovana Plumb, care a vorbit în numele grupului S&D din PE, a spus că chestiunea tezaurului României reţinut ilegal de Rusia reprezintă „o dispută nu foarte cunoscută la nivel internaţional”.

„Aducerea subiectului în sesiune plenară a PE este un gest politic ce stă în continuarea unui secol de eforturi constante pentru a repara o nedreptate. URSS şi apoi Rusia s-au bucurat şi continuă să se bucure de beneficiile generate de aceste valori. Dar pe cine mai surprinde astăzi comportamentul brutal al Moscovei?”, a mai spus Rovana Plumb.

Ea a mai afirmat că dezbaterea subiectului în plenul PE e importantă din mai multe perspective.

„Creăm premisele ca, dacă după încheierea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vor exista negocieri între UE şi Rusia, subiectul să fie inclus pe agenda UE. Facem apel la solidaritatea UE. Solicităm CE să coopereze cu instituţiile relevante din România pentru a obţine restituirea tezaurului”, a pledat eurodeputata social-democrată.

De asemenea, ea a cerut Comisiei Europene să extindă domeniul de aplicare a politicilor UE care reglementează protecţia bunurilor culturale şi la repatrierea bunurilor relocate pe timp de război în temeiul acordurilor bilaterale.

„Există o singură soluţie: Rusia să-şi respecte obligaţiile, iar UE să fie alături de România”, a subliniat Rovana Plumb în încheiere.

La rândul său, Vlad-Marius Botoş, din grupul Renew, a spus în cadrul dezbaterii că „românii au dreptul să primească înapoi propriul tezaur. Este un caz unic în lume şi trebuie soluţionat imediat prin retrocedarea imediată a întregului tezaur”.

Cristian Terheş, din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR), a fost primul care a vorbit în chestiunea tezaurului despre „despăgubiri şi dobânzi la zi”.

„Transferul acestui tezaur s-a făcut pe baza unor documente de inventar, semnate inclusiv de ambasadorul Franţei la Sankt-Petersburg, ca martor”, a reamintit el, printre altele.

El a mai spus că, la 15 februarie, în Comisia pentru petiţii (PETI) a Parlamentului European, s-a dezbătut o petiţie a unui ONG din România prin care societatea civilă solicită Comisiei Europene sprijin pentru recuperarea tezaurului naţional din Rusia.

„Din păcate, cazul României nu este singular, Rusia deţinând şi astăzi patrimonii confiscate din Polonia, Lituania sau Estonia”, şi-a încheiat Terheş pledoaria.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, i-a spus comisarului european Elisa Ferreia că a avut senzaţia că a greşit subiectul, întrucât a vorbit mai mult despre războiul din Ucraina decât despre tezaurul României însuşit ilegal de Rusia.

„În ultimii 100 de ani Rusia i-a văduvit pe români de trei lucruri dragi şi acestea sunt: libertatea (…), tezaurul României (…) şi pământul Basarabiei, rupt din trupul României prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov”.

„Ceea ce facem astăzi înseamnă că PE devine parte a luptei României pentru recuperarea tezaurului”, a subliniat fostul preşedinte al României.

Eurodeputatul Dacian Cioloş, din grupul Renew, a spus că „dezbaterea arată foarte clar ce traume istorice au trăit cetăţenii români”.

„Acest lucru sper să contribuie la înţelegerea mai bună a modului în care regimurile totalitare de la Kremlin au jefuit şi jefuiesc (…). Mi-aş dori să ne ajute să înţelegem că trebuie să răspundem cu fermitate Rusiei. România a plătit deja preţului dictaturii şi imperialismului rusesc şi asta trebuie să servească drept lecţie Europei de azi”, a pledat Cioloş.

Kosma Zlotowski, din grupul ECR, a afirmat şi el că „Rusia nu e doar un stat terorist, este şi un hoţ”.

„Toate statele din Europa centrală şi de Est au fost afectate de această atitudine. Multe tezaure au fost furate şi mutate în Rusia. Iar tezaurul românesc este unul dintre exemplele cele mai spectaculoase”, a spus el.

Mazylis Liudas, din grupul PPE, a afirmat că „regimurile totalitare din Rusia se schimbă, dar din păcate comportamentul nu”, adăugând că „din păcate vedem acum că acelaşi lucru se întâmplă cu teritoriile ucrainene ocupate de Rusia”.

Eurodeputatul Vlad Gheorghe, din grupul Renew, a estimat că valoarea aurului însuşit de Rusia ar fi în prezent de 5 miliarde de euro.

„Stăm în continuare pe banii ruşilor şi ne plângem că nu ne dau tezaurul înapoi? Dragi deputaţi, dacă vă este frică de Putin, nu aveţi ce căuta aici. Nu vă mai fie frică, luaţi-le banii odată!”, a spus Gheorghe, făcând trimitere la campania „Ia-le banii!” pe care o susţine în România, în cadrul unei iniţiative cetăţeneşti europene privind valorificarea averilor ilicite.

Eurodeputatul Daniel Buda, din grupul PPE, a afirmat că „tezaurul României reprezintă o rană deschisă, o cicatrice dureroasă a trecutului”.

„Este timpul să ne asigurăm că Rusia răspunde pentru această faptă barbară. Acest episod din istoria României este dovada vie a faptului că Rusia este orice, dar nu un aliat. Este momentul ca cele 41 de vagoane să se întoarcă acasă, iar Rusia să plătească pentru această aşteptare”, a afirmat el în plenul PE.

La rândul său, eurodeputata S&D Maria Grapini a spus că rezoluţia de joi din PE este un semn că România are nevoie de solidaritate. Ea i-a reproşat Elisei Ferreia că a afirmat în cuvântul său faptul că problema tezaurului României este o chestiune bilaterală cu Rusia.

„România nu cere pentru prima dată acum returnarea tezaurului. Este momentul ca această rezoluţie să fie preluată ca document şi nu pusă la o parte. Pentru că aici în PE am votat multe rezoluţii şi nu s-a întâmplat nimic cu ele. Vă cer, aşadar, să puneţi în lucru această rezoluţie care se va vota astăzi. Este dreptul României să spere la solidaritate”, a pledat Grapini.

Eurodeputatul Mike Wallace, din partea grupului Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), a dat dreptate României în solicitarea ei de a i se returna tezaurul, dar a vorbit şi despre furturile din perioadele coloniale ale Franţei şi Marii Britanii, dar şi despre furtul banilor Afganistanului. „Poate UE ar trebui să pună presiune pe toată lumea”, a cerut el.

Eurodeputatul Sean Kelly, din grupul PPE, a spus şi el că este pe deplin de acord cu această rezoluţie. „Nu este acceptabil ca un tezaur care aparţine României să fie ţinut în continuare în Rusia. E timpul ca acest tezaur să se întoarcă acasă şi cer Rusiei să facă gestul onorabil de a returna acest tezaur României”, a solicitat Kelly.

Elisa Ferreira a afirmat în final că dezbaterea din PE a arătat tiparul de încălcare a legii de către Rusia.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a legii internaţionale. Leadershipul politic al Rusiei trebuie tras pe deplin la răspundere pentru încălcarea legii internaţionale. Cât timp Rusia continuă să ducă un război împotriva Ucrainei nu putem să avem o relaţie normală”, a spus ea.

În acelaşi timp, ea a reiterat că UE este gata să sprijine eforturile autorităţilor române pentru recuperarea tezaurului, dacă ele solicită asta. „UE rămâne deschisă să susţină România în chestiunea tezaurului, dar în acest moment dialogul şi mecanismele de cooperare sunt suspendate. Suntem gata să reluăm subiectul pe viitor, când va fi posibil acest lucru”, a dat ea asigurări.

UPDATE Ora 12.55:Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a afirmat, joi, în plenul Parlamentului European de la Strassbourg, unde a fost dezbătută rezoluția inițiată de eurodeputatul Eugen Tomac, privind recuperarea tezaurului României de la Moscova, că executivul comunitar susține România în demersurile sale de redobândire a celor 91,5 tone de aur depozitate la Moscova, precum și a celorlalte obiecte de patrimoniu.

În același timp, ea a arătat că mecanismele de cooperare si dialog cu Rusia sunt suspendate până la încheierea războiului din Ucraina:

„Din acest motiv, Uniunea Europeană nu se poate implica să preia diferendul la nivel comunitar, pentru a negocia rezolvarea lui. Acest lucru va fi posibil abia la finalul războiului, iar până atunci chestiunea rămâne bilaterală, între România și Rusia.”

Știrea inițială: Dezbaterea este relevantă pentru că, în ipoteza unor negocieri cu Rusia după încheierea invaziei din Ucraina, UE ar putea utiliza această rezoluție pentru a ridica subiectul înapoierii tezaurului pe agenda relațiilor cu Moscova.

Proiectul de rezoluție solicită Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea tezaurului național românesc pe agenda diplomatică bilaterală care guvernează relațiile UE-Rusia, odată ce contextul regional va permite reluarea relațiilor politice dialogului politic.

De asemenea, rezoluția cere Comisiei să creeze ”sinergii concrete” cu statul român, cu Banca Națională a României și alte instituții relevante pentru a mobiliza eforturi coordonate și să urmărească toate mijloacele diplomatice de mediere, promovare comunicarea – acolo unde este cazul – cu omologii ruși și căutarea de soluții pentru a se asigura că tezaurul național dispărut este returnat acolo unde îi este locul, fără întârziere.

Anul trecut, și BNR a organizat un eveniment cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanţă mai vechi de un secol”.

Eugen Tomac a anunțat anul trecut că ”pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”.

”La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria naţiunii române a fost dusă la Moscova. Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova”, a spus europarlamentarul PMP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Acuma o sa se sperie teroristii rusi si o sa umple trenurile cu tezaur sa’l trimita inapoi :)))

  2. O initiativa buna, dar sa fim seriosi…nu o sa primim inapoi absolut nimic.

  3. La cursul actual al aurului ( peste 317 lei gramul ) o grămadă de bani ! 91 de tone valorează 28 miliarde 847 milioane lei . Ar fi într-un ceas bun

  4. O initiativa penibila din partea unei uniuni slabe .Rusul niciodata nu a inapoiat ce a luat -vezi Transistria-sub pretextul mentinerii pacii ,au adus armament si rusi permanent .Acest teritoriu este pierdut pentru totdeauna de Moldova .Trebuie sa te impui ca sa iei ce este al tau .Asta este singura optiune .