G4Media.ro

Parlamentul European: Ungaria nu mai este o democrație deplină, ci o „autocrație…

Sursa foto: European Council

Parlamentul European: Ungaria nu mai este o democrație deplină, ci o „autocrație electorală”

Ungaria nu mai este o democrație pe deplin funcțională, au declarat joi membrii Parlamentului European într-o rezoluție, care nu are efect legislativ, ci reprezintă un impuls politic puternic, relatează Reuters și Euronews.

În schimb, țara ar trebui să fie considerată un „regim hibrid de autocrație electorală”, în care alegerile sunt organizate în mod regulat, dar fără a respecta normele democratice de bază.

„Există un consens din ce în ce mai mare în rândul experților că Ungaria nu mai este o democrație”, au declarat europarlamentarii, citând o serie de indici internaționali care au retrogradat în ultimii ani statutul Ungariei.

În rezoluția lor, eurodeputații arată cu degetul direct spre premierul Viktor Orbán, aflat la putere din 2010, și condamnă „eforturile deliberate și sistematice” ale guvernului său de a submina valorile fundamentale ale UE.

Europarlamentarii își exprimă îngrijorarea cu privire la o listă lungă de drepturi fundamentale pe care le consideră amenințate, inclusiv sistemul electoral, independența sistemului judiciar, viața privată, libertatea de exprimare, pluralismul mass-media, libertatea academică, drepturile LGBTIQ și protecția minorităților și a solicitanților de azil.

Deputații europeni au criticat, de asemenea, instituțiile UE pentru că au permis ca regresul democratic să rămână necontrolat.

Parlamentul „își exprimă regretul profund că lipsa de acțiune decisivă a UE a contribuit la o prăbușire a democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Ungaria, transformând țara într-un regim hibrid de autocrație electorală”, se arată în raportul interimar.

Textul a fost adoptat joi cu o largă majoritate: 433 de voturi „pentru”, 123 „împotrivă” și 28 de abțineri.

Condus de Gwendoline Delbos-Corfield, o eurodeputată franceză care face parte din grupul Verzilor, raportul examinează evoluțiile care au avut loc în Ungaria de când hemiciclul a declanșat procedura articolului 7 în 2018.

Aceasta este prima dată când o instituție a UE declară că un stat membru nu este o democrație adecvată, o condiție esențială pentru a adera la blocul comunitar.

„Situația din Ungaria s-a degradat dramatic”, a declarat Delbos-Corfield pentru Euronews cu o zi înainte de vot. „Peste tot, avem degradare și s-a ajuns acum ca [țara] să nu mai fie o democrație”.

Articolul 7, considerat drept opțiunea nucleară, poate priva un stat membru de drepturile de vot în elaborarea politicilor UE, dar necesită un vot în unanimitate în Consiliu pentru a merge mai departe. Polonia, o altă țară care face obiectul articolului 7, a ajuns la un acord cu Ungaria pentru a-și bloca reciproc procedura.

„Orice întârziere suplimentară a unei astfel de acțiuni ar echivala cu o încălcare a principiului statului de drept de către Consiliul însuși”, avertizează deputații europeni.

Pe lângă încălcările drepturilor fundamentale, raportul mai spune că în Ungaria au existat acțiuni „limitate” împotriva corupției, clientelismului și nepotismului în administrația publică, precum și a deficiențelor în domeniul achizițiilor publice.

Banii UE sunt sub control

De ani de zile, Ungaria se află sub o supraveghere tot mai intensă din partea Bruxelles-ului.

Comisia Europeană a lansat în aprilie așa-numitul mecanism de condiționalitate, un nou sistem care poate îngheța partea alocată unei țări din bugetul UE atunci când interesele financiare ale blocului sunt potențial puse în pericol.

Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, a propus o reducere cu 70% a finanțării acordate Ungariei dacă guvernul nu reușește să pună în aplicare măsurile necesare pentru consolidarea standardelor democratice și combaterea eficientă a corupției.

În fiecare an, Ungaria primește peste 6 miliarde de euro din fondurile UE, dintre care cea mai mare parte sprijină proiecte de coeziune.

În plus, Ungaria rămâne singurul stat membru care nu are un plan de redresare COVID-19 aprobat. Comisia a cerut reforme în schimbul aprobării planului, în valoare de 7,2 miliarde de euro sub formă de granturi.

Pe măsură ce criza energetică se agravează și inflația crește vertiginos, Budapesta a început să facă demersuri la Bruxelles în încercarea de a debloca banii. Premierul Orbán a semnat la începutul acestei luni un decret pentru înființarea unei agenții anticorupție, împreună cu un grup de lucru separat, cu delegați guvernamentali și neguvernamentali.

Raportul Parlamentului European îndeamnă Comisia Europeană să se abțină de la aprobarea planului de redresare până când toate reformele privind statul de drept vor fi puse în aplicare și să împiedice finanțarea proiectelor de coeziune care ar putea implica încălcări ale legii.

„Recomandarea mea [pentru Comisie] ar fi să nu se lase păcălită de pretinsele reforme”, a spus Delbos-Corfield. „Comisia trebuie să fie serioasă în ceea ce privește schimbările reale de care avem nevoie.”

Dar pentru Kinga Gál, o eurodeputată maghiară care face parte din partidul Fidesz, retorica exprimată de raportul Parlamentului nu conduce la o rezoluție.

„Ceea ce vedem este că, în timp ce se desfășoară o negociere constructivă între Comisia Europeană și guvernul ungar, aici [în Parlament] au loc stigmatizări, incitare și crearea de probleme”, a declarat ea pentru Euronews.

Comentariile lui Gál au fost reluate într-o opinie minoritară atașată la sfârșitul raportului și semnată de un mic grup de europarlamentari de extremă dreapta din Spania, Franța, Polonia, Italia și Ungaria.

„Acest text este încă o încercare a partidelor politice europene federaliste de a ataca Ungaria și guvernul său creștin-democrat și conservator din motive ideologice”, au scris aceștia. „Acest raport este o lucrare dezamăgitoare din partea Parlamentului European, mai ales într-un moment în care unitatea Uniunii Europene ar trebui să fie mai importantă ca niciodată”, mai afirmă grupul de eurodeputați.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Mai tacă-ți fleanca! Nu vezi că nu te bagă nimeni în seamă?
    :)))))

  2. Pentru muratura AUR olaca Monica aka etc…suji d b troll rus!

    Blocatile fondurile la Unguri si Ucraina sa le blochetw tevile de gaze si petrol! In 2 luni, ajunge mai saraca decat moldova!

  3. Daca ungurii vor sa fie lasati in pace nu au decat sa iasa din UE si sa nu mai aiba pretentii la bani europeni, libera circulatie, etc…. Cand au aderat la uniunea europeana si-au luat niste angajamente pentru respectarea statului de drept, daca nu sunt in stare sa respecte regulile nu au decat sa se guverneze asa cum il taie capul pe Orban dar in afara blocului european.

  4. Ursula si ai ei colcăie de corupție.
    Bine ca acolo e stat de drept.
    Din cauza ei si a politicii nesimtite in domeniul energiei plătim asa facturi mari pe care i le trimitem ei.
    O sa tipareasca bani in continuare sa le dea la dragii ei ucraineni ca restul omenirii nu conteaza.
    Acum ii fac praf si pe chinezi.
    Stiu ca nu o sa imi apara mesajul
    sunteti mai rau ca pe vremea comunistilor
    de aia nu primit o bani de la Guvern

    • Unde sunt facturile alea mari? Troll infect!

    • Jet in rusia daca nu iti convine cum suntem noi „chinuiti” in UE. Ce cauti pe aici daca in rusia sau china e mult mai bine. Hai, mars mai repede!

    • #ana….esti viitoarea ministresa de finanțare la haur! Nu ne meriți,iartă ne!….înscrie ti și soțul,ca poate sta degeaba acasă. Poate prinde și el un minister! Cazul e dovedit cu o familie de ori Ialomița! Au ajuns în parlament fără sa știe de ce! Atât știu romanii sa judece!

  5. Tot am vazut comentarii dubioasa ca Ungaria trebuie lasata in pace and so on. Poate. Dar totusi, toata lumea stia de la inceput ca iti cedezi o parte din prerogative institutiei supra nationale. Si poti intra greu in asa ceva, nu fortat precum in CAER.
    In fine, e adevarat ca modul de functionare UE e deosebit de complicat si ca la un anumit nivel apre problema faptului ca unele persoane nu au legitimitate(se exacerbeaza problema, dar mna). Dar cine te tine cu forta? Ungaria s-a dezvoltat foarte mult pe baza fondurilor europene. La fel si Romania. Abia astept sa vina aia care spun ca suntem colonie ca nu stiu ce. Am avut capitalismul nostru national fara straini. Si era sa crapam. La propriu.

  6. In ce tara este democratie din UE??

    • @ Marian – Bre postacule, vezi ca atunci cand bagi textul in google translate tre’ sa si corectezi pe ici pe colo…

  7. primu pas , taiati de la miliardele de euro de la bruxelle …👏👏👏👏👏👏 al doilea ,afara din EU cu ungaristanu putlerist, sovin si iredentist…🤘🤘🤘🤘🤘🤘🤘…industria auto relocata in cehia, slovacia, romania, polonia si slovenia‼️‼️‼️‼️‼️ …in 5 max 10 ani ajung la nivelu belarusului 😉😉😉😉😉

  8. #Monica infanterista…..nici pe tine nu te obliga nimeni sa o suni în fiecare zi! La tine e clar ca e de placere! Dar eu nu dau bani din munca mea ,sa I dea lui Orban,sa ma înjunghie pe la spate! Am crezut ca ești mai deștept,Monica! Deja ești în vrie….scrii din ce în ce mai des….ba n romana,b an engleza! Ceea ce denota cq nu ti ai mai primit salariu! Jura ca nu e asa!

  9. „pe unde ai vorbit?” Stii bancul?

  10. #ana….esti viitoarea ministresa de finanțare la haur! Nu ne meriți,iartă ne!….înscrie ti și soțul,ca poate sta degeaba acasă. Poate prinde și el un minister! Cazul e dovedit cu o familie de ori Ialomița! Au ajuns în parlament fără sa știe de ce! Atât știu romanii sa judece!

  11. @ putinist, sa iei la toti betivii mor. m.mintele teroristilor c.r.i. Minali in pwla…ai cerut, ai primit….😁🤣😂🤣😁😂🤣😁😂

  12. Ungaria este libera sa iasa din UE si sa se autoguverneze cum ii place. Cand intri intr-o comunitate nu se poate sa te manifesti cum vrei asa cum ii acuza ei pe imigranti ca o fac in UE. Asta e ipocrizie la nivel de stat. In acelasi registru se incadreaza si trolii care se impotrivesc oricarei actiuni. Nu doresc, nu au posibilitatea sa se mute in tarile pe care le iubesc, continua sa respire si sa consume in spatiul pe care il urasc exact ca tinerii care se comporta urat cu parintii care i-a crescut doar pentru ca acum sunt incapabili sa traiasca singuri unde doresc. Trolul este in general o persoana frustrata fara succes in viata.

    • @Monica – Hai, sa mori tu, postacule, pana maine dimineata ca stii tu cum era cand a intrat Ungaria in UE! Ai di capu’ tau

  13. Oricum,sunt amici la cataramă cu marile democrații din Rusia și China…nu vor suferi dacă dau cu flit UE și se alătură acestor simboluri ale libertății,democrației etc.;așa că,dacă vor ieși din UE,n-au nimic de pierdut…știu cetățeni chinezi rezidenți(sau poate cetățeni maghiari,nu știu) în Ungaria stabiliți în Transilvania,cu afaceri prospere se pare,din moment ce „activeaza”de ani de zile aici…

  14. Daca Romania era dictatura electorala gen Ungaria, era si Romania in Schengen si in eurozona.