G4Media.ro

Parlamentul European solicită ca fondurile UE să fie mai bine protejate împotriva…

Parlamentul European solicită ca fondurile UE să fie mai bine protejate împotriva oligarhilor/ Despre România: „Probleme deosebite la alocarea finanțărilor pentru agricultură”

Parlamentul European subliniază într-un raport adoptat joi, 24 martie „amploarea fără precedent a grupurilor oligarhice care utilizează instrumente guvernamentale sau practici infracționale pentru a beneficia de fondurile UE, cu membri ai guvernelor naționale și alți deținători de funcții politice făcând parte din oligarhia din unele state membre”.

România este menționată, potrivit comunicatului de presă al PE, între țările unde, potrivit acestui raport, s-au remarcat „probleme deosebite și o inegalitate clară în ceea ce privește alocarea fondurilor agricole ale UE”, alături de Bulgaria, Cehia, Ungaria și Slovacia.

„Mai mult, potrivit OLAF, România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de fraudă dintre toate statele membre ale UE în 2018 și 2019, iar fermele mici și mijlocii din România se confruntă cu un nivel ridicat de birocrație în ceea ce privește accesul chiar și la sume mici de finanțare și subvenții.

Raportul evidențiază, de asemenea, probleme legate de procedurile de achiziții publice din mai multe state membre (de exemplu, în 2019, proporția contractelor atribuite în urma unei cereri de oferte ale cărei denumire și condiții nu erau clare a fost de 44% în România).”

Potrivit comunicatului de presă al PE, capacitatea UE de a împiedica oligarhii să primească fonduri UE este limitată, în principal din cauza modalităților de raportare extrem de fragmentate, potrivit deputaților, care citează „sute de sisteme de raportare regionale, naționale și interregionale”, care nu dezvăluie întotdeauna beneficiarii finali ai fondurilor agricole și de coeziune ale UE.

Alte detalii din comunicat:

Pentru a consolida protecția intereselor financiare ale UE, Parlamentul European:

– reiterează apelul urgent adresat Comisiei de a institui la nivelul UE un sistem digital de raportare și monitorizare interoperabil, care să dezvăluie beneficiarii finali și agregați ai fondurilor UE;

– solicită introducerea unui plafon anual al UE pentru plățile din bugetul UE către o persoană fizică, cu ocazia revizuirii Regulamentului financiar. Deputații sugerează stabilirea sumei totale anuale pe persoană fizică pentru fondurile agricole de 500.000 EUR pentru plățile din primul pilon și de 1.000.000 EUR pentru plățile din cadrul celui de-al doilea pilon;

– sugerează înăsprirea normelor Regulamentului financiar al UE prin includerea unei definiții explicite a „intereselor profesionale conflictuale” și consolidarea dispozițiilor privind conflictele de interese care se aplică la pregătirea bugetului;

– îndeamnă Comisia să utilizeze „pe deplin și imediat” instrumentele sale pentru a proteja bugetul UE, inclusiv Regulamentul privind condiționalitatea legată de statul de drept și procedura prevăzută la articolul 7;

– solicită Consiliului să autorizeze resurse pentru organismele UE care protejează interesele financiare ale UE (OLAF, Europol și Procurorul european/EPPO) și care se confruntă cu „un deficit cronic de personal”.

Comunicatul integral al PE poate fi consultat aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Stanescu de la Olt, Badalau de la Giurgiu ?

  2. Informez Comisia că România nu are probleme doar in agricultura.Romania are probleme în toate. Din cauza corupției din țară au plecat mai mulți oameni decât au plecat din Ucraina în timp de război și la noi nu a fost război. La noi statul este in război cu poporul. De la voi nu se vede? România își împarte oamenii în speciali și nespeciali. Pensii speciale pentru cei care au prăbușit țara.Si salarii mari pentru speciali pentru aceleași merite. De asta ați auzit? Eu zic să-i verificați și pe oligarhii români. In Europa voastră românii săraci mor de foame de multa vreme. Pensionarii nespeciali sunt victimele unui adevărat genocid. Au pensii atât de mici încât nu au bani de mâncare, de medicamente și nu au cu ce să-și plătească facturile la energie. Nici de asta nu ați auzit?