G4Media.ro

Parlamentul European cere o lege privind biodiversitatea: cel puțin 30% din suprafețele…

Sursa foto: Pixabay

Parlamentul European cere o lege privind biodiversitatea: cel puțin 30% din suprafețele terestre și maritime ale UE să fie arii protejate, acoperișuri verzi pe clădirile noi

Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la „Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030: Să readucem natura în viața noastră”, prin care solicită obiective obligatorii pentru protecția naturii și a oamenilor.

Rezoluția a fost votată în ședința de marți, rezultatul anunțat miercuri arată că au fost înregistrate 515 voturi pentru, 90 de voturi împotrivă și 86 de abțineri.

Europarlamentarii solicită o lege privind biodiversitatea a Uniunii Europene similară cu Legea europeană a climei, precizează un comunicat de presă.

„Astăzi solicităm o lege europeană privind biodiversitatea similară Legii europene a climei. Prin această lege s-ar crea cadrul de guvernanță valabil până în 2050 de protejare a biodiversității, care ar urma să includă obiective obligatorii pentru 2030. Mă bucur că am susținut obiectivele principale ale propunerii Comisiei și crearea unui plan al Uniunii Europene de refacere a naturii pentru a reface cel puțin 30% din suprafețele terestre și maritime din Uniune”, a declarat raportorul César Luena (grupul S&D, Spania).

Printre obiective obligatorii solicitate de Parlamentul European se află:

  • cel puțin 30% din suprafețele terestre și maritime ale Uniunii să fie protejate până în 2030.
  • cel puțin o treime din aceste zone, inclusiv toate pădurile primare și seculare care mai există pe teritoriul Uniunii, ar trebui să se afle sub o protecție mult mai strictă.
  • nu trebuie să existe deteriorări ale tendințelor în materie de conservare și că trebuie asigurat un „stadiu corespunzător de conservare” pentru toate speciile și habitatele protejate până în 2030.
  • cel puțin 30 % dintre speciile și habitatele care nu au un stadiu corespunzător de conservare ar trebui să îl atingă sau să prezinte o tendință pozitivă puternică în acest sens
  • Uniunea Europeană ar trebui să conducă eforturile de a pune capăt comerțului cu specii pe cale de dispariție și cu părți ale acestora.
    crearea unei platforme europene pentru înverzire urbană, precum și stabilirea unor obiective obligatorii privind biodiversitatea urbană, cum ar fi un procent minim de acoperișuri verzi pe clădirile noi și interzicerea pesticidelor chimice.

Este nevoie de un „Acord de la Paris” și o lege europeană privind biodiversitatea pentru a se asigura că ecosistemele sunt refăcute, reziliente și protejate în mod adecvat până în 2050, precizează sursa citată.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. „Să readucem natura în viața noastră” Iata noua propaganda Made in EU! Vom trai ca in jungla si ne vom plimba cu trotineta. „Progres prin regres!”, asa ar trebui sa se numeasca noua ideologie.

  2. Si cel putin 50% dintre bizoni sa fie verzi!

  3. În România, populația e în scădere, dar cantitatea de deșeuri e în creștere. Tăiem păduri să facem gropi de gunoi în vârful muntelui, de exemplu la Mestecăniș.

    • pai sigur este in crestere ca citesti prin ziare ca in fiecare zi in portul constanta se gasesc tone de deseuri „importate” de la mult iubitul vest, ne-au facut groapa de gunoi a europei.

  4. E totuși simpatic să constați inadecvarea istorică a României.

    Jumătate din România are în continuare WC în fundul curții, orașe mari din țara asta încă nu sunt conectate la rețeaua de gaz iar guvernul zgreapțănă la ușa Bruxelles-ului după bani din PNRR ca să facem și noi, în sfârșit, ceva autostrăzi.

    În timpul ăsta, Europa se preocupă de amenajare peisagistică, agricultură bio și arii naturale protejate.

    • wc-ul in fundul curtii este eco,nu consuma apa inutil,se da de mancare si la insecte (daca tot vor sa ne faca sa mancam insecte), aici suntem fruntasi ! 🙂

  5. Perfect de acord, toate tarile UE sa fie obligate sa importe ursi din Romania etc, pana se va ajunge la aceeasi biodiversitate peste tot. Oare cat va costa un pod pt. ursi in Germania, Olanda?

    • Podurile pentru ursi sunt regula (tâmpita) în UE. Asa ca au fost facute (de exemplu) si pe terenurile agricole din câmpia maghiara, la foarte multi kilometri de vreo padure.
      Vedeti pe Google Earth la 46°13’44” N, 20°35’7” E, si spre vest pe M43 cam la 4,5-5,5 km distanta. Va dati seama câti ursi traiesc în mijlocul terenurilor agricole din Ungaria?
      Nici agricultura din Austria nu duce lipsa de ursi.

    • Poduri pt. Ursi era un eufemism. Sunt de fapt destinate faunei sălbatice, de care o fi (si duduie campia maghiara de caprioare si iepuri mari de zici ca-s bursuci, nicio plăcere să dai peste unul).
      Doream doar sa atrag atentia asupra acestei ipocrizii de care nu cred ca vom scapa usor – aia se bat cu caramida în piept de cat de mari iubitori de natură sunt dar cand ajungem la lucruri concrete(vezi ce spunea Țancos Barna cu austria, n-au vrut urși relocati ca ei au 4 si cică sunt destui, da nu cumva sa mai rarim din ai noștri!) o dam cotita.
      Din ce in ce mai dezagreabilă clasa politică, atât cea statală cat si cea brukselleza!

  6. Economiile sunt in impas, industrializarea nu a dat rezultatele asteptate, o multime de uzine si fabrici au dat faliment cand nu a mai existat cerere pt produse, in special pt cele de calitate slaba sau la care costurile de productie erau prea mari. Au fost ignorate principii cum sunt cel al cererii si ofertei, nu s-a tinut seama ca nu exista suficiente piete de desfacere sau cumparatorii nu au bani, investitiile nu s-au recuperat sau nu a dus la profit, au fost folosite masini si utilaje foarte scumpe pt a fabrica niste produse depasite , inferioare calitativ etc etc. Aceste lucruri nu s-au vazut de la inceput, au trebuit sa treaca mai multe decenii si evenimente( criza energetica , prabusirea regimurilor comuniste , falimente, reforme esuate etc) pt a se cunoaste erorile. Acum pare ca se incearca sa se puna ceva in loc, de fapt altceva, insa in mare graba la noi, fara sa se cunoasca efectele care nu se vad, fara sa se invete din greselile din trecut. S-a crezut ca productivitatea si cresterea economica sunt minunate , insa nu este valabil daca produci potcoave cand nu se cauta;alt exemplu, s-au inlocuit covoarele din lana(care erau cautate ) cu mochete ieftine, tamplaria si mobila din lemn cu altele din plastic, tabla, placi din rumegus si vinilin, iar lemnul a fost exportat la altii care il valorifica superior. In agricultura e la fel. Probabil graba este motivata de ambitiile unora de a se imbogati cat mai repede si cat mai usor. Ce se va intampla daca se va descoperi iarasi, peste ani, ca s-au facut greseli (posibile din cauza politizarii si a interventiei celor de la butoane in scopul dirijarii democratiei si economiei de piata) si ca este nevoie de alta „restartare”?