G4Media.ro

Parlamentari europeni cer ca Parchetul European să investigheze și infracțiunile împotriva mediului

Sursa foto: G4Media.ro

Parlamentari europeni cer ca Parchetul European să investigheze și infracțiunile împotriva mediului

Un grup de parlamentari europeni face presiuni pentru ca Parlamentul European, condus de Laura Codruța Kovesi, să investigheze și infracțiunile împotriva mediului, potrivit politico.eu.

Înființat în luna iunie a anului trecut, Parchetul European (EPPO) are în prezent competența de a investiga și de a urmări penal infracțiunile împotriva bugetului UE, inclusiv frauda și corupția transfrontalieră.

Deputații europeni care doresc ca UE să își intensifice lupta împotriva infracțiunilor de mediu susțin că executivul european ar trebui să extindă acest mandat, având în vedere sumele mari de bani generate de astfel de infracțiuni – și probabilitatea ca ratele de infracțiuni să crească pe măsură ce UE își înăsprește normele ecologice.

Traficul ilegal de deșeuri generează deja între 4 și 15 miliarde de euro pentru infractori, anual. Traficul de animale sălbatice are o valoare cuprinsă între 7 și 9 miliarde de euro, iar traficul ilegal de lemn generează aproximativ 6 miliarde de euro.

„Știm că infracțiunile ecologice [sunt] profitabile și prezintă un risc scăzut”, a declarat europarlamentarul român Vlad Gheorghe (Renew), care dorește o viitoare rezoluție fără caracter obligatoriu a Parlamentului pentru a cere extinderea mandatului EPPO. Votul asupra textului este stabilit pentru următoarea ședință plenară din 22 – 23 iunie.

„Câte miliarde de euro, câți copaci tăiați ilegal? Câte vieți pierdute din cauza poluării trebuie să așteptăm înainte ca Comisia să acționeze?”, a întrebat Gheorghe.

Comisia a declarat că este deschisă în principiu la această idee. Într-o scrisoare adresată eurodeputaților europeni anul trecut, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a scris că executivul UE „este pregătit să exploreze, în strânsă cooperare cu Parlamentul European, necesitatea și fezabilitatea extinderii competenței EPPO pe termen mediu, astfel încât să acopere probleme grave de securitate, infracțiuni transfrontaliere grave împotriva mediului”.

Într-o declarație trimisă prin e-mail către POLITICO, un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat că poziția în această privință nu s-a schimbat, dar a adăugat că nu se așteaptă să facă nicio schimbări la nivelul parchetului în viitorul apropiat.

„Nu există planuri de a adăuga protecția mediului la competențele EPPO”, a declarat un purtător de cuvânt. „EPPO și-a început activitatea în urmă cu doar un an și deja se ocupă de un număr mare de cazuri de investigare și urmărire penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Prioritatea este de a continua să sprijinim funcționarea cu succes a EPPO.”

Pentru europarlamentarul verde Marie Toussaint, care susține extinderea mandatului EPPO, rezistența față de această idee este „iresponsabilă”, în plină criză climatică.

EPPO însuși este precaut cu privire la posibilitatea de a se ocupa de infracțiunile de mediu. „Nu este același lucru să investighezi frauda financiară și terorismul sau infracțiunile de mediu”, a declarat un ofițer de presă. „Nu este vorba despre aceleași instrumente, aceleași legi, aceleași metode și resurse”.

Gheorghe și o serie de eurodeputați din toate grupurile politice spun că sunt determinați să meargă mai departe, susținând că întărirea mijloacelor UE de investigare și de de urmărire penală a daunelor aduse mediului va deveni din ce în ce mai importantă pe măsură ce normele ecologice ale blocului devin mai stricte.

Europarlamentarul finlandez Sirpa Pietikäinen a inclus un apel la extinderea mandatului EPPO în proiectul de raport privind revizuirea Directivei privind infracțiunile împotriva mediului.

Dar efortul se lovește de rezistența grupului său – Partidul Popular European, de centru-dreapta.

Cel mai mare grup parlamentar a contribuit cu succes la respingerea unui amendament care cerea extinderea mandatului EPPO și este posibil să o facă din nou săptămâna viitoare.

Peter Jahr, din partea PPE, a avertizat că a cere procurorilor europeni să se concentreze pe infracțiunile împotriva mediului creează riscul ca „alte domenii să fie neglijate”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Sa speram ca nu e prea târziu pentru copiii noștri.

  2. V-ati trezit prea tarziu. Lui Verestoi Attila (Chereștoi) ce o sa-i mai faceti? … si la multi altii 🙁

  3. Unii zic ca ar fi de fapt mai necesar sa existe un parchet european care investigheaza toate infractiunile transfrontaliere, inclusib coruptia, spalarea de bani, traficul cu minori, etc. Dimensiunea transfrontaliera a infractiunii, dimensiunea transfrontaliera a investigatiei….

  4. Numai din afara României se poate face investigație ,aici sunt implicați toți pana la Iohannis .