G4Media.ro

Pandemia a făcut ca sute de mii de est-europeni să revină acasă…

Sursa foto: pexels.com

Pandemia a făcut ca sute de mii de est-europeni să revină acasă din țările vestice. Tendință ”firavă” de inversare a fenomenului brain drain în Europa de Est

Izbucnirea pandemiei și schimbarea modelelor de muncă par să ducă în mai multe țări, şi în special în Europa de Est, la o inversare lentă, dar semnificativă a exodului forței de muncă, cunoscut sub numele de „brain drain”, arată o analiză a portalului grec Liberal, preluată de Rador.

Publicația citată estimează că 1,3 milioane de români s-au întors în țara lor, echivalând cu de trei ori populația celui de-al doilea oraș ca mărime al ţării, Iași. În același timp, 500.000 de bulgari s-au întors acasă în 2020, în timp ce Lituania înregistrează cea mai mare revenire a emigranților din ultimele decenii.

Ani întregi, exodul de ”creiere” i-a preocupat foarte mult pe mulți lideri europeni, în special din regiunea est-europeană. În Lituania, de exemplu, populația a scăzut de la 3,7 milioane în 1990 la 2,8 milioane în 2019, din cauza emigrării și a numărului scăzut de naşteri. Aproximativ 2 milioane de polonezi – adică 5% din populația țării – se află în toată Europa. Adesea, este vorba despre personalul cel mai specializat. În România, de exemplu, medicii și asistentele medicale părăsesc masiv țara de ani buni. După cum observă Ivan Krastev, un scriitor bulgar, „este mai ușor să mergi în Germania decât să faci Bulgaria să funcționeze ca Germania”.

Potrivit The Economist, această tendință nu a început în timpul pandemiei. Încă din 2017, estonienii care se întorc acasă depășesc numărul celor plecați în străinătate. În 2018, numărul polonezilor plecați a început să scadă pentru prima dată în zece ani, potrivit institutului polonez.

Liam Patuzzi de la Institutul pentru Politici de Migraţie, un think-tank european, observă că decalajul economic dintre est și vest se reduce, potrivit Liberal.gr. Înainte de pandemie, rata șomajului în Republica Cehă era de aproximativ 2%, cea mai scăzută din blocul estic, de la aproape 9% cât era când a aderat în 2004.

Discrepanţele salariale, deși sunt încă mari, se reduc, iar țările din estul și centrul Europei oferă multe stimulente. Spre exemplu, în România, un programator de software poate câștiga mai mult decât la Bruxelles datorită scutirii de impozit pe venit.

Printre țările care oferă stimulente fiscale se numără şi Grecia, care din 2020 a prevăzut un cadru special menit să atragă mii de imigranți „economici” din străinătate. După cum comentează revista Economist, „Dacă vremea însorită nu este suficient de tentantă, scutirile de taxe ajută”. „Angajații care se mută în această țară vor beneficia de scutiri fiscale excelente în primii șapte ani”.

În ciuda evoluțiilor pozitive, numărul persoanelor care se întorc în Europa de Est este încă mult mai mic decât numărul plecat inițial, potrivit Institutului pentru Politici de Migraţie.

Cei care s-au întors din cauza pandemiei ar putea pleca din nou în străinătate. Însă pe termen lung se pare că milioane de europeni analizează posibilitatea de a se întoarce în ţarile lor de origine.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu / Foto: Pexels.com 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Care inversare de brian drain?.. Daca ai un dram de creier iti dai seama imediat ca este mai bine sa treci prin pandemie intr-o tara care are un sistem medical functional.
    S-au intors aia care lucrau ilegal, care traiau de pe o zi pe alta si nu aveau asigurari de sanatate.

    • Nu neapărat, mai sunt o grămadă care au avut ghinionul de a li se reduce posturile, tocmai fiindcă nu erau din alea cu „brain”.

  2. „în România, un programator de software poate câștiga mai mult decât la Bruxelles datorită scutirii de impozit pe venit” e falsa-falsa.
    Cunosc programatori care s-au intors aici, dar lucreaza remote si încaseaza veniturile la nivel de Belgia.

    • Nu e falsă, se câștigă mai bine in Romania, dacă te uiți la sumele salvate la sfârșitul lunii. Nu contează salariul brut/net ci ponderarea lui cu costul vieții. Dacă ești printre cei cu experiență, rămâi cu mai mult la sfârșitul lunii decât în multe alte țări.

    • @Miki: nu-i deloc cum spui, daca compari programatori de acelasi nivel si colo si colo. Daca e sa fac o „statistica” pe cele cateva persoane pe care le cunosc si au lucrat si acolo si aici, as spune ca la Bruxelles se castiga cam cu 33-50% mai mult decat la Bucuresti.

  3. Se intorc cei cu probleme de adaptare, adica cei care au „drain” in loc de „brain”.