G4Media.ro

Pandemia amenință câștigurile de învățare din ultimul deceniu, la nivel global /…

Oameni pe strada, migratie, statistica / Foto: Pixabay.com

Pandemia amenință câștigurile de învățare din ultimul deceniu, la nivel global / România era deja pe pantă descendentă, înainte de Covid-19 – Indicele Capitalului Uman al Băncii Mondiale

Numărul de ani de școală pe care este de așteptat să îi urmeze un elev din România este în scădere, din cauza unor neajunsuri multiple și sistemice, reiese dintr-un nou raport al Băncii Mondiale. Indicele Capitalului Uman actualizat pentru 2020 afirmă că pandemia Covid-19 amenință câștigurile ultimului deceniu înregistrate la nivelul sănătății și educației, la nivel global. Documentul încearcă să creeze un tablou al acestor sectoare până în martie 2020, pentru a vedea “de unde plecăm” în analizele post-pandemie. În acest context, referințele la România sunt o înșiruire de probleme.

În ediția din acest an a Indicelui Capitalului Uman (HCI) România are o valoare a indicelui de 0,58, însemnând că un copil născut astăzi și generația lui se pot aștepta să atingă 58% din productivitatea pe care ar fi atins-o, dacă ar fi beneficiat de condiții optime de educație și sănătate. România se află la mijlocul listei indicelui Băncii Mondiale, dar este depășită de toate țările membre UE, dar și de țări precum Ukraina, Serbia, Albania, Belarus.

  • Acum doi ani, România avea un HCI mai mare decât cel actual (0,6)

Indicele României este în scădere față de rapoartele precedente, iar Banca Mondială notează că, dintre cele 103 de țări care erau incluse în raport și în 2010, 21 înregistrează o scădere a anilor pe care un elev este de așteptat să îi petreacă în școală. În rândul acestor țări, ce includ Bulgaria, Luxemburg sau Italia, scăderea medie este de 0,09 ani de școală. Dar în cazul României scăderea este mult mai mare: un elev este de așteptat să petreacă cu 0,8 ani mai puțin în școală, față de așteptările din 2010.

Motivul ține, în principal, de scăderea înscrierilor în școala primară și liceu.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...