G4Media.ro

(P) VIDEO INTERVIU Cosette Chichirău, candidata Alianței USR PLUS la Primăria Iași:…

Sursa: USR PLUS

(P) VIDEO INTERVIU Cosette Chichirău, candidata Alianței USR PLUS la Primăria Iași: Planul meu este să readuc industria în Iași și să curăț corupția din administrație

„Pentru aceste două motive candidez: să curăț mafia din administrația locală și să aduc în Iași o dezvoltare industrială fără precedent”, susține Cosette Chichirău, candidata Alianței USR PLUS la Primăria Iași, în cadrul unui interviu pentru G4Media, în care vorbește punctual despre cum vrea să reformeze administrația locală din Iași și să crească expunerea internațională a orașului. Obiectivul său este să aibă un plan, care să meargă dincolo de un mandat de primar, și să le transmită ieșenilor curaj și îndârjire pentru a se implica în schimbarea pe care dorește să o aducă în orașul în care s-a născut.

De ce candidați?
Cosette Chichirău: Sunt două motive mari pentru care candidez. În primul rând este prea multă mafie în Iași, este mafia imobiliară și mafia administrativă. Practic mafia imobiliară nu poate funcționa fără mafia administrativă pentru că au nevoie de autorizații, de documente de la primărie și sunt prea puțini oameni care au curajul să înfrunte această mafie. Sunt mulți oameni în Iași cărora le este teamă că își pierd slujbele, că își pierd afacerile, că familiile le vor fi amenințate, ori această mafie nu mai poate continua pentru că ne ține în subdezvoltare.

Al doilea motiv este potențialul economic uriaș al Iașiului. Practic noi suntem centru universitar, capitală istorică, un oraș cu o tradiție culturală extraordinară, avem o fostă platformă industrială pe care nu se face nimic, avem oameni talentați, avem o industrie IT și, cu toate astea, avem un buget cu 100 de milioane de euro mai mic decât al Clujului anual. 100 de milioane de euro în fiecare an înseamnă zeci de parcări, zeci de locuri de joacă, foarte, foarte mult. Noi nu aducem banii ăștia la bugetul Iașiului.

Deci pentru aceste două motive eu candidez: să curăț mafia din administrația locală și să aduc în Iași o dezvoltare industrială fără precedent. Eu am educația și experiența internațională necesară pentru a face lucrurile acestea și am și curajul să mă bag în această competiție, înfruntând o mafie care finanțează cu milioane de euro campania electorală a competitorilor mei din partidele clasice, PSD și PNL. Abia aștept să mă apuc de curățat corupția și să implementez un program economic real pentru Iași.

Sursa: PNL

Dacă ar fi să faceți un top trei al celor mai grave probleme, am înțeles că pe primul loc ar fi mafia aceasta despre care vorbiți, care ar fi celelalte două probleme?
Cosette Chichirău: Lipsa unui plan economic este cumva legată de ce am spus anterior. Prea puțini ieșeni trăiesc bine. Salariile sunt mici, locurile de muncă pentru clasa de mijloc au dispărut, industria ieșeană nu a fost revitalizată. Noi am avut locuri de muncă pentru cei cu studii medii, să zic, pentru cei care au terminat liceul sau o școală profesională, dar aceste locuri de muncă au dispărut și nu avem decât joburi în servicii pe salariul minim și, mai grav, este că cei care au condus Iașiul până acum nu au avut absolut nicio viziune economică, niciun plan și nicio capacitate de a duce orașul într-o direcție bună.

De exemplu, Chirica a zis că va amenaja pe fosta platformă industrială un poligon auto, o aberație totală, cum să faci un poligon până când va începe activitatea acolo. Păi, cu o administrație ca a lui, nu va începe niciodată o activitate industrială în Iași pentru că Chirica a pierdut deja miliarde de lei la buget prin lipsa de plan economic. Deci cea mai mare problemă eu o consider această lipsă de viziune economică și ieșenii trăiesc în sărăcie. Eu voi schimba asta!

Apoi, am vorbit despre haosul imobiliar, mafia nu înseamnă doar că ei se îmbogățesc, dar înseamnă că se construiește haotic, blocuri între blocuri, adică se extrage valoare, astfel încât ieșenii se sufocă. Mai mult decât atât, să zicem, a treia problemă ar fi traficul și poluarea. Deși în Iași s-a construit foarte mult, oamenii și-au făcut vile pe dealuri, s-au construit blocuri, infrastructura locală nu a ținut pasul, adică nu s-au făcut drumuri mai bune sau transport public mai bun, sau piste pentru biciclete, sau parcuri mai mari, sau plantări de copaci.

Pur și simplu nu s-a făcut decât să se construiască locuințe și restul a rămas în urma ca în anii ’70. De aceea Iașiul este cel mai poluat oraș din țară, este ceva complet inacceptabil ca să ai un oraș pe șapte coline, ai dealuri împrejur, ai păduri în jurul orașului, mă rog, aveam, înainte de Alexe care le-a tăiat, mai e și ministrul Mediului pe deasupra. Deci complet inacceptabil ca un oraș cu potențialul Iașiului și cu pădurile din jur să fie atât de poluat. Deci lipsa unui plan economic, construcții haotice, trafic și poluare – sunt cele mai mari probleme în Iași.

De ce a ajuns Iașiul în această situație?
Cosette Chichirău: De ce: corupție, hoție, incompetență. Practic Chirica este primar de cinci ani, a fost interimar un an pentru că Nichita a fost săltat. Probabil că ați văzut că a primit condamnare definitivă acum o săptămână, fostul primar al Iașiului condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Chirica, actualul primar, era viceprimarul lui Nichita în acel moment, a devenit primar interimar.

Există în Primăria Iași o cultură extinsă a șpăgii, de asta s-a ajuns aici, pentru că se cere șpagă pentru orice. Investitorii serioși, multinaționalele în general, fug de corupție, se dă șpagă pentru obținerea de autorizații de construcție, se dă șpagă pentru a nu lua amenzi, de exemplu, pentru șantiere neconforme care poluează, este foarte mult praf și nu își pun protecția necesară.

Se dă șpagă pentru avizarea unor clădiri care nu corespund autorizațiilor, de exemplu nu au locurile de parcare pe care au zis că le vor avea sau spațiile verzi necesare. Pur și simplu poliția locală se duce acolo și semnează niște acte și zice “da, într-adevăr, s-a făcut” și, de fapt, în realitate nu există acele lucruri. Sau au o autorizație pentru blocuri de două etaje și construiesc șapte etaje și nu este nicio problemă. Această cultură a șpăgii și a corupției în Primăria Iași a dus la situația asta că Iașiul este subdezvoltat economic și se sufocă în poluare, în trafic și în frică.




Cine este de vină pentru întreținerea acestei culturi a șpăgii?
Cosette Chichirău: Administrația locală în frunte cu primarul. Repet, primarul Chirica era mână dreaptă a lui Nichita, care a intrat în pușcărie, are decizie finală. Chirica are viceprimar pe Harabagiu, care a fost audiat la DIICOT zilele trecute în dosarul Zămosteanu, Zămosteanu are afaceri imobiliare foarte, foarte mari în Iași. Să vă dau un exemplu care pe mine mă înnebunește: era un plan pentru o pasarelă pentru a ușura traficul, de pe Anastasie Panu către Tătărași, și în mijlocul acelei pasarele s-a dat autorizație de construcție pentru niște blocuri, pentru acest Zămosteanu.

Practic infrastructura Iașiului nu contează, se dă autorizație de construcție în mijlocul unei pasarele planificate și Iașiul în continuare se sufocă. Cum poți tu, primar, consiliu local, comisie de urbanism să faci lucrurile astea? Sper ca DIICOT să ne dea răspunsul pentru că întreaga comisie de urbanism a fost audiată la DIICOT, viceprimarul lui Chirica, Harabagiu, a fost audiat la DIICOT și nu m-aș mira ca în curând și Chirica să fie audiat la DIICOT.

Vorbim aici de posibile infracțiuni foarte grave, nu doar de “ei, s-au îmbogățit și ei”, dar vorbim de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro. Acești oameni au construit și au făcut o schemă, grup infracțional organizat, prin care să nu plătească impozite, TVA, impozite pe venit sau profit.

Atunci, cum poți tu să menții un primar care nu doar că nu aduce bani la buget, dar mai și ajută să nu ajungă banii, care ar trebui să ajungă la buget, să ajungă la bugetul Iașiului. Ăștia sunt oamenii responsabili. Sunt consilierii locali PSD și PNL, care acum nu mai este nicio diferență între PSD și PNL la Iași, în frunte cu primarul și viceprimarul care au dat autorizații acestor mafioți, pe care DIICOT i-a săltat. Sper să ajungă cât mai repede în fața justiției.

Cum credeți că acești oameni s-au menținut în aceste funcții?
Cosette Chichirău: Există un sistem extins atât de răsplată, cât și de amenințare. Pe unii îi răsplătești, de exemplu, cu ajutoare sociale, locuințe, autorizații, afaceri cu statul, iar pe alții îi ameninți. Cei care vor să schimbe ceva sunt amenințați că își pierd locurile de muncă, dacă lucrează la o școală sau la o universitate sunt amenințați, de exemplu, de Tudorel Toader, un alt specimen, dacă au o afacere iar sunt amenințați. Așa s-a perpetuat sistemul până acum și chiar oameni normali nu vor să candideze mulți dintre ei, ne este foarte dificil să găsim candidați pentru consiliul local pentru că spun că e foarte multă responsabilitate și nu vor ca ei să fie amenințați și se ajunge și la amenințări ale familiei. De exemplu, dacă un părinte sau un frate are o afacere, ei vor fi amenințați sau dacă mătușa lucrează în sistemul public, într-un spital, ea va fi amenințată.

Atunci oamenii care ar avea forța și abilitățile să schimbe sistemul, se retrag, stau în banca lor pentru a-i nu deranja pe cei puternici care pot să le strice viața pur și simplu. Apoi mai este și mizeria asta cu minciunile în presă, oamenii normali nu vor să fie târâți în noroi, ca să zic așa. De exemplu, despre mine cred că se spun trei minciuni pe minut, doar că eu fiind deputat de patru ani, cumva m-am mai obișnuit.

Oamenii care sunt noi în politică nu pot suporta asta, sunt atât de revoltați, încât pur și simplu cedează și agenții schimbării nu prea mai există, sunt puțini oameni care s-ar băga și așa s-a perpetuat până acum acest sistem, dar eu zic că schimbarea de generații începe să se întâmple. Este acum o generație mai tânără care ori eram copii la Revoluție, ori nici nu erau născuți la Revoluție, care nu mai suportă, care nici măcar nu le mai este frică de amenințări.

De aceea campania noastră se bazează pe conceptul de curaj, curajul de a candida, curajul de a înfrunta corupția și curajul de a construi, pentru că și acesta este un mare curaj să te înhami la niște proiecte foarte mari de investiții și de dezvoltare a Iașiului.

Ieșenii sunt pregătiți pentru o reală schimbare? Ce v-au transmis în discuțiile pe care le-ați purtat cu ei, în momentul în care vă spun de aceste temeri pe care le au?
Cosette Chichirău: Ieșenii sunt foarte pregătiți de o reală schimbare, dar li s-a rupt inima de atâtea ori, ca de altfel tuturor românilor, prin promisiuni electorale că le este foarte greu să mai creadă ceva. Ieșenii îmi spun pe stradă că sunt sătui, “ne-am săturat, vrem altceva”. Unii mai spun “vrem să fie tineri, să vină și tineri în politică să le dăm și lor o șansă”. În schimb, sunt și așa de supărați, unii spun că nu vor veni la vot, spun că “am votat, am mai votat și alții care au promis că schimbă, că sunt curați și când au ajuns acolo au început să fure”.

Deci problema noastră extinsă în România este lipsa de încredere pentru că au fost destui politicieni care au promis și nu au făcut, și este o reală problemă pentru generația tânără să mai câștige încredere. Așa că, ce le spun eu ieșenilor este că nu le cer speranță, le cer îndârjire pentru că cu speranță ți se poate rupe inima, dar cu îndârjire nu se poate întâmpla nimic rău. Pur și simplu îți stabilești un obiectiv și mergi până la capăt cu hotârâre, curaj și muncă. Astea sunt ingredientele succesului, nu speranța. Sper că ieșenii văd în mine acea hotărâre, nu o speranță, ci o femeie foarte hotărâtă.

Sursa: USR PLUS

Ce obiective aveți pentru întregul mandat și ce reforme credeți că ați putea să aplicați încă din primul an de mandat?
Cosette Chichirău: Obiectivul meu este să avem un plan care să fie dincolo de un mandat. Adică, dacă vrei să ai un oraș civilizat trebuie să îți faci un plan pe 10 ani/20 de ani și chiar 100 de ani. Noi în Iași nu avem nici măcar un Plan Urbanistic General, un PUG aprobat, se chinuie Chirica să îl aprobe de câțiva ani, iar când va fi aprobat, el va fi deja învechit.

Deci planul meu este să aducem o viziune pentru Iași care să meargă mult dincolo de mine.
Primul lucru pe care l-aș aduce în Iași este viziunea, cea economică în primul rând, avem nevoie de mulți investitori de talie mondială pentru a putea aduce multe locuri de muncă bine plătite și pentru a avea bani ca să finanțăm lucrările publice de care avem nevoie. Vreau din primul an de mandat să pun în mișcare acest plan economic prin mai multe măsuri. În primul rând, avem nevoie de o expunere internațională mult mai mare.

Am capacitatea de a oferi această expunere internațională Iașiului în calitate de primar și asta înseamnă următoarele lucruri: voi avea o relație mult mai strânsă cu ambasadele în București; voi înființa consulate în Iași, îmi doresc pentru cel puțin cinci țări unde diaspora românească e cea mai numeroasă și, implicit, cea ieșeană: Italia, Spania, Marea Britanie, Statele Unite,

Franța, care ne-ar oferi și misiuni economice pentru că aceste consulate ar veni cu atașați economici; vreau să deschidem un birou de reprezentare la Bruxelles, mai multe orașe europene au birouri de reprezentare, cu doi-trei angajați, a căror treabă este în fiecare zi să prezinte orașul potențialilor investitori și să aranjeze întâlniri pentru primar și aparatul administrativ cu acei mari investitori. Ăsta este obiectivul principal pentru primul an de mandat, dar cred că acest an de mandat și acest plan economic va putea influența Iașiul pentru mulți ani de acum înainte.

Apoi avem nevoie de un plan de urbanism, orașul este haotic, este dezorganizat, nu există o viziune modernă pentru circulație, pentru parcuri, pentru locuințe, pur și simplu este un haos total. Trebuie să punem ordine în urbanism. Asta înseamnă soluții moderne cum ar fi piste de biciclete în tot orașul și pentru trotinete, o zonă pietonală mult mai extinsă, autobuze electrice, o bandă unică pentru transportul în comun, soluții absolut normale în țări europene și pe care noi ne chinuim să le implementăm.

Care va fi prima măsură pe care o veți lua ca primar?
Cosette Chichirău: Prima măsură va fi să fac o evaluare a tuturor contractelor, a tuturor angajaților din primărie și a tuturor autorizațiilor care sunt în curs sau au fost date recent și ar putea fi întoarse. Practic vreau să văd dacă mai putem salva ceva din dezastrul care s-a făcut în Iași.

La capitolul investiții, care ar fi prioritățile?
Cosette Chichirău: Sunt investiții mari, unde municipiul este partener, cum ar fi extinderea Aeroportului Internațional Iași sau Spitalul Regional de Urgență, Șoseaua de Centură, Autostrada A8. Sunt proiecte foarte importante pentru comunitatea ieșeană care trebuie susținute, dar care trebuie făcute în colaborare cu consiliul județean sau cu guvernul.

În Iași avem nevoie de investiții în clădiri, cum ar fi o autogară. Noi în Iași nu avem autogară. Dacă vii cu autobuzul în Iași, te lasă într-un câmp. Nu avem un muzeu de știință modern pentru copii, ar trebui să avem câteva centre de transport intermodale unde să poți să te transferi de la tren la autobuz și la transportul public, iar investițiile în drumuri și pasarele trebuie să fie foarte atent plănuite.

Cum va arăta Iașiul la sfârșitul primului an de mandat?
Cosette Chichirău: Eu cred că măsurile principale vor fi, mai degrabă, invizibile. Va fi curățenie în primărie, asta nu se va răsfrânge neapărat pe stradă. Primăria va fi digitalizată. Se vor vedea niște benzi unice pentru transportul în comun, vom vedea niște piste de biciclete, niște spații verzi, eu sper să vedem niște blocuri anulate, vom vedea panouri electronice în stațiile de transport în comun. Vom vedea un oraș mai puțin prăfuit pentru că voi avea grijă ca șantierele să plăteacă amenzi dacă nu respectă condițiile normale de construcție și vom vedea o zonă pietonală mai extinsă.

Și la sfârșitul celor patru ani?
Cosette Chichirău: Va fi mult, mult mai frumos. Vom avea mult mai multe locuri de muncă bine plătite, sper să avem 10-20 de companii de talie mondială în Iași și asta înseamnă că, cu acel buget, vom putea să reorganizăm toată politica de parcări, să construim școli moderne, aș vrea ca toate școlile să fie dotate cu laboratoare de știință și cu laboratoare de calculatoare, să avem acel muzeu de știință pentru copii la care visez și, pur și simplu, să poți să respiri în Iași. Să avem un oraș cum e Bruxelles sau Viena!

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...