G4Media.ro

(P) VIDEO Internet of Things și digitalizarea casei tale încep cu contorul…

(P) VIDEO Internet of Things și digitalizarea casei tale încep cu contorul inteligent. 5 mari beneficii

Vă mai amintiți de telefonul fix cu disc? Dar de televizorul alb-negru fără telecomandă, dat ”pe bulgari” sau ”pe sârbi”? Ei bine, cam asta e și soarta bătrânelor contoare cu disc, înlocuite în ritm tot mai accelerat de E-Distribuție cu noile contoare inteligente. Pe măsură ce obiectele banale din jurul nostru devin tot mai conectate și ușor de manevrat ori programat, și tehnologia din distribuția de energie electrică se schimbă rapid.

Internet of Things (IoT) nu mai e viitorul, ci prezentul. E lângă noi, zilnic, prin zecile de gadgeturi care ne transformă viața. Iar accesul la utilizarea lor mai facilă este înlesnit de adoptarea noilor contoare inteligente, care pot înregistra mai multe indexuri sau mărimi electrice, care permit conectarea la rețeaua inteligentă a orașului sau îi transformă pe consumatori în producători, dacă au montate panouri solare sau instalații care folosesc energia geotermală.

Nu întâmplător, contorul inteligent e în centrul rețelei electrice a orașelor smart ale viitorului. Cu ajutorul lui îți poți programa marii consumatori casnici (mașina electrică, mașina de spălat etc.) să funcționeze la orele la care tariful e cel mai scăzut.Tot cu contorul inteligent îți poți monitoriza consumul din gospodărie.

  • Până la finalul acestui an, peste 671.000 de clienții E-Distribuție vor avea sisteme de contorizare inteligentă, după investiții cifrate la 53 de milioane de lei. Companiile de distribuție din cadrul grupului Enel sunt dealtfel cele mai avansate în ceea ce privește instalarea contoarelor inteligente în România, după numărul de aparate montate.

Iată cele mai importante 5 beneficii ale contoarelor inteligente:

Consumul e citit automat și permite tarife diferențiate. Trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli, ceea ce înseamnă că furnizorul va factura consumul real, nu cel estimat.

Consumatorul poate monitoriza și controla permanent consumul de energie. În acest fel, orice client își poate programa și modifica modul în care consumă pentru a economisi energie și bani.

Protecție față de incidente. Contorul inteligent e astfel construit încât protejează clienții de supratensiuni.

Permite măsurarea energiei produse. Consumatorii care și produc energie electrică nu mai sunt o curiozitate. Tot mai mulți români își instalează panouri solare sau mici instalații eoliene cu care pot alimenta rețeaua de distribuție, iar contorul inteligent va măsura separat energia livrată în rețea.

Economie de timp și birocrație redusă la eventuala schimbare a furnizorului. Contorul inteligent permite ca schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, tarifele, închiderea sau transferul de contract să fie realizate de la distanță.

Foto: Enel România

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Si cat e de usor pt oricine de pe strada sa-mi citeasca contorul de pe telefonul lui?

    IoT-urile astea de obicei sunt securizate nu, mana cereasca pentru un hot care vrea sa stie cand e lumea plecata in concediu. Doar urmareste contoarele careva zile si intra la cine consuma putin sau deloc…

  2. Da, singura problema fiind ca nu exista o aplicatie in acest sens. (Contorul montat in afara curtii, cu un singur buton, inaccesibil utilizatorului ce-l foloseste … + Software beta, invechit … ENEL–coada de purcel.

    P.S. : N-a mai auzit nimeni de procesul cu ENEL Muntenia, au spaguit bine …

  3. Hackers of the world assemble… dar pana atunci, sa revenim cu picioarele pe pamant:
    1. Ultra taxare bazata pe intervale orare;
    2. Imposibilitatea certificarii consumului – digital inseamna ca poate fi modificat, in ambele sensuri…
    3. Mai usor de controlat populatia prin realizarea de modele sociale de consum (cat consuma fiecare clasa sociala, cine acasa, cine nu e acasa… hai ca idei sunt :))) )
    4. Preturi foarte mari pt locuinte vechi…
    5. Preturi foarte mari in general
    6. Privatii straini vin sa vanda in Romania pe infrastructura veche, care oricum nu au facut-o ei, dar o cumpara la pishu bani… adica gratis… adica inca o piata de desfacere…

    … si multe altele…

  4. Pentru toti cei care lauda contoarele inteligente…le recomand sa citeasca mai intai cartea asta: „Zero” de Marc Elsberg. Dupa aceea, mai discutam…

  5. Asemenea contoare sint instalate de 2-3 ani, dar nu sint deloc inteligente pentru ca enel n-a modernizat infrastructura asa ca ele nu pot sa transmita date. In plus enel nu are dotarea necesara pentru a exploata contoarele inteligente. Gogosi.
    Daca contoarele ar fi inteligente nu ar mai fi nevoie sa fie instalate in zona publica.