G4Media.ro

(P) Unul dintre cele mai periculoase ingrediente pe care îl regăsim în…

(P) Unul dintre cele mai periculoase ingrediente pe care îl regăsim în aproape toate alimentele

Tu când ai verificat ultima dată ingredientele unui produs pe care urmează să-l cumperi? Pentru a urma un regim alimentar sănătos este necesar să monitorizăm cantitatea de zahăr consumată. Consumarea în exces a zahărului poate dăuna grav sănătății.

Acest lucru a devenit o problemă tot mai mare deoarece zahărul se găsește aproape în toate alimentele. La următoarea sesiune de cumpărături verifică fiecare produs pe care îl cumperi să vezi câte dintre produsele obișnuite au în compoziție zahăr.

Conținutul excesiv de zahăr este asociat un cu risc crescut de dezvoltarea a mai multor boli, printre care obezitate, boli cardiace, diabet de tip 2 și cancer.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 6 lingurițe de zahăr pe zi (circa 25 de gramee), în timp ce bărbații să-și limiteze consumul la 9 lingurițe (37,5 grame).

Diferite denumiri pentru zahăr 

Chiar dacă pe lista de ingrediente nu este trecut zahărul, acesta poate fi adăugat sub alte denumiri. De exemplu: zaharuri, maltoză, sirop, îndulcitor, fructoză, melasă sau concentrat de fructe. Indiferent de denumirea folosită, este recomandat să limitezi aportul de zahăr pe zi. Caută pe rafturile supermarketurilor produsele fără zahăr și înlocuitori de zahăr.

Deseori, supermarketurile au raioane speciale cu produse pentru diabetici. De regulă, acestea sunt fără zahăr. Caută produsele fără zahăr adăugat în catalogul cu oferte Lidl, dar și în restul supermarketurilor din care îți faci cumpărăturile de zi cu zi.

Un studiu realizat pe aproape 7.000 de copii, cu vârste între 6 și 10 ani, a demonstrat că cei care au consumat mai multe zaharuri adăugate aveau mai multă grăsime corporală decât copiii care au consumat mai puțin zahăr adăugat.

În plus, consumul ridicat de zahăr va interfera cu hormonii și va crește apetitul pentru mâncăruri grase și nesănătoase. Pe lângă faptul determină creșterea grăsimii corporale, consumul de zahăr adăugat poate provoca afecțiuni cronice.

Produse care conțin zahăr 

Deoarece zahărul este și un bun conservant, acesta este regăsit, deseori, în produse alimentare la care nu ne așteptăm. Știai că zahărul este adăugat și în sosuri, iaurturi, ketchup, muștar și cereale? Multe dintre mixurile de condimente au în compoziția lor și zahăr. Sucurile și băuturile carbogazoase au cantități ridicate de zahăr adăugat.

În plus, este recomandat să încerci să consumi cafeaua și ceaiul fără zahăr adăugat. Poate că la început ți va părea mai greu, însă îți vei obișnui papilele gustative cu noi arome pe care până acum le acopereai cu zahăr.

Zahărul este și potențiator de aromă, de aceea este folosit în multe preparate alimentare de bază. Chiar și pâinea pe care o consumăm zi de zi are în compoziție zahăr.

Organizația Mondială de Sănătate (OMS) recomandă ca procentul de calorii din zahăr adăugat să nu depășească 5%, pentru a ne asigura că avem un stil de viață sănătos. Menținerea unui aport scăzut de zaharuri libere reduce riscul excesului de greutate și cariilor.

În ghidul OMS nu se face referire la zaharurile prezente în mod natural în fructe, legume și lapte, deoarece nu există dovezi raportate privind efectele adverse ale consumului acestora.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează