G4Media.ro

COVID-19 în România: Unde s-a greșit? O analiză semnată de experți din…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

COVID-19 în România: Unde s-a greșit? O analiză semnată de experți din țară și din străinătate

Mai mulți specialiști din sănătate și administrație au făcut o analiză a situației epidemiologice în România și cum a gestionat România criza sanitară. Articolul, publicat în limba engleză (poate fi consultat aici) e semnat de Ștefan Dascălu, Oana Geambașu, Cătălin Valentin Raiu, Doina Azoicăi, Emilian Popovici și Cristian Apetrei, toți specialiști în diferite domenii ale medicinei.

Analiza experților

”Un al patrulea val catastrofal al pandemiei de COVID-19 în România a stârnit îngrijorare internațională din cauza creșterii rapide a numărului de infecții și a mortalității mari asociate.

O țară cu aproximativ 19 milioane de locuitori, România a înregistrat până la jumătatea lunii octombrie 2021 aproape 20.000 de infecții zilnice, cu peste 500 de decese zilnice.

În consecință, OMS a trimis experți în România pentru a evalua situația în curs, inclusiv stadiul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, și pentru a ajuta la elaborarea unui plan de acțiune.

Aici oferim explicații pentru această realitate dramatică folosind informații din analize academice publicate anterior, implicarea personală a autorilor în eforturile românești de atenuare a COVID-19 și articole de presă care descriu evoluția pandemiei în România.

Similar altor țări din UE, vaccinurile COVID-19 (atât pe bază de ARNm, cât și pe bază de adenovirus) au fost disponibile pe scară largă românilor. Vaccinarea a început la 27 decembrie 2020, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a acordat autorizația de utilizare în caz de urgență.

La acea vreme, sondajele naționale indicau că doar aproximativ 30% dintre români ar fi dispuși să primească un vaccin împotriva COVID-19.

În primele luni, campania de vaccinare a progresat conform planului, dar apoi a blocat. Până la avântul celui de-al patrulea val, doar ≈30% dintre români erau complet imunizați, una dintre cele mai scăzute acoperiri de vaccinare împotriva COVID-19 din Europa și principalul motiv al acestei crize epidemiologice. Factorii care determină acest eșec sunt multipli și complexi:

  • (a) economici și sociali, cu implementarea incompletă a măsurilor de prevenire și relaxarea prematură a restricțiilor, determinate politic și nesusținute de progresul campaniei de vaccinare;
    (b) sprijin insuficient pentru campania de vaccinare, care nu a fost legată de alte acțiuni preventive, nu avea finanțare și resurse adecvate și a primit doar sprijin minim din partea autorităților guvernamentale de vârf;
    (c) o hiperpolitizare a măsurilor de sănătate publică legate de COVID-19, în contextul a două tururi de alegeri generale și locale, plus alegeri interne în mai multe partide politice majore, care a dus la o evaluare triumfalistă mai degrabă decât realistă a epidemiei, inducând un fals sentiment de securitate în publicul larg;
    (d) Instabilitatea guvernamentală cronică, care, chiar înainte de pandemie, a erodat grav încrederea oamenilor în autoritățile statului: numai în ultimii 6 ani, România a avut opt prim-miniștri (mandat mediu: 273 de zile) și zece miniștri ai sănătății (mandat mediu: 218 zile);
    (e) în martie 2020, guvernul nou numit de atunci a pus în aplicare restricții severe în timpul blocării și a stării de urgență (inclusiv spitalizarea obligatorie a cazurilor asimptomatice), ceea ce a dus la un zgomot general și la încălcări constante ale regulilor de prevenire;
    (f) teste și urmărire insuficiente, care au ca rezultat subdiagnosticarea bolii și evaluări incorecte ale nivelurilor de prevalență în populație și ale principalelor căi de răspândire virală;
    (g) pe tot parcursul pandemiei, sub pretextul de a prezenta „puncte de vedere echilibrate”, marile instituții de știri au prezentat cu generozitate reprezentanți ai mișcării anti-vaccin și susținători ai teoriei conspirației aproape zilnic;
    (h) un procent ridicat de profesioniști din domeniul sănătății au refuzat vaccinarea;
    (i) lipsa sancțiunilor administrative și judiciare pentru autorii de dezinformări, în special pentru cei cu acreditări academice și diplome medicale, a contribuit la o neîncredere generală față de măsurile de control al epidemiei, care a fost profund înrădăcinată în percepția publicului;
    (j) în mod similar, a existat o absență a consultărilor sistematice cu părțile interesate majore din societate, în special cu mediul academic și cu instituțiile religioase și cu comunitățile bazate pe credință. Deoarece >80% dintre români aderă la Biserica Ortodoxă Română (ROC), valorificarea influenței ROC ar fi putut îmbunătăți considerabil rezultatele măsurilor de sănătate publică. Cu toate acestea, pe tot parcursul pandemiei, au avut loc puține consultări, dacă nu există, între autoritățile de stat și reprezentanții Republicii Moldova, ducând adesea la răspunsuri mixte. Într-adevăr, foarte puțini episcopi influenți au susținut public vaccinarea.

Ca rezultat general, încrederea publicului a fost erodata catastrofal, cu consecința că România a intrat în al patrulea val epidemic fără restricții, o populație insuficient vaccinată și o societate complet divizată. Pe lângă acești factori, la această furtună perfectă au contribuit și unele deficiențe cronice legate atât de factorii medicali, cât și de cei socio-politici.

În primul rând, România are cea mai mică cheltuială cu PIB pe cap de locuitor în domeniul sănătății din UE, iar sistemul de sănătate a fost foarte slab pregătit pentru pandemie.

În al doilea rând, instabilitatea politică a dus la multiple inconsecvențe în politicile de sănătate, inclusiv absența unui cadru legislativ pentru vaccinări. Această instabilitate se reflectă și în sectorul educațional, care a fost și el supus multiplelor reforme în ultimii 30 de ani, cu consecințe inevitabile.”

Cine sunt semnatarii analizei:

Ștefan Dascălu – cercetător în imunologie la Universitatea Oxford și consultant în sănătate publică
Oana Geambașu – expert în politici de sănătate publică, masterand în politici de sănătate și management sanitar la Universitatea Harvard, SUA
Cătălin Valentin Raiu – lector universitar la Universitatea din București, expert în libertate religioasă al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)
Doina Azoicăi – medic epidemiolog și președintele Comisiei Naționale de Epidemiologie din Ministerul Sănătății
Emilian Damian Popovici – medic specialist epidemiolog, conduce departamentul de epidemiologie în cadrul Universității de medicină Victor Babeș din Timișoara. Specialist în politici de sănătate publică
Cristian Apetrei – profesor specialist în boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. O polologhie jenanta, un articol penibil (vorbesc de varinata in engleza).
    De fapt totul se reduce la încredere. Foarte putini romani au încredere in statul roman. Si asta nu se poate repara repede.

    • Te-ai varinat de tot, în varinată. Așa este.

    • „increderea in stat „, simpatiile sau antipatiile pentru Arafat/Gheorghita/Citu/Iohannis – sunt doar niste eschive jenante si niste pretexte bagate la inaintare care sa mascheze alte calitati ale romanilor : educatie precara, inclinatie catre ocult, tendinta de a face caterinca de orice, lipsa de respect pentru munca si scoala medicilor, lipsa de discernamant in a alege repere sanatoase etc. A ne scuti deci de povestea cu increderea in autoritati. Occidentul e bun, vrem ca acolo in general dar nu si rata alora de vaccinare de 70-80-90%.

    • @mirciulica Occidentul o duce teribil în prezent cu cazurile și restricțiile. Nu mai planta frica, nu mai generaliza că vestul e bun, asta e discursul pentru reduși. Fiecare loc are banii și problemele lui specifice cu care se confruntă. Vaccinează-te daca îți dorești și simți nevoia dar sa știi că nu va opri răspândirea și restricțiile cu care vei fi bombardat. Nu e despre adevăr, e despre adevărul pe care ți se permite să îl afli. Multi vor ajunge la strănepoți până se prind care de fapt e direcția în care mergem

    • Intr-adevar, e vorba de incredere, dar va grabiti si simplificati.
      Vorbim de incredere in sens general, increderea in stiinta si in organismele internationale, inclusiv increderea in democratie.
      Pandemia e un formidabil turnesol si ne arata in mod clar de ce nu functioneaza bine democratia in Romania, de ce politicienii nostri sint de rea-credinta, corupti, incompetenti.
      Pai acel procent de 30% de vaccinare voluntara este exact procentul de romani cu spirit civic, sint acei romani care vor reforme si care au incredere in democratie, rezistenti la fake news sau propaganda.
      Pentru ce nu merge, dam vina pe politicieni, dar ei chiar reprezinta poporul ─ din 10 politicieni, 7 sint de rea-credinta, corupti, mefienti, fiindca, surpriza-surpriza, asa e si romanul de rind.
      Au americanii probleme cu democratia? Fara indoiala. Dar la ei functioneaza ─ iata, vaccinarea voluntara este peste 65%.
      E foarte scazuta coruptia in tarile nordice? Da, dar acolo vaccinarea voluntara e de peste 85%.
      Cifrele astea ne dezbraca de toate ifosele si iluziile. Ne arata asa cum sintem, printre cei mai inapoiati si mefienti din Europa, din lumea civilizata occidentala.

    • Daca era vaccinare voluntara nu mai trebuiau sa impuna restrictii, nu??
      Scrieti mult, prost si fara logica ( rost)!!

    • Faptul ca n-ati gasit nici pina acum logica, nu inseamna ca nu exista.
      Doar in cazul vaccinarii obligatorii nu mai erau necesare restrictiile: vaccinarea fiind insa voluntara, trebuie impuse restrictii.

    • Logica imi spune ca impunand restrictii de o asemenea amploare, vaccinarea devine automat obligatorie nu voluntara, da? Ca nu i nimeni nebun sa dea mii de euro pe amenzi si teste lunar!
      In concluzie vestul mult „emancipat si dezvoltat” ,nu se vaccineaza voluntar ci fortat!!!

    • Vaccinarea voluntara se refera la cei care s-ar vaccina si fara restrictii iar pandemia ne-a aratat ca procentul acestora este cu mult mai mic in Romania (si Bulgaria) decit in Vest.
      Restrictiile apar fiindca, chiar si in tarile unde vaccinarea voluntara e peste dublul celei din Romania, tot e inca sub minimul necesar combaterii eficiente a pandemei (care e peste 85%).

    • Vorbim limbi diferite!
      Cronologic vorbind, prima oara au fost restrictiile apoi vaccinarea „voluntara”!!!
      Deci nici nu se poate vorbi de libertatea de a alege!
      Procentual vb, raportat la populatia fiecarei tari, vestul nu difera de Romania la vaccinare voluntara reala!! Adica la varstnici si mai ales la cei speriati de bombe!!

    • Restrictiile sociale generale sint una, vezi distantarea, cele referitoare strict la nevaccinatii ramasi dupa vaccinarea voluntara, alta ─ va refereati la ultimele cind invocati, mai sus, forta.
      Cit despre procentele respective, acestea erau deja disponibile din sondaje, inaintea inceperii vaccinarii, cum la fel de bine sint cunoscute si cele din vremuri normale, referitoare la vaccinarea antigripala.

  2. Las’ ca stim noi care e situatia. Sa ai ceva ruda batrana care are casa in Cluj prin centru sau pe Republicii. Pai daca moare, faci minim 500.000 de euro din vanzare. Cred ca in centru o garsoniera e acum 300.000 de euro.

  3. Iar apare moara hodorogită olivia sa ne explice el cum e studiul din iuchei. Și toate celelalte sunt false.

  4. Propaganda oficiala. Nimic nou.
    Cum sa ceri pedepsirea celor care nu sunt de acord cu noua dogma?
    Jenant.

  5. Ce experti din tara si strainatate…pe iexpertii de pe aici ia intrebat cineva? O sa-i vedeti cum dau navala pe aici sa-si arunce dejectiile
    1, 2, 3…start, bagati c0vidi0tilor….🤣🤣🤣

  6. Treaba cu ROC-ul e hilara. Ați păstrat acronimul ca in engleza, ce naiba! Nu mai sunt multe instituții de presa credibile, faceți un efort. De multe ori scăpați furculisioane.

  7. O înșiruire jenantă de platitudini. Un editorial de păreri. Nici o baza științifică, nici un fel de date, zero analiză. Doar că noi suntem “experți”.
    Fix genul ăsta de “studii” ilustrează cauzele profunde ale catastrofei.

  8. asimptomaticii erau inchisi cu forta in timp ce popi jucau totntoroiul pe unde pofteau , cum sa ai incredere in asa stat?

  9. Ba deștepților, nu toți avem același sistem imunitar și același stil de viață . Obsedați de vaccin…. Cine vrea să își facă vaccin, e liber să își facă .

  10. Păi nu s-a greșit nicaieri din moment ce azi suntem cei mai verzi din Europa! Verzi la față 😂

  11. Cum sa le zici expertilor de la universitatea Face Buck ca nu au dreptate?
    Blasfemie

  12. Pluralul de la complex nu e complexi, e complexe.

  13. Pai mai bine ne-ar fi intrebat pe noi, expertii din comentarii, ca le spuneam noi.
    Institutiile de informare care fac propaganda nu mai sunt credibile pentru unii romani care au avut ragaz sa inteleaga anumite lucruri. Prin urmare, multi s-au indreptat catre facebook, acelasi facebook unde se aduna lumea in grupuri si organizeaza proteste pentru independenta justitiei.
    In cazul celor care au avut la dispozitie cele doua variante de informare, pro-vaccin si anti-vaccin, ei s-au orientat in mod subiectiv catre una dintre indicatii.

  14. „România are cea mai mică cheltuială cu PIB pe cap de locuitor în domeniul sănătății din UE”

    E echivalent cu a spune ca romanul plateste acele cele mai scumpe servicii medicale din UE, pentru ca daca vrei sa scapi cu viata trebuie sa scoti bani din buzunar, sa gasesti un privat si sa te tratezi din buzunar. Si aste e dinainte de retelele private de sanatate pentru ca imi amintesc de la parinti care ziceau mereu ca merg la „policlinica cu plata”, nu stiu cat au beneficiat din asigurarea pe care au platit-o la stat.

  15. Unde s-a greșit? Pai cam peste tot și toți. Sistemul medical romanesc este varza. Singurele „investiții” sunt în salariile de câteva mii de euro ale doctorilor – care completează încă câteva mii de euro la particular – dar nici o greva sanitara referitor al condițiile din spitale. Oamenii care nu respecta reguli elementare de igiena și sub scuze penibile de genu’ mă sufoc de aceea nu pot sa port masca, sunt sărac sa îmi cumpăr săpun și dezinfectant și eu trebuie sa mă întâlnesc cu prietenii și trebuie sa călătoresc ca altfel înnebunesc. Experții de toate neamurile care nu se pun de acord referitor la studii și analize. În loc ca sa avem o singura entitate oficială – în RO și în EU – TOTI neaveniții în fuga după publicitate isi dau cu părerea. Atât doctori ca și non-doctori. Firmele de Big Pharma care nu sunt suficient de transparente cu produsele lor – vezi acela faimoase contracte pe care antivaccinisti știu eu ca exista și nu sunt publice. Și final, dar cu siguranță nu ultimi,i TOATA media care trăiește foarte bine mersi din exacerbarea fricii populației prin „proslavirea” acestui COVID pana la cer, cel putin în România.

  16. Bai ce concluzii, nu mai e vorba doar ca romanii sunt needucati cum ne zicea Arafatul sau impostorul de la Educatie trasi de limba de prepelingeanu de la Digi?

  17. Prima constare: este un ‘opinion article’, o parere asadar, nu este nicidecum cercetare stiintifica.

    A 2-a constatare: Azoicai ??? Cu asta, bre ?? Asta nu era tipa prinsa de DNA cu ceainicul dar drept spaga ? Repet: cu asta bre ?

    A 3-a constare: ‘expertul’ de la Oxford, h=2, 20 citari. Cu asta, bre ?

    A 4-a constatare: referentii parerii au fost Amanda Radulescu Iuliu Hațieganu University of Medicine and Pharmacy, Romania si Sorin Nicolae Dinescu University of Medicine and Pharmacy of Craiova, Romania. Cu astia bre ? Dintre noi pentru noi ? Asta e peer-review ? Aia ce stiu, sireacii de ei ? Tot pareri.

    In loc de final: sint masca pt ca expertii psihologi de la UBB nu si-au bagat opinia si aici..ma refer la acea psihologie te cea mai top din tara, care ne explica orice, de la cintatul cucului si pina la existenta dark matter…mai putin reproductibilitarea propriilor studii..

  18. Deci mai toate statele UE bine vaccinate (70-80%) sunt roșii de cazuri si cu spitalele blocate, operații vitale amante si noi restricții in multe dintre ele si totuși nu se întreabă nimeni ce nu a mers acolo, nu?

    • Nu este vorba ca vaccinurile actuale anti covid:
      – nu opresc transmisia
      – oferă protecție limitata la 4-6 luni
      nu?

  19. Nu s a gresit nicaieri, acesta este poporul raman, iar cei la putere, fac parte din popor. Atata poate poporul acesta inapoiat.

    Oamenii in varsta nu au o sanatate buna, multi supraponderali, foarte multi fumatori si mari consumatori de alcool. Fara a isi face analiza in mod regulat, cu frica de doctori si spitale. Cu o alimentatie proasta si fara a face efort fizic. Idealul virusului.
    In Vest, spre deosebire de anul trecut, populatia este vaccinata. Virusul e cam ofticat, nu prea mai omoara 😉
    Vaccinurile si au indeplinit misiunea: impiedica decesele. Nu 100%, insa destul de mult. Vestul este vaccinat. Estul nu. Vestul face doza trei. Estul nu. Fiecare cum doreste.

    Cine se stie in pericol, se vaccineaza. Cine se crede ferit, nu. Nimeni nu obliga pe nimeni.
    Unii dintre noi, ne vaccinam. Altii nu.

    • Vaccinurile si-au indeplinit misiunea? Misiunea era sa opreasca pandemia.

    • Exact asa, cei in vârsta si cei cronici trebuie vaccinați si protejați prima data.
      Nu tinerii („no jab, no job”) si copiii sănătoși.

  20. Cert este ca Romania are un sisten medical la pamant,cu tot felul de lipsuri si cu o politica clara in acest sens.La noi arata in foarte multe spitale,clinici,cabinete medicale mai rau ca in bazarele di orient.Intrebati medicii care s-au stabilit in Occident daca ar mai profesa in Romania dupa ce au cunoscut si degustat felul cum se munceste si se plateste in Occident.