G4Media.ro

OUG surpriză: o instituție-cheie în sistemul de putere al PSD primește dreptul…

OUG surpriză: o instituție-cheie în sistemul de putere al PSD primește dreptul să facă exproprieri pentru proiectele de infrastructură în sistem PPP

Comisia Națională de Prognoză, condusă de Ion Ghizdeanu, vrea să-și atribuie dreptul de a face exproprieri pentru realizarea proiectelor de investiții prin celebra metodă a parteneriatului public-privat (PPP). Prevederea apare într-un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Comisiei de Prognoză. Proiectul are și o prevedere extrem de controversată, care spune că dacă proprietarul unui teren pe care statul vrea să îl schimbe cu o altă parcelă nu răspunde în 15 zile solicitării, acordul este prezumat.

Proiectul de OUG prevede că ”lucrările din proiectele de investiţii strategice, precum şi din cele realizate în parteneriat public-privat” sunt declarate de utilitate publică, iar partenerii publici desemnaţi să reprezinte statul român în societatea de proiect înfiinţată în scopul implementării contractului PPP are dreptul să facă exproprieri.

Or, Comisia Națională de Prognoză a primit atribuţii majore în proiectele strategice de investiţii de tip parteneriat public-privat în urma adoptării de către Guvernul Dăncilă a OUG 28/2018.

Cu alte cuvinte, Comisia Națională de Prognoză a fost transformată de PSD, grație unei strategii gândite de Darius Vâlcov și aprobate de Liviu Dragnea, în gestionarul viitoarelor proiecte realizate în regim PPP. De ce Comisia Națională de Prognoză? Pentru că a fost transformată într-o instituție subordonată direct lui Vâlcov, prin SGG, iar președintele instituției, Ion Ghizdeanu, este cunoscut pentru flexibilitatea în fața Puterii, oricare ar fi ea (este director general, apoi președinte al instituției din anul 2000).

Așadar, dacă acest proiect de OUG va fi adoptat de guvern, Comisia de Prognoză va deveni o instituție-cheie cu atribuții de arbitru, dar și de jucător pe piața proiectelor de infrastructură.

Mai mult, tocmai pentru a putea avea posibilitatea de a gestiona proiectele PPP, Comisia propune ca printre tipurile de lucrări care au nevoie de exproprieri să se numere și lucrările de construcţie, reabilitare şi modernizare a obiectivelor prevăzute în proiectele de investiţii strategice definite prin decizie a Prim-Ministrului, precum şi investiţiile realizate în parteneriat public-privat, lucrărilor de interes public local de amenajarea teritoriului și de urbanism, de dezvoltare sau regenerare urbana prin reconfigurarea parcelelor unei zone studiate”.

Reamintim că PPP-urile reprezintă o modalitate extrem de controversată de realizare a unor mari proiecte de investiții. România nu a reușit în ultimii 28 de ani să realizeze vreun asemenea proiect, dar programul de guvernare al PSD prezintă PPP-urile drept soluția cea mai bună pentru proiecte de anvergură. Guvernul Dăncilă a adoptat mai multe liste de proiecte strategice care urmează să fie realizate prin parteneriat public-privat, dar ele au fost întâmpinate cu reticență de actorii economici, dat fiind gradul ridicat de complexitate a contractelor între stat și partenerul privat. Chiar și Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de coaliție al PSD, a spus că unele dintre aceste proiecte, precum Canalul Dunăre – București, sunt inutile sau prea costisitoare.

Cum vor fi prezumate acordurile:

Proiectul de OUG are și o referire la modul în care statul va putea face repoziționarea și reconfigurarea parcelelor de teren (cu alte cuvinte, schimbarea terenurilor unor proprietari privați, aflate pe traseul unui proiect cu terenuri în afara traseului). Astfel, proiectul de OUG propune că aducerea la cunoștință a proprietarilor se face prin afișare la sediul consiliului local respectiv, prin afișare pe pagina proprie de internet a expropriatorului și va fi notificată către proprietar prin poștă.

Problema este că, potrivit proiectului, proprietarii imobilelor afectate de lucrările de utilitate publică au obligația de a se prezența la sediul expropriatorului în termen de 15 zile calendaristice de la data notificării ,în vederea acceptării în scris a propunerii de expropriere. Dacă nu se obține confirmarea acceptării în scris din partea proprietarilor terenurilor a propunerii, se procedează la exproprierea, conform prezenței Legi, în totalitate a terenurilor proprietarilor ce nu au confirmat în scris acceptarea.

Problema apare la cele 15 zile, pentru că sunt extrem de dese situațiile în care un proprietar lipsește 15 zile de la domiciliu: fie plecare la muncă în străinătate, fie concediu, fie spitalizare etc.

Foto: Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză (sursa: Guvernul României)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Asta pute a nationalizare! Ne intoarceam in 1950 nu in ’89. Hotii!

  2. undeva trebuie inlesnit acest lucru, dar trebuie o analiza corecta si riguroasa pentru a nu ne trezi dati in judecata pe la CEDO …si nu hop-top OUG facut de geniul-valcov-tablou-lingouri si dancila-veoric-hehe si drak-nea-bmw7-ferma-de-porci-teldrum

  3. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy dixit „your planet is being demolished, we sent the announcement 20 years ago”. Atat cu gluma însă, la aia de o sa le facă ar putea fi o zicală, ‘în fundația marelui zid sunt toți care au avut ceva de comentat’ 🙂

  4. Măi oameni buni, cine scrie articolele astea?!
    „Primului-ministru”?!?!?!?!?!

  5. Ce-are sula cu prefectura?!
    Ce treaba are Comitetul de Stat al Planificarii, ca asta este Comisia Nationala de Prognoza – o institutie comunista, care si-a schimbat doar denumirea , cu exproprierile?!
    Parchetul General! Se aude?!

  6. Ziceti, voi: n-ar fata de comunist Ghgizdeanu?!

  7. Știu că nu se cade, dar în glumă să remarc totuși că tipul are o mutră de nu i-aș încredința nici măcar o tutungerie în gestiune )))

    • Stii, nu mai merge cu „nu se cade”! Mai da-i dracului de parveniti si profitori ai sistemului!

  8. Eroare: trebuie „AU” in loc „ARE”.

    „partenerii publici”

    desemnaţi să reprezinte statul român în societatea de proiect înfiinţată în scopul implementării contractului PPP”

    „ARE”

    dreptul să facă exproprieri.”

  9. „(9) In termen de 15 zile calendaristice de la data notificarii prevazute
    la alin (8), data postei, proprietarii imobilelor afectate de lucrarile de
    utilitate publica, au obligatia de a se prezenta la sediul
    expropriatorului in vederea acceptarii in scris a propunerii de la pct (6) ” si mai departe zice: „(11) In cazul in care nu se obtine confirmarea acceptarii in scris din
    partea proprietarilor terenurilor a propunerii de la alin. (6) in termenul
    prevazut la alin (9) a noii pozitionari, geometrii si suprafete a
    proprietatii reconfigurate si repozitionate, se procedeaza la
    exproprierea, conform prezentei Legi, in totalitate a terenurilor
    proprietarilor ce nu au confirmat
    in scris anterior mentionata acceptare, in vederea realizarii lucrarii de
    utilitate publica prevăzute la art. 2 alin. (1) lit r)”.
    Ce sa inteleg de aici? Ca sant obligata sa accept propunerea. Si daca n-o accept, tot ma expropriaza? Asta e nationalizare! Contrazice Articolul 316. din Codul Civil: „Garantarea Dreptului De Proprietate”:
    Articolul 316. Garantarea dreptului de proprietate
    (1) Proprietatea este, în condiţiile legii, inviolabilă.
    (2) Dreptul de proprietate este garantat. Nimeni nu poate fi silit a ceda proprietatea sa, afară numai pentru cauză de utilitate publică pentru o dreaptă şi prealabilă despăgubire. Exproprierea se efectuează în condiţiile legii.
    (3) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi solul oricărei proprietăţi imobiliare cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile ei.
    (4) Despăgubirile prevăzute la alin.(2) şi (3) se determină de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin hotărîre judecătorească. În acest caz, decizia de retragere a bunurilor din proprietatea persoanei nu poate fi executată pînă la rămînerea definitivă a hotărîrii judecătoreşti.
    (5) Nu pot fi confiscate bunurile dobîndite licit, cu excepţia celor destinate sau folosite pentru savîrşirea de contravenţii sau infracţiuni. Caracterul licit al dobîndirii bunurilor se prezumă.”

  10. CE S-A JEFUIT PANA ACUM… DAR CE URMEAZA.. VA FI MAMA JAFURILOR…
    CATI CLIENTI DE PARTID VOR FI EXPROPRIATI PE BANI MULTI DE LA PROSTIME ?
    SA SPUNA SRS…

  11. Aici nu e valabila prevederile Constitutiei art, 44 alineatul 3..?
    Un simplu OUG va trece peste Condtitutie?