
Organizaţii de protecţie a coralilor au declarat război stelelor de mare care atacă recifurile în Insulele Cook
În largul insulelor neozeelandeze Cook, scafandrii înarmaţi cu suliţe de lemn, membri şi colaboratori ai unei organizaţii locale pentru protecţia coralilor, duc un război rudimentar pentru a salva recifele de stelele de mare, o luptă crucială pentru ecosistemele deja slăbite de schimbările climatice, transmite joi agenția AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Aceste suliţe improvizate sunt cea mai bună armă a asociaţiei Korero O Te Orau („Cunoaşterea Pământului, Cerului şi Mării” în limba maori) în războiul împotriva „coroanei de spini”, o specie de stea de mare care se hrăneşte cu corali şi devorează recifele tropicale.
Insulele Cook, o naţiune insulară din Pacificul de Sud cu aproximativ 17.000 de locuitori, se află în ghearele unei invazii care durează de ani de zile, potrivit biologului marin Teina Rongo.
„Pot distruge complet întregul recif care înconjoară insula”, avertizează Rongo, care antrenează grupuri de voluntari pentru a proteja recifele de pe Rarotonga.
„Cred că în prezent este o invazie la nivelul întregului Pacific, deoarece ştim că şi alte ţări se confruntă cu probleme similare”, a mai susţinut el.
O singură coroană de spini adultă poate mânca peste 10 metri pătraţi de recif în fiecare an, golindu-şi stomacul prin gură pentru a acoperi coralul cu sucuri digestive.
Aceste nevertebrate reprezintă o ameninţare majoră pentru Marea Barieră de Corali din Australia, unde oamenii de ştiinţă au dezvoltat roboţi pentru a le detecta şi a le injecta cu otravă.
„În prezent, le ucidem în principal prin injecţii”, explică Sven Uthicke, cercetător la Institutul Australian de Ştiinţe Marine. „Poate fi oţet sau suc de lime”, în timp ce „alţii dezvoltă capcane chimice”, subliniază el.
Teina Rongo descoperă că cea mai rapidă modalitate de a detaşa stelele de mare este de a folosi un băţ sculptat din „lemn de fier” al Pacificului – un lemn deosebit de dur.
„Am făcut unele modificări de-a lungul timpului pentru că eram înţepaţi de aceste stele de mare. Sunt foarte dureroase aceste înţepături”, spune el.
Numite după sutele lor de mici ţepi veninoşi, stelele de mare coroană de spini pot creşte mai mari decât o anvelopă de maşină. Şi, potrivit Institutului Australian de Ştiinţe Marine, acestea se reproduc în „proporţii epidemice”, ceea ce le face o cauză principală a dispariţiei coralilor.
Cercetătorii suspectează că aceste infestări sunt declanşate de o combinaţie de factori, inclusiv deşeurile agricole deversate în mare şi fluctuaţiile numărului de prădători naturali.
Dar daunele pe care le pot provoca se agravează pe măsură ce recifele sunt slăbite de albirea coralilor şi acidificarea oceanelor.
Odată desprinse de corali de către scafandrii voluntari, stelele de mare sunt duse la bordul unui vas. Captura zilei este pusă într-un recipient de plastic înainte ca stelele de mare să fie transportate la ţărm, pentru a putea fi numărate şi măsurate mai uşor. Din stelele de mare se face apoi îngrăşământ pentru grădini.
În fiecare an, voluntarii de la asociaţia Korero O Te Orau colectează mii de astfel de stele de mare.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.