G4Media.ro

Ordonanța anti-Lukoil a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul are acum instrumentul…

Ordonanța anti-Lukoil a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul are acum instrumentul prin care poate bloca vânzarea participației ExxonMobil din Marea Neagră

Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență publicată joi seară în Monitorul Oficial care dă executivului puterea să refuze pe motive de siguranță națională, concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE.

Ordonanța a fost adoptată în ultima ședință a guvernului Orban înainte de demiterea prin moțiune de cenzură.

Actul a apărut după ce G4Media.ro a scris în premieră în 6 ianuarie 2020 că firma americană ExxonMobil discută, printre alții, și cu compania rusă Lukoil pentru o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră. Premierul Ludovic Orban a confirmat informațiile în aceeași zi și a arătat că vrea ca Romgaz, companie cu capital de stat românesc, să fie cea care preia operațiunile din Marea Neagră ale gigantului american.

OUG prevede că, în cazul în care e vorba despre un acord petrolier în vigoare (cazul ExxonMobil, de exemplu), ”Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”.

Mai mult, proiectul arată că titularul unui acord petrolier (cazul ExxonMobil) poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite doar dacă are ”aprobarea Guvernului”.

Practic, inițiativa guvernului va putea bloca orice încercare a ExxonMobil de a vinde operațiunile din Marea Neagră unei companii cu care guvernul nu este de acord, dând Executivului drept de veto pentru transferul de licență.

Cum a justificat Ministerul Economiei propunerea? ”Se impune ca pentru evitarea unor situații imprevizibile, care pot apărea în situația unui transfer către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care raportat la dinamica geopolitică regională să fie afectată siguranța națională, respectiv starea de echilibru și de stabilitate socială și economică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”.  

Context. Compania americană ExxonMobil, care negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez preluarea operațiunii din Marea Neagră, vrea să scoată statul român din procesul de cedare a licenței. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a lansat în 7 ianuarie un avertisment voalat la adresa ExxonMobil în acest sens.

Ministrul Popescu a cerut companiei americane într-o postare pe Facebook ca eventuala ieșire din România să se facă cu respectarea legislației române, adică o hotărâre de guvern ”pentru transferul de licență”.

De unde au apărut tensiunile între statul român și ExxonMobil? Compania americană vrea să ocolească complet statul român în procesul de vânzare a participației de 50% din consorțiul cu OMV Petrom care deține licența pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Mai precis, ExxonMobil vrea să facă eventual exit nu prin transferul licenței – care ar necesita o hotărâre de guvern, ci prin vânzarea companiei înregistrate în Bahamas care deține licența de exploatare.

Or, pentru statul român, vânzarea companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) de către firma-mamă ar însemna lipsa oricărui control asupra procesului de exit. În cazul unei tranzacții ExxonMobil – Lukoil, pentru statul român ar însemna o problemă uriașă de securitate națională: prezența unei companii ruse în consorțiul care exploatează cel mai mare zăcământ intern de gaze.

Foto: Vagit Alekperov (șeful Lukoil) decorat de Vladimir Putin (sursa: Lukoil)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Incet si sigur Trump ne vand rusilor. Am avut CME (PRO TV ) vandut de AT&T catre o firma din Cehia detinuta de un sino si filorus acum ii avem pe carnatii de la Exxon care n3 vand cel mai mare zacamant rusilor. Asta ca sa nu mai vb de teapa pusa in practica de guvernul Nastase cu Bechtel 1mld$ pentru cativa km de autostrada …
    In vremurile astea este cat se poate de vizibil ca cel mai bun prieten al RO este Marea Neagra.

    • tu ai citit articolul sau citezi din memorie ceva cu teoria si conspiratiei de azinoapte?

    • Am senzatia ca esti usor analfabet functional.

    • Analfabet functional cred ca esti si tu,caci AT&T inca nu a vandut nimic cehului,este vorba de o prietenie prea pe fata a cehului cu chinezii si americanii au reactionat acum cateva zile ,republicanii cer investigatii la AT&T.Cred ca si parteneriatul nostru cu SUA are ceva de spus aici…

  2. Explicatia comportamentului recesiv al companiilor petroliere (occidentale) este aceea ca bancile incep sa nu mai doreasca sa mai finanteze proiecte de exploatare a combustibilor fosili — deoarece occidentul a inceput deja tranzitia la un un mix de energie mai divers si cu o pondere mai mare a surselor regenerabile de energie. Acest lucru forteaza companiile petroliere sa isi schimbe structura portofoliilor, si prin urmare ele renunta la proiectele petroliere cele mai costisitoare (cele care sunt capital-intensive). Toate companiile mari au anticipat cu cel putin 10 ani in urma acest moment si deja incepusera sa se defineasca drept companii energetice mai degraba decat companii petroliere, si fac RDI (research-development-innovation / cercetarea-dezvoltare-inovatie) in alte technologii si surse de energie, inclusiv regenerabile. Iar companii care erau si pe inginerie si pe energie, si aveau o situatie mai complicata au renuntat deja la partea de energie (de exemplu Alstom power a fost cumparata de GE in 2014).

    Lasati povestile conspirationiste. Sunt companii private. Sunt responsabile fata de actionarii care au bagat bani in ele sa aiba profit sau sa reprofileze daca le este amenintata supravietuirea.

  3. Putin cred ca e tare fericit….

  4. Putin exagerat, nu cred ca vom mai pati asemenea luptatorilor din munti care i-au asteptat ani in frig pe americani.

  5. Sa-i vad acum pe kgbistii din Kiseleff daca mai indraznesc sa atace si ougul asta la „dorneanu valerii company „prin koana veberova,avocata lor!!!

  6. Ii doare pe rusi fix sub senilele tancurilor! Se ia un oligarh rus influent in zona, care isi deschide (formal) o companie paravan cu un sediu social in Cipru, Austria, Ungaria, Bulgaria sau orice alt membru UE apropiat de Rusia si intra in Romania ca intr-o prajitura! Mare inginerie…

    • URSS are o Firma in Austria ( numele din 3 litere )