G4Media.ro

Orban: Măsura intrării în șomaj tehnic nu li se va aplica profesorilor,…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Orban: Măsura intrării în șomaj tehnic nu li se va aplica profesorilor, angajaților din Sănătate, MAI, MApN și Agenția pentru forța de muncă

Profesorii, angajații din sănătate, din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă nu vor fi afectați de decizia guvernului de trimitere în șomaj tehnic a bugetarilor timp de 15 zile lunar, a anunțat joi premierul Ludovic Orban la Radio România Actualități.

”Sigur că fac excepţie de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, sănătatea, de exemplu, instituţiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării. De asemenea, în ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Orban.

”Cu aceste excepţii pe care le-am menţionat, noi considerăm măsura o măsură normală, de bun simţ, care permite diminuarea riscului de răspândire a virusului în instituţiile publice, pentru că în perioada de 15 zile în care angajaţii instituţiilor publice nu-şi desfăşoară activitatea, practic se poate identifica, se poate manifesta, în cazul în care unul sau doi sunt infectaţi şi astfel îi ferim de riscul de infectare a tuturor angajaţilor. Măsura, repet, are atât considerente de solidaritate, cât şi considerente de natura activităţii restrânse în multe instituţii. Am uitat să menţionez între excepţii, din zona Ministerului Muncii, acele entităţi care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susţinere a companiilor şi cetăţenilor, şi aici mă refer la AJOFM-uri, Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, care sunt cele care procesează toate solicitările de acordare a şomajului tehnic şi, de asemenea, la /…/ care procesează celelalte forme de ajutorare, care sunt acordate către alte categorii decât angajaţii”, a adăugat premierul la Radio România Actualități.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. …deci nimanui :). Tipic. Asa au facut si cu impozitarea pensiilor speciale – daca o facem o facem tuturor fara MApN, politie si parlamentari – adica fara 95% din cazuri.

    Jenant…Jenant…

    • rusine sa exceptam medici restul de ce nu ca preda la un elev rusine etc

    • Prietene, sunt atatea ministere și agenții la nivelul administrației centrale… E de bun simț să te informezi înainte de a comenta. Problema e ca lucratul de acasă trebuia introdus de mai mult pentru a evita răspândirea virusului.

    • Cum nimaniu??!??…cum asa…aveti impresia ca in tara asta numai personalul din aceste institutii constituie aparatul administrativ???!!??
      Sa stiti ca mai sunt multe alte institutii atat la nivel central cat si la nivel local…

    • Draga Raul, nu mai zic nimic decat ca sustin % comentariul tau perfect realist. I am votat cu disperare, dar nu stiu nici care este dobitocul mai mare, iohannis sau orban!

  2. LuCovid ești un mare cretin,ne pișăm pe tine și pe partidul curului P(N+D)L………

  3. Nu e usor dle Orban. Stim. Ciuma Rosie pandeste la colț. Să înceapă urletele că uite…..ei vă taie. Doar noi vă dăm. Știm că nu e ușor cu borfașii care vă suflă în spate. Cu răsuflarea puțind a hoit.
    Dar, gândește-te că orice cariera politica la varf e de scurta durata. Dar în oglinda te uiti zilnic.
    Asa ca să-ti fie teama de oglinda aia, nu de Ciumă.
    Taie, dă afară. Sigur știți bine unde și câți. Normal că nu profesori/medici/soldați și polițiști. Nici măcar funcționari. Doar PILE . Dați afară toate PILELE.

  4. PNL 5%

    Doar fente si simulari!
    Prosteala!
    Nimic de substanta!
    Exact ca si cu pensiile speciale si de srviciu(tot speciale) Nimic concret!
    Sa aparati bugetarii si pe cei cu pensii speciale cu atata ferocitate in aceste conditii in care mediul privat este insangerat?! Ar trebui sa dati jos tabloul cu Baratianu de pe perete si sa-l puneti pe cel al lui Lenin!

    Sa vina odata alegerile!

  5. Ca sa fiu onest, trebuie sa spun ca incercarea lui Orban&Iohanis de a impaca si capra si varza, adica si privatii si bugetarii, este o masura pur politicianista si populista care va da nastere si mai multor confuzii si erori si va mari enorm haosul deja existent.
    Asa se-ntampla cand nu faci lucrurile promise la timpul lor si cand vrei sa pacalesti viata!
    Au anuntat cu surle si trambite in programul de guvernare al primului Guvern Orban ca vor initia de urgenta audituri in toate ministerele, vor publica rezultatele acestora si vor lua masuri drastice de restructurare in sectoarele in care se va dovedi ca se impun reduceri de personal.
    In schimb, ce a realizat concret?! NIMIC! Ne scoate ochii saptamanal de 5 luni ca a restructurat Guvernul in sensul ca a redus substantial numarul de ministere!!! Dar noi trebuie sa aflam pe cai ocolite ca de fapt ne minte si ne sfideaza ascunzand ca in fapt numarul de salariati din ministere este cu cateva mii mai mare decat inainte de restructurarea „numarului” de ministere!!!!
    Cum sa nu te-apuce dracii?!!!!

    • Dar ce-ai crezut ca vreun „politician” român din prezent este diferit de unul din trecut?
      Nu domnul meu, clasa politică ne reprezinta perfect.

  6. Ideea e ca nu vezi nicaieri oameni de stat, barbati de stat, iar in acesta peroada chiar am fi avut nevoie de ei, macar cativa…2-3 acolo…

  7. sotia a scapat, sotul adica eu inca nu

  8. Sunt de acord,cu condiția ca acele categorii enumerate de priministru,să nu mai primească timp de doi ani salarii sau gradații de merit si dacă se poate să li se dea posibilitatea angajaților care cred că nu mai pot face față sistemului digitalizat să se retragă de acolo ori cu șomaj tehnic,ori prin acordarea a 20 de salarii compensatorii,ca la mineri.

  9. Dar de ce nu se aplica si categoriilor mentionate?? Profesorii chiar sunt in somaj tehnic de mai mult de o luna, de ce sunt privilegiati ? Cum se justifica oare aceste exceptii, daca pot fi numite axceptii, ca de fapt e aproape toata lumea… o mizerie, ca de obicei.

    • Sunt curios cam cum munceste un invatator de clasa 1-a sau a 2-a de acasă.
      Oricum „munceau” doar 4 ore pe zi.

    • Pentru ca Iohanis a stabilit ca educatia este prioritate nationala!

  10. In continuare o lipsa totala de viziune, logica si etica, masuri arbitrare. De ce nu se evalueaza in ce domenii se justifica masura, in ce domenii trebuie si este continuata activitatea si cu ce proportie din angajati. E evident de exemplu ca anumite agentii structuri nu mai au activitate, si acolo nu ai de ce sa pastrezi jumatate din oameni (inclusiv in invatamant acolo unde cadrele didactice nu desfasoara cursuri on line – ce legatura are ce se va intampla ăpe final de an, ca peste tot atunci va trebui recuperat ce nu se face acum) si ce rost are sa rotesti angajatii, trebuie ca cei care chiar au cevade facut, in sectoare cheie, oameni cheie sa lucreze si sa intre in somaj tehnic umplutura, cei intrati pe pile tinuti de neamuri sau sindicate etc.
    Iar chestia cu solidaritatea e nesimtire cat nu tai pensii speciale, indemnizatiile parlamentarilor sau guvernantilor dar iei de la plebe. Solidaritate doar pentru unii, pt catei. Un os aruncat celor care ii urasc. nu poti fi solidar cu cheltuielile nejustificate din buget cu masti cumparate pe firme fantoma, cu firmele care au declarat casele de la munte ale patronilor drept sedii secundare si masinile amantelor inamatriculate pe firma, nu au platit impozite dar acum vor ajutor de la buget. Sa vorbit de teleworking. Ar trebui un audit, ar trebui ca cei care conduc institutiile sa isi asume ca activitatile care sunt efectuate in teleworking sunt necesare si derulate efectiv – fiindca altfel e delapidare iar restul, care nici nu merg la sediu sa intre in somaj tehnic.. Ats a cu rotatia e noaptea mintii, un criteriu ce putea veni la o sueta, nu o propunere serioasa a guvernului a ministerelor de resort, nu e vorba de dat pomana ci de derularea judicioasa a activitatii, doar pe criterii obiective, bazate pe necesitati si posibilitati. Suntem o tara condusa de diletanti care propune solutii de clasa a doua, nu o sa ne mai revenim niciodata, singurul criteriu e populismul

    • Corect.
      Cum poti sa clamezi „solidaritatea”, cat timp tu nu te atingi de cea mai la indemana sursa de vanit, cea a ta? Faci solidaritate pe banii altora?

      Vrei sa fii solidar? Incepe cu banii tai!

    • Vor motiva prin urgenta, adica nu e timp de analize laborioase! Acel timp a fost irosit.

  11. Pentru țuțerii tip Radulescu Marcel și restul șuierătorilor care cântă „4%”. LASA BĂ, CĂ VA CÂȘTIGA PSD ALEGERILE LA IARNĂ ȘI ĂIA VA VOR DA, DIN CE ATÂRNĂ, PE CEA MAI LUNGĂ ! VA REVENI TUTA, OLGUȚA ȘI RESTUL GĂȘTII DE GALACTICI SI O SA VĂ DEA SĂ AVEȚI CE LUSTRUI.
    NU MAI PLĂTIȚI NIMIC, NICIO FACTURĂ, TRAI PE VĂTRAI NENICĂ și de la anu, din ianuarie o sa su.eți p.la de foame.
    VOTAȚI CIOLACU.

  12. @Iz Mai Laif

    Stai linistit ca votam USR +

    PSD-PNL = Aceeasi MIZERIE

  13. Tara arde, baba se piaptana!

  14. Orban: „Măsura, repet, are atât considerente de SOLIDARITATE, cât şi considerente de natura activităţii RESTRANSE în multe instituţii….”???
    Pai, atunci, de ce i-ati TINUT pana AZI< cand mediul privat de peste 1 Luna a trimis in somaj tehnic?!
    Inca ceva, Orbane!
    "Măsura, repet, are atât considerente de SOLIDARITATE, cât şi…"
    Adica, ne spui ca nenorocitul de COVID a lovit preferential in angajatii din mediul privat iar Bugetarii tai, din SOLIDARITATE, vezi Doamne, vor ramane pe rand acasa, "asa si-au exprimat dorinta", a spus Violeta Alexandru!?!
    NU voi ati gandit masura sa-i trimiteti acasa, ei si-au "manifestat dorinta" de a sta acasa, "se vede tendinţa de a se rămâne acasă"…
    Sictir, javra ordinara, esti un escroc ca Ciolacu, Ponta, Tariceanu!
    NU din "solidaritate" Orbane, ci din motive simple: NU sunt BANI, ti-e frica si tie si lui Catu si lui Johannis sa spuneti CLAR: E jale la BANI,(azi la RRA dl Daniel Daianu a spus ca Veniturile pe Martie 2020 s-au prabusit, refuzand sa spuna CIFRE!), NU veti avea Bani sa PLATITI Salariile uriase ale Milionului si ceva de Bugetari, oricum majoritatea taietori de frunze la caini!
    Sa va vad DUPA 25 Martie 2020 cand Finantele vor publica Executia bugetara pe Martie, dupa ce Franta a anuntat MINUS 6% pe primul Trimestru!
    De unde BANI, din Imprumutuile pe care le vor PLATI Copiii nostri, ca sa va lafaiti voi, bugetarii, acum in vreme de pandemie, cu salarii uriase!
    Cine o sa va imprumute si la ce Dobanzi, la ce Costuri?!
    De ce Firmele private au inchis activitatea(trimitand angajatii acasa, EVITAND infectarea!) iar Institutiile publice unde angajatii sunt mai INGHESUITI "lucreaza", vezi Doamne, riscand infectarea iar bugetarii vor lua Salariile intregi si pe Martie si pe Aprilie!!??

    Aud tot mai multe Institutii publice anuntand ca pot lucra pe On-line, UNDE se duc bugetarii care sunt eliberati de sarcinile inlocuite de ON-LINE?!
    Ii tineti la gramada pe TOTI, ca o closca?!

    Stiripesurse.ro, Economistul sef al BNR, avertisment, Azi: "Economistul-șef BNR, Valentin Lazea: României nu îi este permis ceea ce le este permis statelor dezvoltate.
    Valentin Lazea, economist șef BNR, a scris joi pe blogul de opinii al specialiștilor băncii naționale, că „România și-a epuizat toată muniția pe care ar fi putut să o utilizeze în condiții de criză” și atrage atenția că ceea ce le este permis statelor dezvoltate nu le este permis statelor emergente, precum România. Lazea trece în revistă complicațiile prin care România este nevoită să-și croiască drumul după coronacriză.
    „Somnul rațiunii naște monștri.
    Măsurile de stimulare fiscală de o magnitudine nemaiîntâlnită luate de statele dezvoltate în lupta cu pandemia Covid 19 au indus, în statele emergente, iluzia că legile economice pot fi suspendate și că, la urma urmei, există “prânz gratuit” (free lunch), pentru care să nu plătească nimeni, nici în prezent, nici în viitor.
    Prin relaxarea fiscala pro-ciclică începută în vara anului 2015 și continuată până la sfârșitul anului trecut, România și-a epuizat toată muniția pe care ar fi putut să o utilizeze în condiții de criză.
    Pentru că una este să vii de la un surplus bugetar de 1 la sută din PIB la un deficit de 3 – 4 la sută din PIB (precum Germania sau Bulgaria (da, Bulgaria!) și alta este să vii de la un deficit de 4,3 la sută din PIB la un deficit de 7 la sută din PIB (fără a lua în calcul aplicarea legii pensiilor).
    La ce fel de clemență se poate aștepta România din partea Comisiei Europene, în aceste condiții?
    A trecut relativ neobservat faptul că, zilele trecute, Statele membre ale UE au votat în unanimitate declanșarea Procedurii de Deficit excesiv la adresa României.
    Fapt care arată două lucruri: că Pactul de Stabilitate și Creștere nu a fost îngropat (“frate, frate, dar brânza e pe bani”) și că, chiar și statele dispuse să fie indulgente cu România nu au putut închide ochii la enormitatea cifrei de deficit (obținut în vremuri de creștere economică).
    S-ar putea aduce în discuție un sprijin din partea FMI, similar celor 13 miliarde euro luate cu imprumut în 2010. Numai că este important a se cunoaște faptul că Fondul nu sprijină prin programele sale recapitalizarea companiilor, ci acordă împrumuturi statelor cu scopul finanțării în condiții preferențiale ale deficitelor externe. Chiar presupunând ca s-ar putea obține o derogare în acest sens, chiar crede cineva că FMI va acorda bani FARA Conditionalități stricte de Reformare a Finanțelor și a Sectorului real al Economiei?
    Nici chiar convingerea – improbabilă – a Comisiei și a Fondului de a trata cu îngăduință România nu ar fi suficientă, fără o convingere asemănătoare a agențiilor de rating și a piețelor. Iar aici, credibilitatea României atârnă de un fir de păr, țara fiind situată pe ultima treaptă a investment grade și orice retrogradare însemnând intrarea în categoria junk (“gunoi”).
    Pentru ca această retrogradare să nu se întâmple, agențiile de rating vor vrea să vadă încă de anul acesta voința pentru reducerea în perspectivă a deficitului bugetar, nicidecum măsuri care să adauge la acesta în viitor.
    În concluzie, orice lărgire a Deficitului sau a Datoriei întreprinsă în prezent în numele combaterii crizei va lungi perioada de reajungere la normal în perioada post-criză, va mări costurile atașate și va amplifica reformele care vor trebui făcute.
    În acest context, Guvernul ar face bine să reziste apelurilor de imitare necritică a practicilor din țările dezvoltate, chiar dacă acest lucru este dificil într-un an electoral."

    Nici o vorba despre Salariile uriase ale bugetarilor, despre Pensiile Speciale si mai uriase, despre clientela ce colcaie la SCompaniile de Stat falimentare, pe Salarii uriase!
    https://romania.europalibera.org/a/revolta-unui-primar-psd-nu-po%C8%9Bi-s%C4%83-ai-armate-de-oameni-la-buget-cu-salarii-mai-mari-dec%C3%A2t-la-privat-economia-poate-cr%C4%83pa-/30092829.html

  15. Lucrez in ANAF, in zona executarii silie. Am sustinut printre cunoscuți si colegi ca masura trebuia aplicata din momentul in care activitatea privata se inchidea, se suspenda fie de la sine, fie ca urmare a regulilor impuse prin ordonante. Multi mai sa ma injure, altii au impartasit aceiasi convingere.
    Si aparatul de stat, APROAPE TOT, trebuie sa suporte in egala masura consecintele crizei. Exceptie cei care sunt implicati direct in lupta cu pandemia.
    Inteleg ca parlamentarii nu sunt exceptati, la fel si judecatorii, procurorii, mai ales ca termenele sunt suspendate. Cel putin, ei nu au fost inclusi la exceptii, dar sincer nu cred ca nu vor fi inclusi.
    Nu inteleg de ce profesorii sunt exceptati? De ce? Fac cursuri online, predau lectii cu elevii? Teze, lucrari, ascultări, demonstratii? La crese, gradinite ckade 1-4 ce sa mai vorbesc. Baiatul e la liceu si nu face nimica.
    La bac, admitere. facultati, evaluari nationale se vor da subiecte fara materia care trebuia predata din momentul incetarii cursurilor. Pai de ce platesti aceasta perioada cu 100%? Dc le va spune ca in vacanta de vara sa tina cursuri sa recupereze vor sari ca e vacanță… in fine, inteleg ca romania educata chiar si in lipsă primeaza,iar profesorii trebuie sa isi exprime o optiune de vot in curand. CA SI CEILALTI….NEINCLUSI, atat de la stat cat si de la privat.
    Sistemul public trebuie sa functioneze la nivel de avarie. Nu poti da shut down pentru ca de anumite servicii publice beneficiem cu totii.
    Din anaf dau 2 exemple. Fara trezorerie, dc nu se fac plati, totul inceteaza in sistem, inclusiv finantare activitati legate de pandemie. Executarea debitorilor din sentinte judecatoresti in materie penala, a fost exceptata, penalii nu benefuciaza de clementa pe perioada pandemiei.
    Si in alte institutii activitatea e necesara, Garda Forestieră (de ar avea rezultate..) , Garda de Mediu etc.
    Insa teama mie ca cei cu venituri mari din sistemul public vor fi exceptati iar, cum ar zice unii, „pulimea” va fi solidara prin reducere venituri.
    Sa fim „solidari” unii mai multi ca altii, sănătoși si sa ne multumim sa putem avea in aceasta perioada ce pune pe masa.

    • Sunteți slabi, dacă nu opriți încasările. Voi aveți cuțitul în mana și nu îl folosiți, deci…. Ori toți, ori niciunul.

  16. profesorii ar fi trebuit sa fie inclusi pe lista, de ce se face exceptie, pentru ca combat coronavirusul la domiciliu!!!

  17. Profesorii și învățătorii au lucrat până în 15.03 doar 3 ore pe zi după care în privat fără impozitarea veniturilor ilicite iar acum tot aceștia care sunt 350000 să-și primească integral salariile, rușine. De ce nu se vorbește nimic de judecători, procurori care au același regim ca și profesorii tot 3 ore pe zi și aceștia presupun că-și încasează salariile nesimțite integral.

    • Eate mai bine să încasezi taxele decât să le plătești. Așadar este mai bine bugetar decât în mediul privat. Nu ai bani, mai pui o taxă. În mediul privat, nu ai bani, mai tai din salariu.
      Voi ce așteptări aveti de la cei 1.2 milioane de trântori?
      Ex. Un învățător muncește 4 ore pe zi și încasează salariul întreg. Te vor prosti, cum că alte 4-6 ore munceac din greu pentru pregatirea celor 4 ore. Acum stau acasa, si primesc salariul tot intreg. Să nu-mi spuneti ca fac lectii online la clasa a 2-a.
      Vorbesc în cunoștință de cauză.