G4Media.ro

Orban: Avem prioritate zero adoptarea legii privind consumatorul vulnerabil/ Pregătim noi scheme…

sursa foto: Pexels

Orban: Avem prioritate zero adoptarea legii privind consumatorul vulnerabil/ Pregătim noi scheme de ajutor de stat pentru companiile mici și mijlocii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că proiectul legii consumatorului vulnerabil constituie „prioritate zero” în viitoarea sesiune parlamentară. Orban anunţă, de asemenea, în contextul anunţatelor majorări ale tarifelor la energie şi gaze naturale, că autorităţile pregătesc un pachet legislativ prin care să vină în sprijinul agenţilor economici afectaţi de creşterile preţurilor la energie, transmite News.ro

„Avem prioritate zero adoptarea legii privind consumatorul vulnerabil care prevede posibilitatea de a sprijini familiile cu venituri mai mici în plata unei părţi la factura de energie electrică şi din factura la gaz.

De asemenea, pregătim noi scheme de ajutor de stat de genul schemei pentru companiile energofage, prin care s-au plătit în proporţie de 16% din cuantumul certificatelor de CO2 au fost finanţate companiile care au un cost foarte mare cu energia.

De asemenea, pregătim un pachet de scheme de ajutor de stat de minimis (…) pentru întreprinderile mici şi mijlocii pentru a-i ajuta în reducerea costurilor cu energia electrică. Avem o întreagă paletă de măsuri”, a declarat Ludovic Orban, duminică, la Oradea, unde a participat la Comitetul Director Judeţean al PNL Bihor, în faţa căruia şi-a prezentat moţiunea cu care va candida la Congresul din 25 septembrie pentru un nou mandat de preşedinte al PNL.

Ludovic Orban a menţionat că pentru autorităţile române este „fundamentală” repornirea „cu şanse reale” a construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cervnavodă.

Primul ministru Florin Cîţu declara, joi, că există „un risc real” ca sursele de energie să aibă tarife mai mari în iarna care urmează, iar în acest context anunţa că doreşte adoptarea mai rapid a legii consumatorului vulnerabil, care i-ar putea sprijini financiar pe cei cu venituri mici în ceea ce priveşte plata facturilor la energie.

Astfel, Cîţu doreşte ca legea care se află la Camera Deputaţilor şi care este programată a intra în vigoare anul viitor să producă efecte de la începutul anului.

Conform proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie realizat de Ministerul Muncii, consumatorii consideraţi vulnerabili pot primi ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, pentru gaze naturale pentru energie electrică sau combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este, conform proiectului, de 810 lei/persoană în cazul familiei şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure.

Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este, conform aceluiaşi proiect, de 250 lei/lună pentru gaze naturale; de 500 lei/lună pentru energie electrică şi de 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. fgm catu de incompetent + tot guvernul lui

    puie psd!

  2. Auzi alta nazbitie ce apare ca reai in presa .Fostul premier zice : Pregatim si adicatelea autoritatile pregatim in loc sa zica Guvernul condus de premierul Citu pregateste . Din ce in ce mai jenant .

  3. „Prioritate zero”, desi Legea trebuie ADOPTATA inca din Decembrie 2020!
    Preturile la anergie electrica au explodat de 2 LUNI, voi aveti „prioritate zero”, desi Legea Consumatorului vulnerabil zace in Parlament din Decembrie 2020!

    profit.ro, 23 Decembrie 2020: „Guvernul definește în sfârșit consumatorul vulnerabil de energie. Cine va beneficia de sprijin, în ce sumă, cum, în ce condiții și cu ce costuri pentru bugetele statului.
    Consumatorii vulnerabili de energie vor fi definiți ca acele persoane singure sau acele familii care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alți factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, prevede mult-așteptatul PROIECT LEGE privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru această categorie de consumatori, lăsat „moștenire” de fostul ministru PNL al Muncii Violeta Alexandru înainte de a părăsi Executivul.
    Consumatorii vulnerabili vor fi împărțiți în 4 categorii: din motive de venit, din motive de vârstă (pensionarii), din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficiențe locomotorii, de vedere sau de auz) și ca urmare a faptului că au gospodării aflate în zone izolate (situate în afara localităților și neconectate la rețelele de utilități, iar locatarii se încadrează și în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit). Consumatorii vulnerabili din motive de venit vor fi, potrivit proiectului, cei cu venit mediu net lunar de cel mult 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanelor singure.”
    De altfel, PROIECTUL propune abrogarea OUG nr. 70/2011, dar și a Legii privind venitul minim de incluziune. „Se propune ca, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi să fie abrogată Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările ulterioare, ținând cont de faptul că, în materia ajutoarelor pentru încălzire, prevederile acestui din urmă act normativ, prin aprobarea prezentului proiect de lege, nu vor mai fi de actualitate, iar în materia celorlalte drepturi reglementate de Legea nr.196/2016, în perioada 2016 – 2020 au fost aprobate mai multe modificări ale actelor normative ce urmau să fie abrogate odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.196/2016, modificări ce nu au fost incluse și in Legea nr.196/2016″, mai informează documentul. Potrivit draftului de act normativ, noul sistem de protecție socială pentru finanțarea costurilor energetice ale gospodăriilor, propus să intre în vigoare din septembrie anul viitor, va avea costuri anuale totale pentru bugetele statului de peste 417 milioane lei în primul an întreg de funcționare, 2022. Pentru lunile din 2021 în care ar urma să se aplice, costurile sunt estimate la 154,13 milioane lei.”

    Asa „Prioritate ZERO” a fost ca zace si acum in Parlament, neatinsa din Decembrie 2020!!
    Zace la Camera Deputatilor!
    Proiectul a fost depus in Parlament in Aprilie 2021, aprobat de Senat in Mai 2021, de atunci zace in sertarele Camerei Deputatilor!
    „Prioritate ZERO”!!!!

  4. Practic, ZERO

  5. Cîțu nu, că n-are niciun interes, dimpotrivă!

  6. Aceleași circuri de peste 30 de ani doar că circarii incompetenți și drogații notorii vin cu minciuni noi care nici ei nu cred ce spun că nu sau trezit din beție alcoolicii naibii