G4Media.ro

Orașul New York se scufundă din cauza greutății zgârie-norilor săi (studiu)

Orașul New York se scufundă din cauza greutății zgârie-norilor săi (studiu)

Orașul New York se scufundă în parte din cauza greutății extraordinare a clădirilor sale vertiginoase, agravând amenințarea de inundații pe care o reprezintă pentru metropolă creșterea nivelului mărilor, potrivit unei noi cercetări, scrie The Guardian.

Orașul care nu doarme niciodată se scufundă în medie cu aproximativ 1-2 mm în fiecare an, unele zone din New York City scufundându-se cu o rată dublă, potrivit cercetătorilor.

Această scufundare exacerbează impactul creșterii nivelului mării. Din 1950, apele care flanchează orașul New York au crescut cu aproximativ 22 cm, iar inundațiile majore provocate de furtuni ar putea fi de până la patru ori mai frecvente decât în prezent până la sfârșitul secolului, din cauza combinației dintre creșterea nivelului mării și uraganele întărite de schimbările climatice.

„O populație profund concentrată de 8,4 milioane de persoane se confruntă cu diferite grade de pericol de inundații în New York”, au scris cercetătorii în noul studiu, publicat în revista Earth’s Future.

Autorii au adăugat că riscurile cu care se confruntă orașul New York vor fi împărtășite de multe alte orașe de coastă din întreaga lume, pe măsură ce criza climatică se adâncește.

Această tendință este amplificată de volumul mare al infrastructurii construite a orașului New York. Cercetătorii au calculat că structurile orașului, printre care se numără faimoasele Empire State Building și Chrysler Building echivalează cu greutatea a 140 de milioane de elefanți.

Această greutate enormă apasă asupra unui amalgam de materiale diferite care se găsesc în solul orașului New York. În timp ce multe dintre cele mai mari clădiri sunt amplasate pe o bază solidă de rocă, cum ar fi șistul, există un amestec de alte nisipuri și argile pe care se află construcții, ceea ce se adaugă la un efect de scufundare care are loc oricum în mod natural de-a lungul unei mari părți a coastei de est a SUA.

„Nu este ceva de care să ne panicăm imediat, dar există acest proces în curs de desfășurare care crește riscul de inundații”, a declarat Tom Parsons, geofizician la US Geological Survey, care a condus noua cercetare.

„Cu cât solul este mai moale, cu atât mai multă compresie există din partea clădirilor. Nu a fost o greșeală să se construiască clădiri atât de mari în New York, dar trebuie să ținem cont de faptul că, de fiecare dată când construiești ceva acolo, împingi solul în jos un pic mai mult.”

În 2012, New York-ul a fost lovit de uraganul Sandy, care a inundat părți ale metroului și a provocat pagube importante, inclusiv pene de curent. Apoi, în 2021, uraganul Ida a inundat zone ale orașului, provocând înecul mai multor persoane. Oamenii de știință spun că ambele evenimente au fost agravate de efectele încălzirii globale.

Parsons a declarat că New York și alte orașe de coastă „trebuie să se pregătească pentru acest lucru. Dacă te expui în mod repetat la apa de mare, poți coroda oțelul și destabiliza clădirile, lucru pe care în mod clar nu îl dorești. De asemenea, inundațiile ucid oameni, ceea ce este probabil cea mai mare îngrijorare”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Duce-s-ar de să nu se mai vadă!

    • Ești invidios, rusule. Ai vrea tu asemenea economie, dar nu se poate din cauza ticăloșiei statului rus.

  2. Cum sunt cladirile, vertiginoase ?