G4Media.ro

UPDATE Prejudiciu de 800.000 de euro în urma celor 167 de percheziții…

sursa foto: DIICOT

UPDATE Prejudiciu de 800.000 de euro în urma celor 167 de percheziții privind destructurarea rețelelor de contrabandă protejate de polițiști/ Vizat ar fi și șeful Poliției de Frontieră Mehedinți (surse)

UPDATE Ora 14:19 

DIICOT a transmis un comunicat referitor la perchezițiile de miercuri. Acestea au avut loc în județele Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj și au vizat destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată:

  • ”Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală”, se arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul calculat de DIICOT în urma perchezițiilor este de aproximativ 800.000 de euro.

Comunicatul DIICOT

La data de 30.06.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au efectuat un număr de 167 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj, într-o cauză vizând destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției și luare de mită în variantă agravantă, în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2019, pe raza județului Mehedinți, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat, specializat în preluarea, transportul, depozitarea și comercializarea de țigarete provenite din contrabandă, introduse ilegal pe teritoriul României, prin sustragerea de la controlul vamal, din Serbia, Ucraina și Republica Moldova.

Organizarea ierarhică și rolurile membrilor în cadrul grupării erau bine determinate, aceștia respectând cu strictețe modul de operare și măsurile de precauție stabilite, îndeplinind cu rigurozitate sarcinile trasate de factorii decizionali ai entității, astfel încât să se reducă la minimum riscul deconspirării activității infracționale de către organele de urmărire penală.

Gruparea era coordonată, în calitate de lider, de către un suspect, ce avea rolul de a negocia cu furnizorii prețurile, cantitățile și sortimentele de țigarete pe care intenționa să le cumpere, finanța cumpărarea acestora și coordona activitatea ilicită de comercializare a țigaretelor de către membrii de pe palierele inferioare (de preluare, transport, descărcare, depozitare și vânzare), stabilindu-le acestora sarcini precise și modalitatea de desfășurare a operațiunilor de contrabandă.
Membrii grupării acționau din dispoziția liderului, pe linia preluării, transportului, depozitării, deținerii și comercializării de țigarete provenite din contrabandă, după caz, fiecare în raport cu rolul stabilit în cadrul grupării.

Membrii entității criminale au beneficiat de sprijinul unor organe de aplicare a legii care, în schimbul unor sume de bani sau favoruri materiale primite periodic sau contextual de la liderul grupării sau de la alți membri, i-au asigurat pe aceștia că nu vor întreprinde demersurile legale în vederea deconspirării activității infracționale derulate și a tragerii la răspundere penală a acestora. De asemenea, organele de poliție asigurau protecția activității infracționale și prin furnizarea către membrii grupării de date și informații din cauzele în care aceștia erau cercetați.

Mulți dintre membrii care sprijineau gruparea infracțională și-au organizat rețele proprii de comercializare a țigaretelor, prin cooptarea în activitatea infracțională a altor persoane cu o situație materială precară care au acceptat să vândă țigarete provenite din contrabandă pentru a-și asigura resursele financiare necesare traiului zilnic.

De asemenea, mijloacele de probă administrate în cauză au relevat existența unei alte grupări infracționale care derula activități tot pe linia comercializării de țigarete provenite din contrabandă, însă, în cadrul acestei entități criminale, rolurile și acțiunile desfășurate în concret de fiecare membru în parte nu erau la fel de bine delimitate.

Din ansamblul probator rezultă faptul că au existat situații în care factorii decizionali ai celor două structuri au colaborat în sensul că au finanțat împreună anumite transporturi de țigarete de la furnizori comuni și ulterior, la locul de descărcare, au împărțit marfa. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este în sumă de 3.961.380 lei.

La sediile DIICOT – Structura Centrală și Biroul Teritorial Mehedinți, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO, DICE, SCCO Mehedinți, SCCO Timișoara, SCCO Cluj și BCCO București și al jandarmilor din cadrul BSIJ și Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

știrea inițială

O operațiune de amploare pentru destructurarea unor rețele de contrabandă protejate de polițiști are loc miercuri dimineață sub coordonarea DIICOT și DGA. Vizat ar fi și șeful Poliției de Frontieră Mehedinți, comisarul Sorin Coman, susțin surse judiciare consultate de G4Media. Acesta a fost, anterior, șeful punctului de trecere a frontierei Porțile de Fier 1.

Conform surselor G4Media, este vorba de mai multe grupări care lucrau asemenea unei federații de sindicate. Vizați sunt liderul grupării Saizu, un polițist de la Rutieră și un polițist din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate care proteja grupările, susține sursele G4Media.

Context

Peste 150 de percheziții sunt în desfășurare în mai multe județe din sudul și vestul țării. Acțiunea vizează destructurarea unor grupări infracționale care conlucrează în vederea comiterii infracțiunii de contrabandă. Grupările erau protejate de mai mulți polițiști, în schimbul unor sume de bani pe care aceștia le primeau periodic de la lideri, transmite DGA.

sursa foto: DIICOT

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Poliţistul, cel mai bun prieten al interlopului.

    • Au mai fost actiuni dintr-astea.
      Vor fi arestati cateva zile, apoi arest la domiciliu iar ulterior inapoi pe post iar statul le va plati daune.
      In romania nu exista justitie. Mafia infractionala e chiar statul.

    • Neapărat să nu se atingă de speciile speciale ale polițiștilor infractori, doar s-au sacrificat pentru noi, fumătorii!

  2. Miliția frate cu infractorul!
    Sângele apa nu se face!

    • @Corleone, nu băga tu-n față „Miliția” de pe vremea lu cească. La pariu ca n-ai cei minim 45 de ani ca sa poti vorbi tu de asta.

  3. In Iasi minoritarii vand tigari iar Politistul este la 10 metri dirijand traficul

  4. Va mai trece multa apa pe Dunare pana vor fi destructurate organizatiile mafiote create cu sprijinul PSD in ultimii 10 ani. La cat este de mare caracatita pare imposibil.

  5. Romania, o tara sigura pentru infractori conform spuselor ministrului Bode.

  6. Din cauza lui am iesit eu la pensie ,un mare pro…….

  7. Pentru distrugerea acestui flagel care este corupția in Romania încă nu s-a găsit un antidot.Vorbim de o tara generalizată coruptă unde justitia este obedienta politicului.

  8. Cel mai probabil se stia. Tocmai de aceea a si fost pus acolo de colegii lui , ca sa-i ajute in activitatile operationale (protectia infractorilor)

  9. Suntem un stat bananier in adevaratul sens al cuvantului. Din ce in ce mai mult se vede – nu stiu daca este rezultatul declaratiilor d-lui Bode ca a inceput actiunea de curatare – ca anumite institutii de stat sunt puternic infiltrate de organizatii interlope de tot felul. Iar daca vezi ce se intampla si in puterea judecatoreasca incepi sa intelei de ce nu ne-am dezvoltat in ultimii 30 de ani.

  10. DIICOT nu prea anunta rezultatele actiunilor sale.
    Daca a facut-o in acest caz, inseamna ca discutam despre ceva grav dupa estimarile directiei.
    Cu siguranta acest caz va fi finalizat cumva. Ramane de vazut cum.

  11. Preacinstitul comisar Coman ? Cam tarziu !