G4Media.ro

ONU: Calitatea aerului s-a îmbunătățit ușor în 2020 în timpul restricțiilor de…

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

ONU: Calitatea aerului s-a îmbunătățit ușor în 2020 în timpul restricțiilor de circulație impuse din cauza pandemiei de COVID-19

Principalii poluanți atmosferici au scăzut temporar anul trecut la niveluri fără precedent în timpul lockdown-urilor naționale impuse din cauza pandemiei de COVID-19, poluarea cu particule fine scăzând cu mai mult de o treime în părți din Asia, a anunțat vineri Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), citată de Reuters.

Particulele PM 2.5 au scăzut cu până la 40% în Africa, America de Sud și Asia de Sud și în cantități mai mici în părți din Europa și America de Nord, a declarat OMM în buletinul său inaugural privind calitatea aerului și clima.

Potrivit acestuia, lockdown-urile impuse în contextul răspândirii COVID-19 și restricțiile de deplasare au condus la o „scădere dramatică a emisiilor de scurtă durată” a principalilor poluanți atmosferici, în special în zonele urbane.

„În timpul episoadelor în care au existat măsuri de restricție, calitatea aerului în multe părți ale lumii s-a îmbunătățit substanțial și îmbunătățirea a fost în mare parte de partea particulelor”, a spus Oksana Tarasova, șefa diviziei de cercetare a mediului atmosferic a OMM.

Buletinul OMM, care a comparat calitatea aerului în 2020 cu datele din 2015-2019, a arătat că nivelurile de dioxid de azot dăunătoare emise de arderea combustibilului au scăzut aproape peste tot și cu până la 70%.

Poluarea aerului este cel mai mare factor de risc de mediu pentru decesele premature la nivel global. Este probabil să reducă speranța de viață a aproximativ 40% dintre indieni cu mai mult de nouă ani, a arătat un raport săptămâna aceasta.

Scăderea poluanților anul trecut a fost prea scurtă pentru a avea un impact asupra sănătății, a spus Tarasova.

Ea a dat exemple evenimente precum incendiile sălbatice din Australia, fumul provenit din arderea biomasei în Siberia și Statele Unite și „efectul Godzilla” al nisipului și prafului care derivă din deșertul Sahara peste Atlantic în America de Nord ca având un impact negativ asupra calității aerului.

Buletinul OMM a mai arătat că concentrațiile de ozon care pot deteriora și inflama căile respiratorii au crescut de fapt în unele locuri anul trecut. Tarasova a spus că acest lucru este legat de un nivel mai scăzut de oxid de azot, care distruge de obicei gazele nocive.

Sursa foto: Unsplash/ Ella Ivanescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai Schwab in toate tieser-urile WEF numai despre asta vorbeste. Ce bine e cu pandemia, ce bine e sa stam in debarale ca sardinele, ce bine e cu lockdown-ul, ce bine ca scumpim tona de carbon. Cica asta inseamna, progresims, milioane in saracie, doar pentru fanteziile unor excroci neormaxisti „mari iubitori” ai planetei.