G4Media.ro

Oficiul European de Luptă Antifraudă deschide o anchetă asupra produselor contrafăcute destinate…

Oficiul European de Luptă Antifraudă deschide o anchetă asupra produselor contrafăcute destinate combaterii coronavirusului, între care dezinfectanți, teste și măști

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anunţat vineri că a deschis o anchetă privind importarea în Europa a unor produse false de luptă împotriva pandemiei de coronavirus, cum ar fi echipamente de protecţie sau produse de igienă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Pandemia „le-a oferit din păcate noi oportunităţi celor care comit fraude să profite de cererea puternică”, subliniază OLAF.

Instituţia evidenţiază ineficienţa acestor produse şi, în unele cazuri, chiar periculozitatea lor pentru sănătate, precizând că lucrează cu serviciile vamale ale statelor membre ale UE pentru a împiedica intrarea acestor produse.

Printre produsele incriminate se numără dezinfectanţi, teste, măşti şi materiale medicale.

„Furnizăm informaţii în timp real. Este crucial să împiedicăm intrarea acestor produse false în Europa pentru protejarea sănătăţii noastre şi pentru lupta împotriva pandemiei”, subliniază OLAF, care publică fotografii cu măşti false, în special pentru copii.

Aceste măşti false au fost propuse online în mai multe ţări din UE la preţuri cuprinse între 5 şi 10 euro, de trei ori mai mult decât preţul normal.

Aceste produse sunt cel mai adesea vândute pe internet, dar ajung de asemenea în Europa prin containere cu certificate false sau declarate ca alte produse, conform OLAF, care nu oferă mai multe detalii.

OLAF, care dispune de echipe de experţi, nu are puterea de a impune sancţiuni. Instituţia transmite rezultatele anchetelor sale autorităţilor naţionale, care pot decide deschiderea unei proceduri penale.

Sursa Foto: Publico.pt

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Pocăiți-vă, sfârșitul lumii se apropie!